Az ünnepi alak nem decemberben készül, a szakértő óva int most a diétától

GettyImages-636231476

Visszafelé sülhet el, ha ilyenkor kezdesz fogyókúrázni.

Jönnek a nagy közös családi fotózások, amelyeket aztán egy életen át nézhetsz, érthető, ha a legjobb formádat akarod hozni az ünnepi időszakban. A határidő a legjobb múzsa, és csábító ötlet lehet egy gyors diéta, de dr. Jennifer Ashton, az ABC News és a Good Morning America vezető orvosi tudósítója szerint az ünnepek előtti diéta nem feltétlenül a legegészségesebb ötlet. Mondjuk is, miért. 

„Ez nem olyan egyszerű, hogy számolod a bevitt kalóriákat. Általában az történik, amikor az emberek fogyókúrázni kezdenek, hogy eleinte a súlyuk egy kicsit csökkenhet, aztán az éhséghormonok növekedni kezdenek, és az anyagcseréd valójában lelassul.”

Ashton a szervezetünk homeosztatikus testsúlyszabályozására utal, mondja Jessica Begg, a Shift Nutrition regisztrált dietetikusa, és ez egy bonyolult téma.

„Van egy beállított súly, amelyet minden szervezet a genetikán keresztül határoz meg. Ha az évek során hízott, a teste is »visszaállhat« erre az új beállított súlyra” – mondja a Global Newsnak.

Karácsony előtt már nem érdemes gyors diétába kezdeni
Karácsony előtt már nem érdemes gyors diétába kezdeniJulNichols / Getty Images Hungary

„Tehát a diétás megszorítások idején – például az ünnepek előtti gyors diétával –, ha fogytunk, a kutatások kimutatták, hogy valójában az éhségszint megnő. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy ezek az emberek éhesebbek lesznek, mint korábban voltak, és az ételeket is vonzóbbnak találják, mint korábban, különösen a magas zsírtartalmú fogásokat.”

Miért esznek túl sokat az emberek

„Az ünnepek nemcsak az irodákban és az ünnepi partikon, családi összejöveteleken jelentenek rengeteg sós és édes finomságot, de ilyenkor gyakran kapunk élelmiszereket ajándékba” – mondja Jessica Tong Calgaryban élő regisztrált dietetikus.

„A hideg időjárás arra késztet minket, hogy elmerüljünk az ízekben” – mondja a Global Newsnak. „Az emberek ilyenkor vesznek részt a legtöbb társasági eseményen, és minden egyes rendezvényen mindig bőségesen van étel és alkohol.”

Hozzáteszi, hogy hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a túlevést ebben az évszakban, mert a rohanó szokások alváshiányhoz is vezetnek. „Az alvásmegvonás beindíthatja az éhséghormont, a ghrelint, és arra késztet, hogy többet együnk.”

Egészségesebb táplálkozás az ünnepek alatt

GettyImages-1278500347
AleksandarNakic / Getty Images Hungary

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ünnepek alatt nem kezdhetsz el általánosságban egészségesebben étkezni, mondja Tong. Próbáld meg kiadagolni a finomságokat – az ünnepek alatt sem kell mértéktelenül enni. Ha pedig részt veszel egy közös vacsorán, az egészségesebb ételekhez nyúlj először.

„Ha tudod, hogy olyan partira mész, ahol erre kevés vagy egyáltalán nincs megfelelő lehetőség, akkor előtte egy kiegyensúlyozott, fehérjét és rostokat tartalmazó snacket fogyassz. Azzal, hogy nem éhesen érkezel az eseményre, segíthetsz megelőzni, hogy rossz döntéseket hozz” – mondja a Global Newsnak.

Az ételek az ünnepek alatt is összehozzák az embereket, ezért is eszik sokan túl magukat, de Tong szerint nem kell mindig közös étkezést tartani ahhoz, hogy együtt töltsünk egy kis időt.

„Amikor barátaiddal és családoddal társas összejöveteleket tervezel, csinálj valami olyat, ami nem evéssel jár. Például egy izgalmas szabadulójáték, vagy tervezz egy sportversenyt, keress különleges ünnepi eseményeket a városban, vagy indíts interaktív társasjátékot egy hangulatos tűz körül” – folytatja.

Begg szerint fontos, hogy amennyire csak lehet, tartsuk magunkat a megszokott rutinunkhoz – tartsuk be a napi háromszori étkezést, és ne hagyjunk ki semelyiket.

„Élvezd a kedvenc ünnepi finomságaidat, de ne foglalkozz azokkal, amelyeket valójában nem is kívánsz annyira” – folytatja. „Figyeld az éhségérzetedet: ne tömd túl magad az étkezések alkalmával. Vidd inkább haza az ételt, ha úgy érzed, később még szívesen ennél belőle. Végül megtérül ez a kis odafigyelés.”

GettyImages-171577883
mrPliskin / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra