A fenék és a belső comb izmait is megerősíti ez az izgalmas gyakorlat

Ha gyenge a farizmod, erősítenéd a belső combod, fejlesztenéd a koordinációd és egyensúlyod, ez a gyakorlat neked való! Azt is elmondjuk, hogyan építheted fel fokozatosan az alapoktól.

A kitörések izgalmas és sokoldalú gyűjteményéből a végtelenségig tallózhatunk. A mai változatot inkább gyakorlottaknak ajánljuk – de a cikk végén adunk tippeket azoknak is, akik kipróbálván ezt, arra jutnak, hogy néhány fokozattal visszalépnének és gyakorolnának még. 

Mitől szuper gyakorlat a kitörés, az oldalkitörés és ezek variációi? 

 • Az alsó végtag izomzatára nézve változatos erősítéseket végezhetünk.
 • Jelentős szerepet játszik a kivitelezésben a medence és annak környéke – a hasizmok, farizmok, az alsó háti szakasz mélyizmai –, így az erőközpont használatát is tudatosíthatjuk, ami számos más gyakorlatban is kamatoztatható.
 • Teherviselő ízületeink stabilitásán jelentősen javít, ha a tartásért felelős mélyizmokat trenírozzuk arra, hogy éles helyzetben majd helyes és gyors reakció menjen végbe (például ha elbotlunk vagy elcsúszunk). A propriocepció, vagyis a testük részeinek érzékelése a térben, illetve elmozdulás esetén a kívánt irányú korrekció sok gyakorlással kiválóan fejleszthető. 
 • Unilaterális, azaz aszimmetrikus gyakorlat: ennek köszönhetően javíthatjuk két oldalunk izomegyensúlyát, elkerülendő, hogy a dominánsabb oldalt terheljük jelentősebben. Ezzel természetesen együtt jár a stabilizáció és az egyensúly fejlesztése is. 
 • A gyakorlatok kiválóan variálhatók saját testünk használatával: például térdhúzással, magasrúgással, esetenként szökelléssel: ezek mind izomzatunk képességeit fejlesztik sokoldalúan. Színesíthetjük számos eszközzel, úgymint egyensúlypárna, csúszókorong, gumiszalag, súlyzó.

A mai Dívány-edzésben az oldalkitörést kombináljuk egykezes súlyzóval: a videót a The Stage nonstop táncstúdióban vettük fel nektek. 

 • Álló alaphelyzetben felhúzzuk magunk elé az egyik lábat (ez lesz az, amelyet oldalra kitörésben fogunk letenni), és az ezzel ellentétes kézben tartjuk a súlyzót a vállunknál.
 • A medencénket kissé magunk alá billentjük, hasizmainkat megfeszítjük, köldökünket behúzzuk, farizmainkat aktiváljuk.
 • Kilégzésre a felhúzott lábat kiengedjük oldalra, csípőnket hátraengedjük, és oldalkitörést végzünk. Figyelünk rá, hogy a kifelé lett láb feje ugyanabban a síkban maradjon, mint a tartó lábé.
 • Ezzel egy időben fülünk mellett kitoljuk a súlyzót magastartásba. 
 • Belégzésre oldalról visszaemeljük a lábat magunk elé térdhúzásba, a súlyzót visszaengedjük a vállhoz. 

Elvégezzük a kívánt ismétlésszámban erre az oldalra, majd a másik oldali kar-láb kombinációval is. 

A helyes kivitelezéshez az alábbiakra figyeljünk:

 • Törzsünk tartóizomzata végig aktív, a derekunk semleges, nem feszítünk rá. (Különösen nehezíti ezt a súlyzóval együtt megemelt kar. Gyakori nem kívánatos kompenzálás a vállöv és a kar munkáját ívelt háttal segíteni.)
 • Farizmaink aktívan tartanak: a méltatlanul hanyagolt közepes farizom van fókuszban, ehhez viszont fontos a medence helyes tartása. Végig előrenéz, a csípő nem fordul ki. Ha nem vagyunk még a gyakorlatban elég rutinosak, akkor elegendő kismértékben kivinni a lábat oldalra (ekkor a feneket sem kell nagyon hátravinni), ha megy, akkor messze oldalirányba kiléphetünk, ekkor a csípő is alacsonyabbra ereszkedik hátul. 
 • A tartó láb (és az azoldali csípőlapát) ne mozduljon el: gyakran elkezd dőlni a kitörés irányába, vagy a térd előrecsúszik, de egyik sem helyes. A tartó oldalunk úgy nézzen ki, mintha egy szabályos guggolást végeznénk: szemből tekintve a csípő, térd, boka egy függőleges egyenes mentén helyezkedik el. A beleguggolás mértéke attól függ, hogy az oldalkitörést végző lábat milyen mértékben tesszük ki oldalra, hiszen ez határozza meg a csípővonal magasságát is.
 • Felső háti szakaszunkat végig tónusban tartjuk, a vállakat nem húzzuk a fülek irányába. 
 • Gondosan mérlegeljük, milyen méretű súlyzóval tudjunk pontosan kivitelezni a gyakorlatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Amennyiben úgy érezzük, hogy ez a változat még meghaladja képességeinket, az alábbiakból válogathatunk:

Oldalkitörés álló alaphelyzetből kilépéssel – ez az alapgyakorlat.

Ha egy kis instabil helyzetet adnánk hozzá, és jobban meg szeretnénk érezni a célzott izmokat, használhatunk csúszókorongot (vagy papírtányért vagy törlőkendőt). 

Ha a fentiek magabiztosan mennek, alkalmazhatjuk a térdhúzást.

Kombinálhatjuk a guggolással, ezt itt mutattuk be.

Végül, ha már az alsó végtagok munkája tökéletesen megy, újra próbálkozhatunk a súlyzóval és karmunkával bővített változattal. 

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a pontos kivitelezés sokkal fontosabb, mint az ismétlésszám vagy a pörgős tempó. Találjuk meg azt a ritmust, melyben oda tudunk figyelni valamennyi sarkalatos pontra a végrehajtás során, és azt az ismétlésszámot, amely nem megy a precizitás rovására. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelően végezzük-e a gyakorlatot, kérjük edző segítségét!

Oszd meg másokkal is!
Mustra