Szezonja van kedvenc gyümölcsünknek, amely csökkenti a daganatok és a cukorbetegség kockázatát

GettyImages-908401302

Egyik kedvenc gyümölcsünk a körte, amelynek szezonja egészen október végéig tart. Használd ki, és egyél belőle minél többet, mert nagyon egészséges!

A körte nemcsak finom, hanem kutatások szerint rendkívül tápláló is. Még a héjában is olyan vegyületek vannak, amely segíthetnek a szervezetednek számos, széles köröket érintő betegség leküzdésében. Itt vannak a legfontosabb egészségügyi előnyök, amiket a körte fogyasztásától várhatsz.

1. Serkentheti az emésztést

A körte vegyesen tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat, amelyek egyaránt szükségesek az egészséges emésztéshez, és megkönnyítik a bélmozgást. Az elégséges rostfogyasztás hozzájárulhat a bélmikrobiom virágzásához is, ami az emésztőrendszeren túl pozitívan hathat az immunrendszerre és a mentális egészségre is.

A körte jót tesz az emésztőrendszer egészségének is
A körte jót tesz az emésztőrendszer egészségének isAnn_Zhuravleva / Getty Images Hungary

2. Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Egy kiterjedt metaanalízis, amely több mint 200 ezer ember adatait elemezte, megállapította, hogy a körte és az alma fogyasztása

18 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ennek az lehet az oka, hogy a körte kiváló forrása a flavonoidokként ismert antioxidánsoknak. Erre utal az is, hogy egy másik metaanalízis úgy találta, a magasabb flavonoidbevitellel összefüggésben alacsonyabb lehet a 2-es típusú cukorbetegség jelentkezésének esélye.

Szintén idevágó előny, hogy a körtében található rostok mérsékelhetik a vércukorszint hirtelen kilengéseit (bár szénhidrátot is tartalmaz) az étkezések után.

3. Leküzdheti a gyulladásokat

A körte héja gazdag forrása a gyulladáscsökkentő antioxidáns vegyületeknek, beleértve a fenolos savakat, a triterpéneket és a már említett flavonoidokat. Ezek a fitonutriensek semlegesítik a szabad gyököket, ami segíthet leküzdeni a különféle betegségek, köztük a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és bizonyos szembetegségek kialakulásában szerepet játszó oxidatív stresszt.

4. Javíthatja a kardiometabolikus egészséget

Egy 2019-es tanulmány, amely a napi körtefogyasztás kardiometabolikus egészség jelzőire gyakorolt hatását értékelte, javulást mutatott azoknál, akik naponta 2 körtét ettek meg. A résztvevők középkorú és idősebb felnőttek voltak, akik metabolikus szindrómában szenvedtek, ami a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kombinált kockázati tényezőjének tekinthető.

Azoknál a résztvevőknél, akik 12 hétig folytatták a napi 2 körte fogyasztását, javult a szisztolés vérnyomás, a pulzusnyomás (vagyis a vérnyomás alsó és felső értéke közötti különbség), illetve csökkent a derékkörfogat. Ez azért is lényeges, mert a magas vérnyomás növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ha pedig más hajlamosító tényezőkkel, például magas éhgyomri vércukorszinttel párosul, az egyéb betegségeket, például cukorbetegséget okozhat.

Napi 2 körte fogyasztása komoly egészségügyi előnyökkel járhat
Napi 2 körte fogyasztása komoly egészségügyi előnyökkel járhatCorbis/VCG / Getty Images Hungary

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a rostok – különösen az oldható rostok – segítenek megakadályozni bizonyos zsírok felvételét az étrendből. Mivel a magas koleszterinszint növeli a szívbetegségek kockázatát, a körtében lévő rostok a szív- és érrendszer egészségét is támogatják.

5. Tele van értékes tápanyagokkal

A körte több értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben előforduló mikrotápanyaga a réz, egy esszenciális ásványi anyag, amely különféle enzimek kofaktoraként működik, amelyek szerepet játszanak az energiatermelésben és a vasanyagcserében.

A réz mellett a körte immunerősítő hatású C-vitamint, a sejtműködéshez fontos káliumot és a véralvadáshoz szükséges K-vitamint is tartalmaz.

A körtefogyasztás egészségügyi kockázatai

Általánosságban a körte a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható – bár vannak, akiknél allergiás reakciókat okozhat. Másik fő kockázata az emésztési zavar, ami magas rosttartalmából adódik (egy közepes darab a napi ajánlott beviteli érték 20 százalékát tartalmazza). Ha túl sok körtét eszel egyszerre, olyan tüneteket tapasztalhatsz, mint a gázképződés, a puffadás vagy a hasmenés.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra