Ez történik a lábaddal, ha ritkán cserélsz zoknit

GettyImages-1210121260

A piszkos zokni viselése nem tűnik nagy dolognak, de bizonyos esetekben komolyan visszaüthet.

Ezért nem szabad „piszkosan” viselni a zoknit

A zokni rendszeres cseréje elsősorban a lábhigiénia miatt fontos: ha elmulasztod, számos kényelmetlenséged származhat belőle. De mennyi idő után kezdődnek a gondok, és pontosan milyen következményei lehetnek? A szakértők öt lehetséges kockázatot jelöltek meg.

1. Lábszag

A piszkos zokni viselésének legvalószínűbb hatása a kellemetlen szag, ami az izzadság, a baktériumok és az elhalt bőrsejtek kölcsönhatásából származik. Bár ez nem jelent közvetlen fenyegetést az egészségedre nézve, a környezetben lévőket kellemetlenül érintheti.

Piszkos zokniban gyorsabban jelentkezik a lábszag – különösen az edzés után
Piszkos zokniban gyorsabban jelentkezik a lábszag – különösen az edzés utánvorDa / Getty Images Hungary

Neked talán fel sem tűnik belőle semmi, ami a pszichológiában az „érzékszervi megfosztottságnak” nevezett jelenségnek köszönhető, melynek eredményeként

„vakok” lehetünk a saját szagunkra.

2. Fertőzések

Az elszaporodó mikroorganizmusok nemcsak szagokat okozhatnak, hanem különféle fertőzések forrásai is lehetnek. Az olyan baktériumok számára ugyanis, mint például a Staphylococcus vagy a Trichophyton gombanemzetség tagjai, a meleg és nedves zokni ideális táptalajt jelent.

A gombák és baktériumok által terjesztett fertőzések a viszkető kiütésektől kezdve a lábgombán át a bakteriális fertőzésekig – köztük a bőr és az alatta lévő szövetek gyulladásával járó cellulitisig – sokféle tünetet idézhetnek elő.

Számolni kell azzal is, hogy egyes esetekben a lábfertőzések akár szeptikussá is válhatnak, ami egy súlyos, életet veszélyeztető állapot.

3. Bőrproblémák

A piszkos zokni viselése miatt kialakuló közeg káros lehet a bőrre nézve, ebből adódóan pedig ekcéma, dermatitisz, hólyagok, kiütések, illetve nyílt sebek alakulhatnak ki, ami ráadásul fogékonyabbá teheti a lábat a fertőzésekre.

4. Súlyosbodó allergia

Ha allergiás vagy, és sokáig viseled ugyanazt a zoknit, további allergéneket vihetsz be a közvetlen lakókörnyezetedbe, ami allergiás reakciót vagy bőrérzékenységet válthat ki.

Időnként hagyni kell szellőzni a lábat
Időnként hagyni kell szellőzni a lábatCappi Thompson / Getty Images Hungary

5. Kényelmetlenség

Vannak, akiket egyáltalán nem zavar a piszkos zokni, mások viszont arra panaszkodnak, hogy viszketést és irritációt okoz, vagy egyszerűen csak átnedvesedik, ezért kényelmetlen viselni.

Mennyire rossz ötlet zokniban aludni? 

Azok számára, akiknek fázós a lábuk, kézenfekvőnek tűnhet, hogy zokniban aludjanak. Szakemberek szerint ezzel nincs is gond, mindaddig, amíg az ember egy új párat vesz fel, és a nap folyamán legalább egy rövid időre szellőzni hagyja a lábát.

Ha viszont 24 órán keresztül hordasz egy zoknit, az korlátozza a légáramlást és a nedvesség felhalmozódásának kedvez, ami a baktériumok elszaporodásához és kellemetlen szagok kialakulásához vezethet – arról nem is beszélve, hogy így szennyeződéseket és káros mikroorganizmusokat vihetsz a tiszta ágyba.

Milyen gyakran kell zoknit cserélni?

Szakértők szerint a zoknit általában elegendő naponta egyszer cserélni, de ezt befolyásolhatja a testméreted, az aktuális fizikai aktivitásod és az izzadékonyságod mértéke is.

Ha bármi olyasmit csinálsz, amitől az átlagosnál többet izzadsz, előfordulhat, hogy naponta többször is tiszta zoknit kell húznod a láb higiéniájának fenntartása érdekében.

Amennyiben hajlamos vagy az izzadásra, megoldás lehet, ha magasabb nedvszívó képességű, lélegző anyagú zoknit vásárolsz, amelyet kifejezetten a láb szárazon tartására terveztek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra