A körte nemcsak finom, hanem kutatások szerint rendkívül tápláló is. Még a héjában is olyan vegyületek vannak, amely segíthetnek a szervezetednek számos, széles köröket érintő betegség leküzdésében. Itt vannak a legfontosabb egészségügyi előnyök, amiket a körte fogyasztásától várhatsz.
1. Serkentheti az emésztést
A körte vegyesen tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat, amelyek egyaránt szükségesek az egészséges emésztéshez, és megkönnyítik a bélmozgást. Az elégséges rostfogyasztás hozzájárulhat a bélmikrobiom virágzásához is, ami az emésztőrendszeren túl pozitívan hathat az immunrendszerre és a mentális egészségre is.
2. Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
Egy kiterjedt metaanalízis, amely több mint 200 ezer ember adatait elemezte, megállapította, hogy a körte és az alma fogyasztása
18 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Ennek az lehet az oka, hogy a körte kiváló forrása a flavonoidokként ismert antioxidánsoknak. Erre utal az is, hogy egy másik metaanalízis úgy találta, a magasabb flavonoidbevitellel összefüggésben alacsonyabb lehet a 2-es típusú cukorbetegség jelentkezésének esélye.
Szintén idevágó előny, hogy a körtében található rostok mérsékelhetik a vércukorszint hirtelen kilengéseit (bár szénhidrátot is tartalmaz) az étkezések után.
3. Leküzdheti a gyulladásokat
A körte héja gazdag forrása a gyulladáscsökkentő antioxidáns vegyületeknek, beleértve a fenolos savakat, a triterpéneket és a már említett flavonoidokat. Ezek a fitonutriensek semlegesítik a szabad gyököket, ami segíthet leküzdeni a különféle betegségek, köztük a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és bizonyos szembetegségek kialakulásában szerepet játszó oxidatív stresszt.
4. Javíthatja a kardiometabolikus egészséget
Egy 2019-es tanulmány, amely a napi körtefogyasztás kardiometabolikus egészség jelzőire gyakorolt hatását értékelte, javulást mutatott azoknál, akik naponta 2 körtét ettek meg. A résztvevők középkorú és idősebb felnőttek voltak, akik metabolikus szindrómában szenvedtek, ami a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kombinált kockázati tényezőjének tekinthető.
Azoknál a résztvevőknél, akik 12 hétig folytatták a napi 2 körte fogyasztását, javult a szisztolés vérnyomás, a pulzusnyomás (vagyis a vérnyomás alsó és felső értéke közötti különbség), illetve csökkent a derékkörfogat. Ez azért is lényeges, mert a magas vérnyomás növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ha pedig más hajlamosító tényezőkkel, például magas éhgyomri vércukorszinttel párosul, az egyéb betegségeket, például cukorbetegséget okozhat.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a rostok – különösen az oldható rostok – segítenek megakadályozni bizonyos zsírok felvételét az étrendből. Mivel a magas koleszterinszint növeli a szívbetegségek kockázatát, a körtében lévő rostok a szív- és érrendszer egészségét is támogatják.
5. Tele van értékes tápanyagokkal
A körte több értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben előforduló mikrotápanyaga a réz, egy esszenciális ásványi anyag, amely különféle enzimek kofaktoraként működik, amelyek szerepet játszanak az energiatermelésben és a vasanyagcserében.
A réz mellett a körte immunerősítő hatású C-vitamint, a sejtműködéshez fontos káliumot és a véralvadáshoz szükséges K-vitamint is tartalmaz.
A körtefogyasztás egészségügyi kockázatai
Általánosságban a körte a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható – bár vannak, akiknél allergiás reakciókat okozhat. Másik fő kockázata az emésztési zavar, ami magas rosttartalmából adódik (egy közepes darab a napi ajánlott beviteli érték 20 százalékát tartalmazza). Ha túl sok körtét eszel egyszerre, olyan tüneteket tapasztalhatsz, mint a gázképződés, a puffadás vagy a hasmenés.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés