18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nem csak a testi vonzalom számít: ilyen a jó szex a férfiak szerint

GettyImages-1209001849

Amikor találkozunk valakivel, nehéz meghatározni, hogy miért vonzódunk hozzá, vagy épp miért nem. A vonzódás egészen más, mint a szeretet, szerelem, hiszen előbbihez – még a tanulmányok szerint is – elég a biológia – míg az utóbbihoz már hosszabb időszak szükséges. Persze, létezik a „szerelem első látásra” is, csak ezt jóval nehezebb meghatározni, de ami biztos, hogy mindennek az alapja a vonzalom.

A vonzalommal kapcsolatos pszichológia egyik fontos tudományos megállapítása a „Love Bridge tanulmány”.

Ebben a kutatásban Donald Dutton és Arthur Aron pszichológusok 85 férfit gyalogoltattak át egy félelmetes függőhídon, valamint egy erős, biztonságos hídon. A hídon a férfiakat egy nő arra kérte, hogy válaszoljanak a kérdőívére, majd a kitöltés után megadta a telefonszámát.

Az izgalom (és az adrenalin) mellett más tényezők is szerepet játszanak a vonzalomban
Az izgalom (és az adrenalin) mellett más tényezők is szerepet játszanak a vonzalombannemke / Getty Images Hungary

Kiderült, hogy azok az emberek, akik az ijesztő hídon haladtak át, sokkal nagyobb valószínűséggel hívták fel a nőt, sőt szexuális tartalmat és képeket rajzoltak a kérdőívre. Ez a példa bizonyította, hogy az izgalomnak létezik hibás besorolása is. 

Más szóval, izgatottak voltak valami miatt, és arra a személyre vetítették az izgalmukat, aki épp jelen volt.

Visszatekintve valószínű, hogy a férfiak csak arra emlékeztek, hogy izgatottak voltak, majd láttak egy csinos nőt.

A szexualitás illata

Persze, az izgalom (és az adrenalin) mellett olyan tényezők is szerepet játszanak a vonzalomban, mint az illatok/szagok. Egy teszt során arra kérték a nőket, hogy szagolják meg a férfiak által viselt különböző pólókat. A nők valójában olyan férfiak ingét választották, akiknek a génjei azt jelezték, hogy immunrendszerük eltér az övéktől. Ráadásul ott vannak a feromonok is, ami a test által termelt, természetes illat.

Na, de mi a helyzet akkor, ha nem a testi vonzalom dominál? Hiszen vannak azok a kötődések, amikre nincs logikus magyarázat.

Sokszor tudat alatt vonzódunk azokhoz az emberekhez, akik tükrözik és megerősítik a törődéssel, bizalommal, támogatással vagy épp az intimitással kapcsolatos hiedelmeinket és elvárásainkat.

Tanulmányok szerint az emberek jobban vonzódtak azokhoz, akiknek érzelmei és motivációi ismerősnek tűnnek.

Milyen a jó szex a férfiak szerint?

Minket az is érdekelt, hogy ha nem csak a testi vonzalom számít, akkor milyen a jó szex a férfiak szerint?

András (34 éves) szerint egy bizonyos érettségi szintet jelent az, amikor egy férfi már nem csak a fizikai szükségletét nézi egy nőben. „A legtöbb férfi életében különböző szakaszok vannak. Más tényezőket figyelünk 20 évesen, és egészen másokat már 30-on túl.

Persze, teljesen nem lehet elengedni, hogy legyen egy bizonyos fokú vonzódás, de bejön a képbe az intelligencia is. Nekem ma a jó szex már azt jelenti, hogy a párom megért engem.

Megért éppúgy az ágyban, mint reggel, amikor morcosan munkába indulok, vagy hétvégén, amikor bevásárolni megyünk. A jó szex már szimbiózist jelent a mindennapokkal.”

Ilyen a jó szex a férfiak szerint
Ilyen a jó szex a férfiak szerintOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

Az intelligencia tényleg szexi

Dani (27 éves) még a fiatalabb korosztályt képviseli, szókimondóbb is volt. „Engem sem érdekel, hogy mennyi szilikon van a mellében vagy a szájában.

Igaz, nekem a mai »műlányok« nem is tetszenek.

A vonzalom mindig egy villámcsapásszerű érzés. Meglátom az utcán, megérzem az illatát a villamoson, és valami elindul. Ismerkedtem már így, és hiába volt erős első látásra a kémia, a szex csak ideig-óráig volt jó. Ha nincs mögötte tartalom, én nem élvezem. Tudom, ez olyan »lányos« megjegyzés, de senki ne higgye, hogy a férfiaknak nem fontos az ész, hiszen már tudjuk: az intelligencia szexi.”

De akadnak olyanok is, akik egyetértenek a fentiekkel, mégsem tudják azt a valós életben alkalmazni. Peti (40) évek óta küzd azzal, hogy túllendüljön a „cicababa-vadászatán”. „Az eszemmel tudom, hogy nem a jó módszert választom, mégsem tudok változtatni.

Még mindig a testiség van előtérben, ezért azt érzem, hogy minden csak időszakos.

Belemegyek a kapcsolatokba, várom, hogy kialakuljon a szerelem, de amikor 3-4 hónap elteltével is csak a testiség dominál, akkor megállok. Hiába jó a szex, egy idő után kevés. A barátaim mindig mondják, hogy ne a tökéletest keressem, és próbálok is rájuk hallgatni, de az eszem és a szívem nincs összhangban.”

A vonzalom kiszámíthatatlansága

Érezted már úgy, hogy tetszik valaki, és amikor megtudtad, hogy te is tetszel neki, akkor még vonzóbbnak találtad? Vagy ugyanez fordítva. Nem tetszett, sőt még gorombának is gondoltad, de amikor kinyilvánította a feléd a vonzalmát, valami elkezdett változni. Na, az élet és a szerelem pont ennyire kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy mikor és hol bukkan fel a valódi érzelem.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra