Ez a 2 dolog az ideális koleszterincsökkentő diéta titka

A magas koleszterinszint az egyik legjelentősebb rizikóforrás a szív- és érrendszeri betegségek, például az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke kialakulásában – de hogyan függ össze a táplálkozás a koleszterinnel, és milyen lépéseket érdemes tenni, hogy elkerüljük a veszélyt?

Ha az LDL (kis sűrűségű lipoprotein) nevű fehérje túl nagy mennyiségben van jelen a vérben, az általa szállított koleszterinnel együtt könnyen megtapad a vérerek falán, és ez idővel az ér belső felületén vastag, sok koleszterint tartalmazó fal, ún. plakk képződéséhez vezet. Az ér elveszíti rugalmasságát, érelmeszesedés és vérrögösödés indulhat be, súlyos szív- és érrendszeri problémák alakulhatnak ki.

A titok: minél több rost és kevesebb zsír

A koleszterinszint csökkentésének egyik fő módja a megfelelő táplálkozás. Ezt már az 1960-as években felismerték az orvosok, ezért hadat üzentek a magas koleszterintartalmú ételeknek, például a tojásnak, a tejtermékeknek, illetve egyes halaknak és húsoknak. Napjainkra azonban már változott az általános felfogás – írja a Harvard Medical School cikke: a szakemberek szerint az étkezéssel bevitt koleszterin csupán kis mennyiségben növeli a vér koleszterinszintjét, ellenben a telített zsírok súlyos negatív hatással bírnak. Ezek főként az állati zsírok, de idetartoznak olyan növényi zsiradékok is, mint a mogyoróvaj vagy a kókusz- és pálmaolaj, melyek főként az édességekben vannak jelen.

Magas rost- és alacsony zsírtartalom.
Magas rost- és alacsony zsírtartalom.AlexPro9500 / Getty Images Hungary

Mire ügyelj tehát, hogyan alakítsd az étrended? A legfontosabb, hogy minél nagyobb mennyiségben fogyassz rostban gazdag és telített zsírban szegény ételeket, ezek ugyanis sikeresen csökkentik a szervezet koleszterinszintjét. A legjobb, ha minél több gyümölcs, zöldség (brokkoli, citrusfélék, zöld leveles zöldségek, stb.), hal és halolaj és teljes kiőrlésű gabona (fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér) szerepel a menüben.

A magas rost- és alacsony telítettzsír-tartalom kétféleképpen segíti a koleszterinnel szembeni harcot: egyrészt minél több ilyen ételt eszel, általánosságban annál kevesebb, zsírban és finomított szénhidrátban dús, az érrendszert károsító táplálékot fogyasztasz, másrészt a rostok megkötik a koleszterint a vékonybélben, mely így kisebb mennyiségben szívódik vissza a vérbe. Azonban ez a módszer sem működik mindenkinél: a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő személyeknél a helyes táplálkozás korántsem csökkenti elegendő mennyiségben a koleszterinszintet, másoknak pedig genetikai okoknál fogva magasabb a koleszterinszintjük, függetlenül táplálkozási szokásaiktól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra