Ha ezeket az ételeket eszed, megelőzheted a szélütést

GettyImages-182176544

Egy amerikai kutatás eredményei alapján összeállt a lista, immár tudjuk, melyek azok az élelmiszerek, melyeket rendszeresen fogyasztva esélyünk lehet a stroke ellen.

A vérellátásunk zavartalan működése elengedhetetlen ahhoz, hogy szerveink megfelelő állapotban működhessenek idősebb korunkban is. Némely élelmiszer képes lehet támogatni szívünket és érrendszerünket, ezeket gyűjtöttük most egy csokorba. 

Törekedjünk a változatosságra az étkezésben is

25 éven át folytatott vizsgálatsorozat eredményei alapján a McMaster Egyetem és a Population Research Health Institute (PHRI) Hamilton Health Sciences kutatói megállapították, hogy hat olyan élelmiszercsoport van, melyeket megfelelő mennyiségben fogyasztva karbantarthatjuk ereinket, szívünket, és akár a stroke-ot is elkerülhetjük. Évente mintegy 18 millió ember hal meg világszerte a különféle szívbetegségek következtében a WHO adatai szerint. Az összes halálok harmadát kitevő betegségegyüttes jelentős része szívroham vagy szélütés miatt, váratlanul következik be. 

Ha ezeket az élelmiszereket naponta esszük, elkerülhet bennünket a stroke is
Ha ezeket az élelmiszereket naponta esszük, elkerülhet bennünket a stroke ishelovi / Getty Images Hungary

Teljes értékű gabonákkal a stroke ellen

A teljes értékű gabonafélékről már jó ideje ismert, hogy csökkentik a szívbetegség kockázatát. A búza, a rozs, a hajdina, az árpa és társaik magas rosttartalmuknak köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak. 

A rostok mellett a teljes kiőrlésű gabonában lévő egyéb tápanyagok is segíthetnek a jótékony hatás kifejtésében. Magas fehérjetartalmuknak, a bennük lévő B-vitaminoknak, az egészséges zsíroknak és az ásványi anyagoknak köszönhetően optimális hatással vannak ereink működésére. 

Diófélék

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint napi két marék dió már elegendő ahhoz, hogy szívműködésünket egészségesebbé tegye. A telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban dúskáló csonthéjas fogyasztása a népi gyógyászat szerint is elsődleges, ha agyunk optimális működését tartjuk szem előtt. A héjon belül is agy formájú magocska ugyanis az alfa-linolén nevű, telítetlen ómega-3 zsírsavban kifejezetten gazdag, ez pedig nemcsak a kognitív funkciókat serkenti, de a szívműködést is.

Teljes értékű tejtermékek

Bár a boltok polcairól a legtöbben a feldolgozott tejtermékeket emelik le, a teljes értékű verziója bővelkedik az emberi egészséghez elengedhetetlen alkotóelemekben – amennyiben nem allergiás rá az, aki fogyasztja. Legendás kalciumtartalma mellett nagy mennyiségű D-vitamin, jód, magnézium, szelén és laktoferrin is van benne. A tej ráadásul antioxidáns és antikarcinogén hatású, azaz a rákos megbetegedések ellen is hatásos lehet, ha megfelelő minőségben jutunk hozzá. 

Hüvelyesek

Már mi is többször megírtuk a rendkívül változatos hüvelyesek élettani előnyeit. Egyes régiókban a táplálkozás jelentős részét a babfélék teszik ki, ezeken a területeken nem ritka az sem, hogy száz évig élnek egészségben az emberek. A hüvelyesek ugyanis dúskálnak a tápanyagokban, magas réz-, vas-, magnézium-, kálium-, folsav- és cinktartalmuknak köszönhetően a szervezet egészére jó hatással van fogyasztásuk. Esszenciális aminosavaik, például a lizin képes az érrendszer működését is optimalizálni. 

Halak

Nemcsak a tengeri, de a hazánkban őshonos halfajták fogyasztása is előnyös lehet. Kiemelkedő fehérjetartalmuknak és zsírsavtartalmuknak köszönhetően ideális összetevői a szívbarát étrendnek. Magas víztartalmuknak és az izomrostok közötti laza, finom szerkezetű kötőszövetnek köszönhetően könnyen emészthetőek.

Zöldségek és gyümölcsök

Valószínűleg meg sem kell említenünk, hogy a fentiek mellett miért szerepelnek a zöldségek és gyümölcsök is a listán. Az, hogy mely fajtáik a leginkább előnyösek a szívműködés szempontjából, kifejezetten nehéz kérdés, hiszen bármit is fogyasztunk belőlük, biztosan található benne olyan vitamin vagy nyomelem, mely egészségünket támogatja. A már említett kutatásban részt vevő szakemberek azonban meghatározták az ideális napi mennyiséget is. E szerint naponta 2-3 adagnyi zöldség és ugyanennyi gyümölcs, kiegészítve egy adag olajos maggal, illetve egy porció teljes kiőrlésű gabonával, alkotná az ideális napi tápanyagbevitelt. Amennyiben ezt hetente 2-3 alkalommal hüvelyesekkel, illetve halakkal is kiegészítjük, elmondhatjuk, hogy a tudomány jelen állása szerint mindent megtettünk annak érdekében, hogy egyik legfontosabb szervünk hosszú távú, egészséges működését megalapozzuk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra