Az anyák utánozzák lányuk stílusát

Azok a középkorú anyák, akik elismerően nyilatkoznak a lányuk öltözködési szokásáról, jó eséllyel utánozzák is azt. Nemcsak a ruhásszekrényt, de a sminkkészletet is koppintják.

A lányok nem akarnak az anyjukhoz hasonlóak lenni – legalábbis az öltözködésben nem. Pont fordítva, az anyák utánozzák a lányuk öltözködési szokásait – adja hírül a Sciencemag. Az ismeretterjesztő internetes magazin a Journal of Consumer Behavior még nem publikált tanulmányáról számol be, amely 343 anya-lánya páros (az átlagéletkor 44 és 16 év) öltözködési szokását vizsgálja. A szerzők megállapították, hogy az anyák szándékosan utánozzák a lányuk stílusát, a kutatók ezt "fogyasztói doppelganger effektusnak" nevezték el.

Ha az anya azt gondolja a lányáról, hogy követi a divatot, akkor 25 százalék eséllyel utánozza az öltözködési és sminkelési szokásait. A lányok viszont csak 9 százalék eséllyel utánozzák az anyjukat, még akkor is, ha magukat érett nőnek, anyjuk öltözködését pedig divatosnak tartják. Régóta köztudott, hogy a gyerekek hatással vannak a szülők fogyasztási szokásaira élelmiszerek, de akár autó vásárlása esetén is. Ez a tanulmány az első, amely azt feltételezi, hogy a gyerekek szülőkre gyakorolt hatása sokkal erőteljesebb, mint azt eddig gondolták.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra