Így tornázz és mozogj a nehéz napokon, hogy csökkenjen a fájdalom

GettyImages-1187671317
Bagyinka Tímea

A fogamzóképes korú nők életében havi rendszerességgel jelentkezik a menstruáció, amikor is az adott ciklusban felépült méhnyálkahártya leválik a méhfalról, és vérzés formájában távozik. No de mi a helyzet ilyenkor az edzéssel?

A vérzéssel járó periódus tarthat 2-3 naptól akár 8 napig is. Lehet panaszmentes, de egészen fájdalmas is. Utóbbi esetben gyakran okoz fejtörést, vajon lehet-e, érdemes-e sportolni ezeken a nehezebb napokon? Csak a gyógyszerek enyhíthetik a szenvedést, vagy elég csak sportcipőt húzni, és máris könnyebb átvészelni ezt az időszakot? 

Megjött? Tornára fel!

Ha nem viszed túlzásba, a menstruáció alatt végzett mozgás nemhogy nem veszélyes, hanem kifejezetten hatékony a szakemberek szerint. A torna fokozza a medencefenék vérkeringését, mely által csökkenti a menstruációs fájdalmakat, az alhasi és deréktáji panaszokat is. Bármilyen testedzést is végzel, annak köszönhetően javul a keringésed és a közérzeted a szervezet fokozott endorfintermelése miatt. Ez az oly sokszor emlegetett boldogsághormon pedig nem csupán a kellemetlen tüneteid megszűnésében segít neked, hanem a sportolás utáni alvás minőségét is javítani fogja, biztosítva ezzel azt, hogy a menstruációd ellenére kipihent, könnyed és felszabadult légy másnap.

Edzés a menstruáció alatt? Lehetséges!
Edzés a menstruáció alatt? Lehetséges!Jelena Stanojkovic / Getty Images Hungary

A menstruáció idején fontos a mértékletesség!

Fontos tudnod, hogy a menstruáció vérvesztéssel, a hemoglobinszint csökkenésével jár, ami együtt változik a szervezet oxigénszállító kapacitásával, és így befolyással bír a terhelhetőségedre. Ilyenkor hamarabb fáradsz el még egy gyengébb edzés után is. Érdemes hát mértéket tartani, nem ilyenkor belevágni valami megerőltető új gyakorlatba, hanem figyelembe venni tested folyamatos változását. A nagyobb kihívások megvárnak.

A futás nem a legjobb ötlet

Közvetlen a piros betűs napok előtt igen nagy a szervezeted vízmegkötése, akár 2 kilóval is mutathat többet a mérleg, amely még erős alhasi feszülést és puffadást is okoz. Ezért nem biztos, hogy ilyenkor mondjuk, a már megszokott és egyébként rutinosan végzett futás a legmegfelelőbb mozgásforma, amelyet választhatsz. Megfájdulhat a térded például. Ezt elkerülvén dönts inkább a biciklizés mellett, vagy válassz egy komfortos, saját testsúlyos edzést aznapra.

Feküdj hasra

A hason fekvésben végzett feladatok kifejezetten javasoltak ilyenkor, csökkenteni tudják a kellemetlen feszülő érzeteket is. A csecsemőpóz és a kobra is enyhülést hozhat, de figyelj rá, hogy csak azokat a gyakorlatokat végzed, amelyek jólesnek. Ha a hason fekvést nem érzed komfortosnak, segíthet a magzatpóz, ami megszünteti a hasizmok feszülését, és közben kevésbé veszélyeztet az átázás is.

Védekezz a szivárgás ellen edzés közben

Ha a menstruációd alatt edzel, viselj olyan szupererős nedvszívó képességű betétet, amelyik követi a tested formáját, és nem mozdul el a helyéről. A mozgás végeztével mindenképpen zuhanyozz le, majd cserélj betétet! Így a kellemetlen szagok miatt sem kell aggódnod, és frissnek érezheted magad minden területen. Azonban rendkívül erős vérzés, szokatlanul kínzó görcsök esetén, krónikus betegként, szédüléssel, fejfájással küzdve, mielőtt sportolni kezdenél, érdemes konzultálnod az orvosoddal, és követni az ő ajánlásait. 

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra