Ha túl erősen csinálod, el is ájulhatsz tőle: ezt kell tudni az orrfújásról

GettyImages-1309769466
Olvasási idő kb. 4 perc

Azt gondolhatjuk, orrot fújni mindenki tud, de valóban így van? Az orr tisztítása lényeges, és bár valóban nem ördöngösség, vannak dolgok, amelyeket biztosan te sem tudtál vele kapcsolatban!

Az orrfújás tanult képességünk: a kisgyermekek még nem is képesek rá, esetükben ma már sokféle módszer áll rendelkezésre, mellyel orrszívást alkalmazva mégis segíthetünk a váladék távozásán, az arcüreg egészségének megőrzésén. A felnőttek orrfújásával ugyanakkor kevesen foglalkoznak: mi most szakértő segítségével tesszük meg ezt.

Lehet nehezített is az orrtisztítás

„Bizonyos állapotokban az orrfújás nehézkes lehet anatómiai okok vagy a váladék minősége miatt. Ezeket érdemes kezelni, előbbinél például egy orrsövényferdülést célszerű műtéttel korrigálni, vagy egy orrgaratot elzáró orrmandulát eltávolítani. Amikor a váladék sűrűsége a fő probléma, akkor az orrátmosás lehet segítségünkre” – tudtuk meg dr. Balogh Illés Ádámtól, az Affidea Magyarország fül-orr-gégész szakorvosától. 

Ha tehát nehéz eltávolítani orrodból az abban keletkező váladékot, az egyáltalán nem biztos, hogy a technikád hibája:

érdemes szakorvos véleményét kikérni, aki meg tudja állapítani azt, hogy akad-e valami szervi oka a nehezítettségnek.

Szipogás helyett fogj egy zsepit: az orr rendszeres tisztítása fontos a pangó váladék kialakulásának megőrzésére
Szipogás helyett fogj egy zsepit: az orr rendszeres tisztítása fontos a pangó váladék kialakulásának megőrzéséreGrace Cary / Getty Images Hungary

A szipogás nem ajánlott

Felmerült bennünk a kérdés, vajon azzal okozhatunk-e valami gondot magunknak, ha túl erősen fújunk orrot, vagy épp ellenkezőleg, szipogva próbáljuk meg elsunnyogni a váladék kiürítését?

A szakember szerint az erős trombitálás egy egészséges embernél nem gond – legfeljebb akkor,

ha nemrég esett át fül-orr-gégészeti műtéten, vagy az orr sérült, vérzett.

„Ezenkívül az erős orrfújás egy reflexfolyamatot is elindíthat, amely a szívfrekvenciát csökkentheti, így az arra hajlamosaknál, esetleg idősebb embereknél szédüléshez, ájuláshoz is vezethet az erős orrfújás” – mondta el dr. Balogh Illés Ádám, aki a szipogást egészségügyi okokból nem ajánlja. „A pangó váladék az orrban nem egészséges, annak eltávolítása javasolt” – avatta be a Dívány olvasóit.

Ezt tedd, ha vérzik!

Fűtési idényben sokak számára ismerős a gyakori orrvérzés – ez akár ijesztő mennyiségű vért is jelenthet, mivel a szakorvos szerint az orr erekkel dúsan átszőtt terület. Ha ez bekövetkezik, akkor sokan hátrahajtják fejüket azt várva, hogy így könnyebben megszűnik a vérzés, de ez dr. Balogh Illés Ádám szerint tévhit.

Ha a száraz levegő miatt vérzik sokat az orrod, segíthet a párásítás
Ha a száraz levegő miatt vérzik sokat az orrod, segíthet a párásításMicrogen Images/science Photo Li / Getty Images Hungary

„Ebben az esetben a vér visszacsorog a garatra: a fej előrehajtása, az orrszárnyak összenyomása fontos ilyenkor. Megfelelő véralvadás esetén néhány perc alatt megszűnik egy ilyen típusú orrvérzés”

 – mondta el a fül-orr-gégész.

Megelőzésképp jó ötletnek véli a szoba levegőjének párásítását, de az orr belső vazelines krémezése vagy olajozása is segíthet abban, hogy ritkábban jelentkezzenek a kiszáradt nyálkahártya miatti vérzések.

Van, aki még többet tenne az orrhigiéniáért, ezért a rendszeres orrátmosást is mérlegeli: a szakorvos szerint akinek ezt ajánlják, és működik is számára a módszer, annak érdemes végeznie a dolgot, az egészséges orr azonban enélkül is tisztán tartható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek