3 tipp szakértőtől, hogy tökéletesen menjen a plank az edzés közben

GettyImages-1077164058
Bagyinka Tímea

Az egyik leghatékonyabb erősítő gyakorlat, amely számtalan formában végezhető. Ennek ellenére sokan félnek nekivágni az edzés során, ugyanis könnyű elrontani.

A plankpozíció és az ebben a testhelyzetben végzett feladatok kiemelkedő szerepet töltenek be a has- és törzsizom-erősítő gyakorlatok között. Nem véletlenül, hiszen kivitelezésük közben egyszerre történik meg minden, ami megtörténhet, és amit elvárhatunk egy ilyen, egyébként igen nehéz feladattól. Funkcionális megközelítés szerint a hasizom-erősítő feladatok közé tartozik, de a kitámasztási pontok miatt lényegében nincs olyan izom, amelyik ne dolgozna a mozdulat végrehajtása közben.

Akár sporttevékenységről, akár csak a mindennapos fizikai aktivitásról beszélünk, a testünket természeténél fogva előre irányítva használjuk. Előre megyünk, előre hajlunk, ha valamit fel kell emelni, azt is szemből tesszük. Ebből következik az is, hogy a legtöbb probléma, veszély és sérülés is ebből az irányból érkezhet. A hasizmok legfontosabb feladata – együtt a többi törzsizommal persze, de mégis vezető státuszt betöltve – a test védelemének a biztosítása. Rögzítik a medencét, az ágyéki gerincet és a mellkast, azaz a teljes test szerkezetét természetes, megfelelő szögben és görbületein, megteremtik ezzel a törzs stabilitását, és védelmet nyújtanak a hasüregben elhelyezkedő létfontosságú szerveknek is. Ha jól, jó feladatokkal és megfelelő intenzitású edzésprogrammal kezdjük el edzésüket és erősítésüket, teljesen panasz- és fájdalommentes életet biztosíthatunk magunknak. Az pedig, hogy egy erős és jól felépített hasfal megfelelő esztétikai élményt is nyújt viselőjének, tényleg csak hab a tortán.

A plankedzés túlsúlyosan is kiváló gyakorlat
A plankedzés túlsúlyosan is kiváló gyakorlatMotortion / Getty Images Hungary

A plank nagyon jó, de mit csináljak, ha nekem nem megy?

Ha plankpozícióban végzett feladatokkal kezded meg a hasizmaid erősítését, hamar problémákba ütközhetsz. Azért, mert ez egy nagyszerű és nagyon hatékony feladat, ám helyes kivitelezése igényel némi előképzettséget. Mivel a test szinte minden porcikája aktív munkában van a mozdulat végrehajtása közben, fontos, hogy a következő részletekre nagyon figyelj!

Ne ronts ajtóstól a házba! 

Az alappozíciónál az alátámasztási pontok alkartámaszban és a lábujjakon vannak, így tartod ezt a deszka testhelyzetet. Gyakorlatilag szinte teljesen párhuzamos vagy a talajjal. Ez egy csúcspozíció. De lehet ezt könnyíteni, és fokozatosan megérkezni ide. Főleg, ha egyelőre sem a karod, sem a derekad nem akar engedelmeskedni az elvárásnak. Ha fájdalom jelentkezik ezeken a területeken, az nem azt jelenti, hogy a plank nem neked való, hanem azt, hogy ne ez legyen az első lépés. Kezdhetsz állásban, fal mellett, enyhén nekidőlve annak. Sokkal könnyebb, kisebb erővel hatnak rád a fizika törvényei, az izmaid működnek, az ízületeidet viszont kíméled. Utána jöhet egy stabil szék, amin támaszkodhatsz, majd idővel, lassan, de ezt követve biztosan el fogsz érni az alappozícióig a földre.

Túlsúllyal plank? Nem lehetetlen!

Ha van rajtad pluszsúly, amitől szeretnél megszabadulni, integrált szemléletű edzésprogramra van szükséged, amely kitér a sport rendszeresítésére és az életmód alapos megváltoztatására is. Utóbbiban kövess néhány alapszabályt, az edzésednek pedig lehet része a plank testhelyzet is, de próbálj ki néhány dinamikus, állásban végzett, úgynevezett catapult plank feladatot! Állj picit nagyobb, mint egy karnyújtásnyi távolságra egy faltól, mellkas magasságba emelt kezekkel dőlj előre, és érkezz meg tenyértámasszal a falra, majd onnan a törzsed erejét használva lődd vissza magad a kiinduló pozícióba. Ne ess hátra, tudatosan állj meg a feladat végén! Ismételd a mozdulatokat úgy, hogy a kezed mindig máshová teszed a falra, néha szélesebb terpeszben, néha feljebb vagy lejjebb. Figyelj arra, hogy a test végig rögzítve legyen, a hasad behúzva, a feneked sose mozduljon külön, az „csalás”, és könnyíti a feladatot. Minél távolabb állsz a faltól, és minél nagyobb szögben dőlsz előre, annál nehezebb lesz a feladat. Akkor leszel a célod közelében, ha ezt már a földön, az alap plankpozícióban is meg tudod csinálni. 

Fáj a csuklód edzéskor? Ne hagyd magad!

A plank testhelyzeteknek nagyon sok olyan változata van, amikor nyújtott kartámasszal, tenyéren támaszkodva kell a feladatokat végezni. A leggyakoribb probléma ilyenkor a csukló fájdalma, amely vagy azonnal, vagy néhány alkalom után már el is lehetetleníti az edzést. Ha ennek a fájdalomnak a hátterében nem valamilyen valós fizikai korlát van, például egy törés után megváltozott szerkezet, abban az esetben, ha jól állsz a probléma kezeléséhez, át lehet hidalni azt. A fekvőtámasz pozícióból indított feladatok legnagyobb előnye, hogy az abban eltöltött idő jól szabályozható és akár már egy-egy, szabályosan végrehajtott mozdulat is eredménnyel kecsegtet. Például azzal, hogy fokozatosan hozzá tudjuk szoktatni a csuklót a terheléshez. A feladatok ismétlésszáma pedig akár már 2-3 edzés után duplájára emelhető. Főleg akkor, ha célirányosan végzel közben a kéz és a kézfej izmainak erősítésére speciális, igen egyszerű gyakorlatokat. 

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra