A komló virága a sörkészítés és -ízesítés mellett számos egészségügyi célra is használható. Amellett, hogy közismerten kezeli az alvászavart, jó a hőhullámok ellen, csökkenti a szorongást, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de hatékony a rákkal szemben is.
Antioxidánsokkal segíti a gyulladáscsökkentést
A komló kedvező hatása elsősorban a benne rejlő gyulladáscsökkentő flavonoidoknak, az antioxidánsoknak és ezzel együtt a rákmegelőző tulajdonságoknak köszönhető. Miután a komló humulon keserűsavat is tartalmaz, így antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.
A komló friss hajtása fogyasztható, begyűjtése után érdemes minél előbb elfogyasztani, mert igen hamar elveszíti az ízét és a frissességét. A komló hajtása színétől függően spárgára, dióra vagy kelkáposztára hasonlít. A növény csíráját fogyasztják nyersen vagy forrázva is.
A komlóval kapcsolatos jelenlegi kutatásokból az alábbi jótékony hatásai ismertek a gyógynövénynek.
Alvászavarok
A komlóban található különféle összetevőkről azt tartják, hogy enyhe nyugtató tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek az orvostudományban is alkalmazhatók.
Egy vizsgálat során 17 nővér alvási szokásait figyelték meg. A váltott vagy éjszakai műszakban dolgozó nővérek két hétig komlótartalmú alkoholmentes sört kaptak vacsoraidőben. A kutatók csuklópántos alváskövetővel figyelték meg, hogy az ital milyen hatással van a nőkre. Az eredmények azt bizonyították, hogy a komlótartalmú ital nemcsak segített a résztvevőknek a gyorsabb elalvásban, hanem csökkentette a szorongásukat is.
A komlót gyakran más gyógynövényekkel, például macskagyökérrel és golgotavirággal kombinálják az álmatlanság kezelése érdekében.
Hőhullámok
A komlóban található egyik flavonoid a fitoösztrogének közé tartozik. Ez a növényi eredetű vegyület képes aktiválni a ösztrogén nevű női hormont, ezzel pedig segít legyőzni az ösztrogénhiány tüneteit, melyek különösen a menopauza idején jelentkeznek. Ilyenek például a változókorban gyakran jelentkező hőhullámok, melyeket a komló enyhíthet.
Szív- és érrendszeri betegségek
A komlóban található flavonoidok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek ellazítani az ereket, ezáltal javítják a vérkeringést. Egy állatkísérlet kimutatta azt is, hogy a komlóból kivont xantohumol csökkenti az artériákban és a vénákban a meszesedést.
A kutatók úgy vélik, hogy a xantohumol szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
Bár ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, de tudni kell, hogy a komló és a xantohumol szerepét még nem vizsgálták embereken, ezért további kutatásokra van szükség ezen a területen.
Rák
Bár a komló nem képes közvetlenül megelőzni a rákot, a xantohumol és a komlóban található egyéb vegyületek rákellenes hatást fejthetnek ki. Több kutatás is igazolta, hogy ez a sörben is megtalálható flavonoid, amely javítja a kognitív képességeket is, megöli a különböző típusú rákos sejteket.
Depresszió
A komlóval kapcsolatban szintén bizonyosságot nyert, hogy hatékonyan kezeli a depressziót, és más hangulati rendellenességek lehetséges gyógymódjaként is alkalmazható. Egy főiskolai hallgatók bevonásával elvégzett vizsgálat során kiderült, hogy a komlót fogyasztók esetében szignifikánsan csökkent a szorongás, a stressz és a depresszió a placebocsoporthoz képest.
A legtöbb kertben megtalálható tyúkhúrnak is számos egészségmegőrző hatása van. Olvasd el ide kattintva cikkünket, hogy megtudd, ez a kora tavasztól virágzó növény a vese és a máj egészségén túl milyen jótékony hatással lehet a szervezetedre .
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés