Ezekkel a sportokkal a környezetvédelmet is szem előtt tudod tartani

GettyImages-200398729-001

Városlakók vagyunk, vagy sem, ülőmunkát végzünk, vagy sem, köztudott, hogy nem mozgunk eleget. De talán te is szívesebben ugrasz bele a sportcipődbe, ha azt mondjuk, hogy vannak olyan sportágak, amelyek gyakorlásával nyugodt szívvel tarthatsz ki a környezetvédelmi elveid mellett. A következő sportok mindegyike a lehető legkevesebb (vagy zéró) energiafelhasználást igényel, és nem, vagy alig növeli az egyéni károsanyag-kibocsátást.

Futás, jogging, séta

Ha nem autóval mész a futás vagy séta helyszínére, hanem csak kilépsz a kapun és uccu neki, akkor tényleg nem terheled a környezetet azzal, ahogy sportolsz. Ráadásul ha a mozgást a szabadban végzed és nem egy futópadon, amelynek a működéséhez elektromos áram szükséges, még többet teszel az egészségedért. A kinti talajon egyébként is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az izmok, mert a talajfogáskor neked kell elrugaszkodni, míg a futópadon a gép besegít.

Plogging

A plogging igazi 2 in 1 mozgásforma, hiszen futás vagy séta közben az utadba kerülő szemetet is összegyűjtöd. Vigyél magaddal egy, esetleg kettő mosható szövettáskát, és máris szelektíven tudod gyűjteni a futóútvonaladon található hulladékot. A sok lehajoló mozdulat jobban megdolgoztatja a lábizmokat, a táskák cipelése pedig a karizmokat. Viselj kesztyűt, hogy ne sérüljön meg a kezed, és vidd magaddal a barátaidat is, hogy igazi közösségi élmény lehessen a szemétgyűjtő futás.

Túrázás

Minden természetben töltött pillanat kincset ér, és nemcsak mentálisan töltődhetünk fel tőle, hanem az egészségünkkel is jót teszünk. Egy-egy dimbes-dombos terepen megtett túra alkalmával teljes kardióedzést végzünk, amely csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, hozzájárul a vérnyomás és a vércukorszint stabilizálásához, és azért is sokat teszünk vele, hogy a csontjaink egészségesek maradjanak. A combizmok, farizmok és a core-izmok keményen dolgoznak, és az egyenetlen talajon olyan izomcsoportokat is aktívan használunk, amelyekre egyébként kevésbé van szükségünk.

A túrázás mindennek és mindenkinek jó
A túrázás mindennek és mindenkinek jóMathieu Young / Getty Images Hungary

Érdekes adalék, hogy egy 2015-ben készült tanulmányban emberek két csoportját hasonlították össze, ahol az első csoport zavartalan természeti környezetben sétált 90 percet, míg a másik csoportnak egy forgalmas városrészben kellett ugyanezt megtennie, és az eredmény alapján az első csoport kisebb agyi aktivitást mutatott azon a területen, amely összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával. Keresd tehát a lakóhelyedhez legközelebbi túraútvonalakat, Magyarország bővelkedik a különböző nehézségű és hosszúságú útvonalakban. Ne indulj el egyedül, valaki mindig tudjon róla, hogy merre vagy!

Mountain bike

Ha szeretsz kerekezni, talán a terepen történő mountain bike-ozás sem lesz idegen tőled, ráadásul a tevékenység zéró károsanyag-kibocsátással jár. A terep adta egyenetlenségek még nagyobb adrenalinlökethez juttatnak, és erősen fejlesztik az egyensúlyérzéket. Nem baj, ha soha nem próbáltad még, keress egy arra alkalmas útvonalat a lakóhelyedhez közel.

A bringázás egyébként is jó választás akkor, ha úgy érzed, hogy a futás túlságosan igénybe vesz, és kíméletesen szeretnéd terhelni az ízületeidet. Az biztos, hogy a lábaid erősödni fognak, és javul az állóképességed is, amit majd abból vehetsz észre, hogy könnyebben megy otthon a kerti munka, és nem fáraszt el annyira a bevásárlószatyrok cipelése sem.

Otthoni edzés a háztartásban megtalálható eszközökkel

Korábban is írtunk róla, egyáltalán nem szükséges súlyzókat és egyéb sporteszközöket vásárolnod ahhoz, hogy egy teljes testet megdolgoztató edzést végezhess. Fogd be a kanapét, a széket, tölts fel egy-egy újrahasznosítható kulacsot vízzel, és máris indulhat a saját testsúlyos vagy súlyzós erőnléti edzés.

A szék például tökéletes a tricepsz megdolgozására. Állj meg a szék előtt háttal, majd támaszd le a tenyereidet a székre. Nyújtsd ki a lábaidat, legyenek csípőszélességben, majd hajlítsd be őket úgy, hogy 90 fokos szöget zárjanak be. Szépen lassan kezdd magad leengedni annyira, amennyire csak bírod, és ismét nyomd ki magad, nyújtsd ki a karod.

A vízzel megtöltött kulacsokkal számtalan gyakorlatot tudsz elvégezni, de mindig figyelj oda a helyes testtartásra.

Jóga

Kevés ráfordítással otthon vagy az edzőteremben is végezheted, és tényleg elegendő hozzá egy jógamatrac. Ha szükséged van rá, a jógatéglát kiválthatod könyvekkel, a szalagot pedig egy nyakkendővel vagy törölközővel.

Az online videómegosztókon megszámlálhatatlan jógaóra található, ahol biztosan te is megtalálod az edzettségi szintednek és a nyelvtudásodnak megfelelő szeánszokat.

Csatlakozz valamilyen csapatsporthoz

Nézz szét, hogy a lakóhelyeden milyen csapatsportban szerveznek edzéseket, ahová bármikor várják a lelkes amatőröket is. Ha közösségi sportot választasz, legyen szó fociról, röplabdáról vagy bármi másról, a testmozgás mellett új kapcsolatokra is szert tehetsz.

Spinning és edzés súlyokkal

Ha úgy érzed, hogy az otthoni edzés semmiképpen sem neked való, vagy nem kedveled a szabadtéri mozgást, amikor hideg vagy éppen forróság van odakint, akkor irány a fitneszterem. Tény, hogy a fitnesztermek eszközei többnyire nem az energiatakarékosságukról híresek, de szerencsére ma már egyre több terem figyel oda az észszerű energiafogyasztásra, és környezetbarát megoldásokat helyez előtérbe. Léteznek olyan edzőtermek is, ahol a spinning bringák elektromos áramot termelnek használat közben, és ezt az áramot a létesítmény energiaellátására fordítják. Reméljük, hogy hazánkban is egyre több olyan terem nyílik majd, ahol nemcsak a testmozgás öröméért pedálozhatunk, hanem egy fenntarthatóbb környezetért is.

További környezetbarát tippek az edzésekhez

  • Fenntartható forrásból vásárolj edzéshez is, legyen zöld az edzőcuccod.
  • Ne használj eldobható műanyag üveget, vigyél magaddal újratölthető kulacsot. A kulacs legyen BPA-mentes.
  • A feleslegessé vált, de még használható edzőcuccaidat ajándékozd el.
  • Töltsd le a zenéket a telefonodra, így repülő módban is tudod hallgatni, ami kevésbé fogyasztja az akkumulátort. Tudtad, hogy ha repülő módban töltöd a telefonod, sokkal gyorsabban és kevesebb energiát felhasználva tölt?
  • Helyi termelőtől vásárolj hozzávalókat az edzés előtti és utáni snackhez, smoothie-hoz.
  • Ha van a környezetedben, olyan edzőterembe járj, ami odafigyel a takarékos energiafelhasználásra.
  • Sportolj a szabadban!
Oszd meg másokkal is!
Mustra