Ezeket a szezonális zöldségeket fogyaszd tavasszal

A szezonális zöldségek nemcsak tele vannak értékes anyagokkal, melyek a testünket táplálják, de a környezetnek és a lelkünknek is jót tesznek. Most megmutatjuk, melyek a tavasz kiemelkedő zöldségei.

A mai világban egyre kevésbé élünk együtt a természettel. A boltok polcai az év minden szakában roskadoznak a különböző lédús és zamatos, színes, illatos zöldségektől és gyümölcsöktől. Bármikor bármit megvehetünk és megehetünk.

Szervezetünk azonban alkalmazkodott a természet ritmusához, az évszakok váltakozásához, így jó, ha táplálkozásunkban is odafigyelünk a szezonalitásra. Így tudjuk biztosítani, hogy mindig a megfelelő időben és mennyiségben biztosítsuk számára az értékes és hasznos tápanyagokat.

Miért fogyasszunk szezonális zöldségeket?

  • Mert a friss, zsenge növények, melyek a téli fagyok után éppen csak megnőttek, csordultig vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a tápértékük magas.
  • Mert nem változtatunk a természet rendjén. Hagyjuk, hogy a növények a saját ritmusuk szerint teremjenek. Nem avatkozunk bele a körforgásba, nem használunk mesterséges szereket és technikákat az előállításukhoz. A növényt a maga természetes valójában fogyasztjuk, ezáltal nem viszünk be felesleges mesterséges anyagokat a szervezetünkbe.
  • Mert a friss növényeket könnyebb megemésztenünk. A sejtszerkezetük még nem túlérett, nem fás, így az emésztőenzimeink könnyebben feldolgozzák őket.
  • Mert a szezonális zöldségek földrajzilag elérhető közelségben vannak, nincs szükség napokig tartó raktározásra és szállításra. Ez nemcsak a növények frissességét őrzi meg, de a környezetre is jótékony hatással van és hozzájárul a fenntarthatóbb táplálkozás kialakításához is.
  • Mert finomak, színesek, és változatosan el tudjuk őket készíteni. A téli hideg, borongós időszak után jólesik a testünknek és a lelkünknek is a vidám, színes, zsenge táplálék.

Legfontosabb tavaszi zöldségeink

#Hagymafélék 

Igazi természetes gyógynövények. A hagymák csípős ízét és a mi könnyeinket egy allilszulfid elnevezésű kéntartalmú vegyület okozza, melyet baktériumölő tulajdonságai miatt a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmaztak és használnak a mai napig. A hagyma vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: C-, B1-, B2- és A-vitamin-tartalma jelentős, emellett rendkívül jó rostforrás, ezáltal hozzájárul a rostbő, minőségi táplálkozás kialakításához. 

Különböző elkészítési módok közül válogathatunk
Különböző elkészítési módok közül válogathatunkTim MacPherson / Getty Images Hungary

#Salátafélék

Tápértékük magas, sok bennük – többek között – a C- és a B-vitamin, a kalcium, a kálium, a foszfor és vas. Magas a víztartalmuk, és rosttartalmuk is jelentős. Tele vannak antioxidánsokkal, melyek lassítják a sejtek öregedését és kivédik az oxidatív stressz káros hatásait. Érdemes naponta fogyasztani belőlük, mert könnyen emészthetők, ezért étrendbe illesztésük szinte mindenki számára ajánlott.

#Spenót, sóska

Klorofilltartalmuk kiemelkedően magas, és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ugyan vastartalmuk is magas, de sajnos a bennük lévő oxálsav miatt olyan formában van jelen, amelyet a testünk nem tud olyan jól hasznosítani. Az oxálsav és nitráttartalmuk, valamint a véralvadásra hatással lévő K-vitamin-tartalmuk miatt érdemes odafigyelve, rendszeresen, de nem túl gyakran fogyasztani őket. 

#Zöldborsó

Magas a fehérjetartalma, úgyhogy növényi étrendben kiváló fehérjeforrás. Rosttartalma is rendkívüli, fogyasztása hozzájárul a rostbő táplálkozáshoz. Vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős, sok benne a C- és a B-vitamin, cink, folsav, magnézium és mangán. 

Ezek a zsenge, zöld növények mind a tavasz hírnökei. Érdemes a lehető legváltozatosabban elkészítve, a tavaszi étrendünk szerves részévé tenni őket. Főzve, sütve, salátákba keverve rendszeresen kerüljenek az asztalunkra, hogy feltölthessék a tél folyamán igencsak lemerült energiaraktárainkat, és segítségükkel legyőzve a tavaszi fáradtságot, újult erővel vághassunk bele a mindennapjainkba.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra