Sokan irtóznak tőle, pedig hihetetlenül egészséges ez a csípős növény

GettyImages-185269530
Olvasási idő kb. 5 perc

A hagyományosan köretként és ételízesítőként használt tormát sokan csípős íze és jellegzetes, erős illata miatt nem szeretik, pedig hihetetlenül jótékony hatású növényről van szó, mely kiváló bacilusölő, érszűkület, megfázás és ízületi panaszok ellen is csodákat művel. Mutatjuk, miért nem csak húsvétkor érdemes tormát enned!

Nem csak csípős, hihetetlenül egészséges is a torma

A Kelet-Európából, a Volga vidékéről származó torma (Armoracia rusticana) őshazájában az életerő és egészség jelképének számít; Magyarországra valószínűleg honfoglaló őseink hozták be, később pedig a magyaroknak köszönhetően terjedt el Európa más vidékein. A mustár közvetlen rokonának számító fűszer- és gyógynövényt a népnyelv egyaránt emlegeti csípős tormaként és orrtekerő tormaként is, utalva jellegzetes ízére és illatára (utóbbit intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti); elsősorban vastag, fehér gyökerét használják fel, de friss levele is kiváló hozzávaló például salátába.

A torma gyökeréből készített szószt köretként, ételízesítőként egyaránt használhatjuk sültekhez, füstölt húsokhoz és halétkekhez, a reszelt torma káposztasalátába, mártások és majonéz pikánsabbá tételéhez is tökéletes. Rendezvények, vendégfogadások alkalmával gyakran találkozunk a tormával a hidegtálakon is, ugyanis étvágygerjesztő hatása is kiváló. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt nem csak ételként, gyógynövényként is használják a tormát, sőt, őseink eredetileg ezzel a céllal honosították meg, csak később jöttek rá, hogy az íze sem utolsó.

Leggyakrabban a torma vastag, fehér gyökerét fogyasztjuk
Leggyakrabban a torma vastag, fehér gyökerét fogyasztjukEpiximages / Getty Images Hungary

Öli a baktériumokat, erősíti az immunrendszert, segíti a szív egészségét

A torma gyökere nagy mennyiségben tartalmaz egy szingrin nevű anyagot, ami a gyökér elvágásakor, reszelésekor allil-izotiocianáttá alakul, ez a kénes vegyület adja a növény jellegzetes csípős ízét; az allil-izotiocianát erős baktérium- és gombaölő hatású, melynek köszönhetően a torma kiváló segítség lehet a fertőzések, megfázások ellen, gyógyír a köhögésre és a felső légúti megbetegedésekre, különösen a téli időszakban. Rendszeres fogyasztásával segítheted a szervezeted az arcüreggyulladás, illetve a hasmenéssel, hasfájással járó fertőzések ellenében; vizelethajtó hatása pedig a húgyúti fertőzések, gyulladások csillapításában nyújthat hasznos támogatást.

Alacsony kalóriatartalma (100 gramm torma mindössze 48 kalóriát tartalmaz) dacára a torma bővelkedik vitaminokban és hasznos tápanyagokban, nagy mennyiségben található benne C-vitamin, kálium, cink, magnézium, kalcium, nátrium és mangán, illetve aromás olajok és jótékony hatású enzimek is. Ezeknek a mikrotápanyagoknak köszönhetően a torma az immunrendszert is erősíti, segít alacsonyan tartani a vérnyomást, tágítja az ereket, rendkívül hasznos a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.

A növényben található fitokemikáliák javítják, serkentik az emésztést, ezek, illetve a tormában lévő növényi rostok a székrekedés és a krónikus hasmenés ellen is kiválóak, garantálják a megfelelő mennyiségű, állagú és rendszeres széklet meglétét. A magas rosttartalomnak köszönhetően a bélférgeket is pusztítja, és segít kitisztítani, illetve tisztán tartani a bélrendszert.

A torma szószként, ételízesítőként is kiváló és egészséges
A torma szószként, ételízesítőként is kiváló és egészségesAksana Ban / Getty Images Hungary

Borogatásként kiváló fájdalomcsillapító

A torma nem csak belsőleg, külső gyógymódként, borogatásként is remekül hasznosítható, segíti a sebgyógyulást, és pusztítja a bőrön megbújó baktériumokat, kiváló fájdalomcsillapító – például fogfájás esetén –, és a fagyott végtagokat is könnyen újra életre kelti, mivel jó vérbőséget okoz. A borogatás hosszú távon használva akár a lábgombát is megöli, regenerálja az ereket, és csökkenti a vérnyomást, emellett kiváló reumás panaszok, ízületi fájdalmak csillapítására.

A tormából készült forrázat immunerősítésre használható – ennek elkészítéséhez forralj fel 5 evőkanál vizet 5 evőkanál mézzel és 1 evőkanál frissen reszelt tormával; naponta 5 teáskanálnyit érdemes fogyasztanod belőle. A mézzel összekevert frissen reszelt torma szintén nagyon jótékony étek lehet. Az említett külső borogatáshoz a frissen reszelt tormát késsel kend szét egy lenvásznon, majd az így keletkezett pépet kend rá a problémás bőrfelületre – vigyázz azonban, hogy 10 percnél tovább ne hagyd a bőrön, ellenkező esetben ugyanis irritáló hatása miatt fájó sebeket okozhat!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek