Aggasztóan sok magyar lesz cukorbeteg, pedig csak ennyit kéne tenni a megelőzésért

GettyImages-1276694192
Olvasási idő kb. 5 perc

Rendkívül sok magyar szenved cukorbetegségben, amire jelenleg nem létezik gyógymód, csak tüneti kezelés. Súlyos szövődményekkel járhat, ha kezeletlenül marad, de ha kialakulása előtt sikerül nyakon csípni, akkor mindettől megmenekülhetünk.

Minden tizedik magyar cukorbeteg volt 2019-ben. Több mint 1 millió magyar felnőtt élt cukorbetegséggel 2019-ben, valamint ezenfelül 5 ezer gyermeket érintett ez a probléma. Számuk 1999-től számítva, 20 év alatt megháromszorozódott. A probléma az, hogy a cukorbetegséget jelenleg nem lehet gyógyítani, csak karbantartani. Az Affidea Magyarország endokrinológus szakorvosa, dr. Balogh Illés Gyula szerint nem a már kialakult cukorbetegséggel kellene orvoshoz menni, hanem még az azt megelőző tünetek jelentkezésekor, hogy elkerülhessük ezt a súlyos betegséget. Ha kezeletlenül marad, lábamputáláshoz is vezethet.

A cukorbetegséget megelőzni kellene

A cukorbetegségnek két változata van: az 1-es és a 2-es típusú. Míg az 1-es típusú általában már gyermekkorban jelentkezik, és egy autoimmun folyamat eredménye, addig a 2-es típusú diabétesz lassabban alakul ki, helytelen életmód miatt. Egy kutatás szerint a 12–18 éves korosztály 18 százaléka, míg a fiatal felnőttek korcsoportjának (19–34 éves) már az egynegyede él együtt prediabéteszes állapottal. Ez az az állapot, amellyel orvoshoz kellene fordulni, hogy a cukorbetegség kialakulása megelőzhetővé váljon. 

Sok magyar szenved cukorbetegségben – már a prediabéteszes állapot jeleinek észlelésénél orvoshoz kellene fordulnunk
Sok magyar szenved cukorbetegségben – már a prediabéteszes állapot jeleinek észlelésénél orvoshoz kellene fordulnunkStefan Cristian Cioata / Getty Images Hungary

Szomorú belegondolni, hogy sokaknak már gyermekkortól kezdve ezzel a betegséggel kell élnie, és fiatalon meg kell tanulniuk beadni maguknak az inzulininjekciót. Általános iskolás gyerekeknek még nem lenne szabad ekkora felelősséget hordozniuk a vállukon, amitől ráadásul akár társaik céltáblájává is válhatnak, ha a pedagógusok és szülők nem tudják kellően érzékenyíteni az osztálytársakat, hogy ne bizarr ‚más”-ként tekintsenek rá, hanem ugyanolyan pajtásként. Szerencsére vélhetően már nem kell sokáig kitenni a gyerekeket az öninjekciózásnak, ugyanis kutatók már dolgoznak egy lenyelhető inzulinadagolásra alkalmas kapszulán, amely Gömböc alakjának köszönhetően a gyomor belső falán keresztül juttathatná be a véráramba a kellő mennyiségű inzulint.

Ebből tudhatod, hogy prediabétesszel élsz együtt

A prediabéteszes állapothoz tartozik a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a problémás inzulinérzékenység: ezek a tünetek, ha kezeletlenül maradnak, a 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezetnek. Egyértelműbb, könnyebben észrevehető jelek is figyelmeztethetnek bennünket arra, hogy itt az ideje felkeresnünk egy endokrinológust. 

Sokat viccelődhetünk azzal, hogy ebéd után beütött a kajakóma, azonban ez is az intő jelek közé tartozik. Ha étkezés után álmossá válunk, vagy ha kézremegés jelentkezik utána, ami csak akkor szűnik meg, ha újabb adag szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, van miért aggódnunk. Ugyanez a helyzet akkor, ha arcunk gyakran indokolatlanul és túlzottan izzad, ha hangulatingadozásokat tapasztalunk, dühkitöréseink vannak, vagy falási rohamok törnek ránk: ilyenkor valamilyen anyagcserezavarra kell gyanakodnunk, és minél hamarabb felkeresnünk egy orvost. Azonban a diabétesznek van egy még fontosabb tünete is.

Sok magyar szenved cukorbetegségben: 2019-ben 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek élt diabétesszel
Sok magyar szenved cukorbetegségben: 2019-ben 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek élt diabétesszelArtur Debat / Getty Images Hungary

„A 2-es típusú cukorbetegség hátterében jórészt a túlsúly áll, amely fokozódott a Covid-pandémia alatt, átlagosan 3-5 kilogramm súlytöbbletet szedett össze a felnőtt lakosság” – hívta fel a figyelmet az Affidea Magyarország endokrinológusa, aki emiatt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának növekedésére számít.

„Komoly probléma az is, hogy a páciensek nem fordulnak időben szakorvoshoz” – mondja dr. Balogh Illés Gyula. „Nem szabad megvárni, hogy a labor kimutassa a magas vércukorszintet. Fontos figyelmeztető jel, ha valaki szeretné leadni a túlsúlyát, de sem diétával, sem sporttal nem tud fogyni. Ezekben az esetekben gondolni kell arra, hogy valami olyasféle folyamat indult el a szervezetben, amihez esetleg orvosi segítséget kell igénybe venni.”

A cukorbetegség súlyos szövődménnyel járhat

A kezeletlen 2-es típusú diabétesznek komoly szövődményei is lehetnek, ezért ha már kialakult, mindenképp figyelni kell a megfelelő karbantartására. Mivel magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel jár együtt ez a betegség, nagyobb kockázata van a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának. Sok esetben ez odáig fajul, hogy a láb keringése megszűnik, és le kell amputálni. Magyarországon évente 100 ezer főből 45-ön végeznek el ilyen műtétet, amivel sajnos előkelő helyre tornáztuk fel magunkat európai szinten. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ha lehetséges, megelőzzék a diabétesz kialakulását, és ha már kialakult, akkor megfelelő kezelés mellett szinten tudják tartani azt. Ebben segíthet többek között a napi 30 perc séta is, ugyanis csökkenti a vércukorszintet. 

Összességében tehát érdemes endokrinológushoz fordulni, ha a felsorolt prediabéteszjeleket észleljük magunkon, hiszen egyelőre gyógymód nincs a cukorbetegségre, csak tüneti kezelés létezik. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek