Luxustermék lett a barátságkarkötő

Minden a hetvenes években kezdődött, az amerikai tini divatból indult a barátságkarkötő-hullám. Olyan kitartó, hogy még ma is lehet látni utcai árusoknál a jellegzetes csomózott vagy fonott, olcsó karkötőket, amiket ha egyszer felkötöttünk, nem lehet levenni többet, legfeljebb ollóval levágni.

Az egész divat eredete természetesen nem a vásárolt, hanem kézzel készített ajándék, amivel a készítők az elkötelezettségüket és barátságukat jelzik a másiknak. A hagyományos, színes barátságkarkötő minták az indián művészetből erednek, a csomó és a fonás pedig félreérthetetlen szimbóluma az összekapcsolódásnak. Ez utóbbi motívumot tartotta meg a Bottega Veneta, amikor felnőtteknek készült barátságkarkötőt dobott a piacra - adta hírül a Refinery29.

A bőrből készült karkötő rendkívül egyszerű - az apró márkajelzéstől eltekintve nincs rajta semmi különös, bár épp ez a lényeg, ez az amitől 180 dollárba kerülnek, szemben a bazárban vásárolt 180 forintos verzióval. Mégsem teljesen hajmeresztő ötlet egy nagy divatház részéről ilyen gesztussal előállni - egyre nagyobb szerepet kapnak a nosztalgikus tárgyak, az ékszerek terén a drágakövek és nemesfémek mellett komoly tényezővé vált az érzelmi kötődés és a személyesség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek