A mikróban sütött bögrés sütemények világa nem tűnik olyan ingoványos talajnak, de vannak bőven olyan ételek, amelyek ennél némiképp rizikósabb műveletet jelentenek. Lássuk, hogy ami jó ötletnek tűnik, az nem lesz-e potenciális veszélyforrás végül!

Soha ne kövesd el ezeket a hibákat a mikró tisztítása során – figyelmeztetnek a szakértők.
Tovább olvasomFőzés mikróban? Lehetséges!
Ahhoz, hogy megérthesd, mi dönt arról, mikróval főzhető-e egy étel, jó tudni, hogyan is dolgozik a készülék. Az étel felületének mintegy 2,5-4 centiméteres mélységig képes azt megfőzni, tehát ha például egy vastag szelet hússal próbálkozol, annak belseje könnyen nyers maradhat – csak akkor van esély arra, hogy átsüljön, ha hosszan van a mikróban, és a külső rétegek hője hőelvezetés során süti meg az étel közepét.
Azt is fontos tudni, hogy a mikróban a teljes sütési folyamat ideje alatt szobahőmérsékletű marad a levegő, ellentétben azzal, ahogyan egy hagyományos sütő működik.

A koszos, ritkán fertőtlenített mikróban a nyári melegben hemzseghetnek a baktériumok, szalmonellát is kaphatunk, ha nem tisztítjuk ki rendszeresen.
Tovább olvasomA gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ropogós külsejű ennivalót nem fogsz tudni mikróban készíteni.

További, mindenképp megfontolandó tény, hogy ez az konyhai eszköz éppolyan egyenetlenül süt, mint például a grillezés. Ezen azzal segíthetsz, ha a főzni-sütni kívánt alapanyagokat egyenletesen osztod el a tányéron, amelyet használsz, esetleg egy kis folyadékot is adva hozzájuk. Kisebb darabokra érdemes vágni a húst, ha mikróban sütnéd, és a kicsontozás is segít. Az edényt fedd le, de a fedő ne érjen az ételhez, és lehetőleg levegőzzön is valamelyest. Jó ötlet sütőzacskót használni is, és mindenképp segít, ha félidőben megkevered, felrázod az ételt.
Erre figyelj!
Ha a sok nehézség mellett is kipróbálnád ezt a fajta főzési módszert, érdemes beszerezni egy húshőmérőt is, hogy azzal ellenőrizd az étel belsejének hőmérsékletét. A következőket tartsd észben:
- a halnak legalább 63 fokra kell felmelegedni, hogy fogyasztható legyen;
- ugyanezt a maghőmérsékletet érje el a marha-, sertés-, bárány- és borjúhússteak, a bélszín és egyéb sült húsok belseje is;
- tojást tartalmazó ételeknél 72 fok a javallott;
- darált hússal és szárnyassal készült fogásoknál a 74 fok a kívánatos.
Miután kiveszed az ételt a mikróból, három percig hagyd még állni lefedve, hogy biztosan a kívánt minőségű eredményhez juss hozzá.

Elég, ha egy kicsit nem figyelsz oda, és a mikróval bekövetkezhet a baleset.
Tovább olvasom
Ezek nyugodtan mehetnek a mikróba
Most, hogy már mindent tudsz a hogyanról, lássuk, mit készíthetsz biztonsággal mikrosütőben! A zöldségek, azok közül is a zöldek, mint a brokkoli, a zöldbab, a spárga vagy a spenót, nagyszerűen készíthetők el ilyen módon: olívaolajjal, citrommal és fűszerekkel meglocsolva, lefedve főzheted őket ínycsiklandozóra.
A padlizsánkedvelőknek jó hír, hogy ez a gyümölcs – igen, a padlizsán az – is nagyszerűen elkészíthető ily módon.
Darált húsos fogásokhoz szintén bevetheted a mikrosütőt, ha édesburgonyát sütnél, akkor pedig felgyorsíthatod a folyamatot a mikró bevetésével. (A ropogós végeredmény érdekében azért utána jöhet a sütő vagy az air fryer is.)
A tésztát és az arra szánt szószt is bátran elkészítheted mikróban, akárcsak a rizst vagy rizottót. A süteményeket már nem is említjük, annyira alapvető, hogy ezekkel elkápráztathatod a gyerekeket: öt perc alatt tálalhatsz minitortát.

Ezek semmiképp sem
Vannak ugyanakkor olyan ételek, amelyeket veszélyes lenne mikróba tenned: mutatjuk, melyeket és miért!
- Csípős paprika: a kapszaicin elpárolog a melegítés hatására, és a mikró zárt terében keveredik el a forró gőzzel – amikor kinyitod a készüléket, arcodba csaphat, irritáló, égő hatást okozva.
- Főtt tojás: amikor hozzákezdenél, hogy megedd, az arcodba robbanhat.
- Víz: bár sokan így melegítik a teájukhoz szánt vizet, ez nagyon rossz ötlet lehet, mivel a mikróban könnyen túlmelegszik a víz.
- Bogyós gyümölcsök: talán sejted, de ezek is az arcodba robbanhatnak, így hiába tennél belőlük a bögrés sütibe, inkább ne!
- Feldolgozott húsfélék: bacon, a kolbász, a virsli nem való a mikróba, mivel itt történő melegítésük során koleszterinoxidációs termékek keletkeznek, melyek szívbetegségek kialakulásáért felelhetnek.
- Paradicsomszósz: már a mikróban lávakitöréshez hasonló reakciókat produkálhat, így inkább ne itt főzd a paradicsomos mártásokat.
Ebben a cikkünkben pedig arról is írtunk, miért nem kéne a kávédat mikróban melegítened!

A mikró sok esetben kényelmes megoldás, de ezt az italt nem szerencsés megmelegíteni benne.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés