Rögtön felébredsz, ha megtudod, mit tesz a kávé az agyaddal

GettyImages-1277166519

A kávé nélküli élet sokak számára elképzelhetetlen, egy friss kutatás azonban alapos indokot szolgáltat arra, hogy mégis megfontold a koffein letételét.

A kávé a világ minden táján régóta ismert élénkítő ital: sokak számára ezzel indul el igazán a nap, vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy koffein nélkül neki tudjanak állni megszokott napi tevékenységeik sorának. Van azonban a kávénak egy olyan meglepő hatása, melyet még kutatni kell, de első hallásra meglehetősen ijesztőnek tűnik.

Állatokban jó hatása van a koffeinnek

A világ legelterjedtebben használt pszichoaktív szeréről már tudjuk egy ideje, hogy állatokban neuroprotektív hatással bír, képes az öregedéssel járó kognitív hanyatlás késleltetésére, csökkenti a krónikus stresszt és a neurodegeneratív betegségek kialakulását.

A humán kísérletek eredményei ugyanakkor nem ennyire egyértelműek: az tény, hogy az emberek élénkségük fokozására isszák, mivel a kávé segít nekik abban, hogy jobban tudjanak fókuszálni feladataikra.

Az alvási mintázatokat ugyanakkor kórosan befolyásolhatja a túlzó kávéfogyasztás:

Jü-Siuan Lin és csapata arra voltak kíváncsiak, hogy ez összefüggésben állhat-e bizonyos agyban okozott változásokkal.

A forró fekete sokak mindennapjainak része – lehet, hogy kávé nélkül mégis jobb lenne?
A forró fekete sokak mindennapjainak része – lehet, hogy kávé nélkül mégis jobb lenne?Westend61 / Getty Images Hungary

Meglepő volt, amit az embereknél találtak

Feltételezésük az volt, hogy a kávé hatására a szürkeállományban változások következnek be, és ez okoz alvászavarokat. Vizsgálódásaik során arra a meglepő tényre jutottak, hogy a kávéfogyasztás hatására a szürkeállomány mérete átmenetileg csökken, ugyanakkor ez meglepő módon nem állt kapcsolatban alvásproblémákkal.

A kísérletben húsz fiatal, egészséges, kávét rendszeresen fogyasztó felnőttnek adtak koffeintablettát kávé helyett. A kísérlet egyik szakaszában napi háromszor 150 milligramm koffeint tartalmazó tablettát kaptak, a másik szakaszban pedig placebót. Mindkét tíznapos periódus után MR-t készítettek, és azt tapasztalták, hogy a koffeinfogyasztás hatására kisebbnek látszik az agy szürkeállománya.

A különbség leginkább a jobb oldali mediális halántéklebenyben, különösen a hippokampuszban volt megfigyelhető, amely a memória szempontjából kritikus struktúra.

Ezek a változások azonban ideiglenesnek tűntek, és az agyi véráramlás koffein által kiváltott változásaihoz kapcsolódtak.

Nem csak a kávé adhat extra energiát
Nem csak a kávé adhat extra energiátPeeradon Warithkorasuth / Getty Images Hungary

Kávé nélkül is van élet

A kutatás kis számú önkéntes bevonásával zajlott, így eredményei további munka szükségességét jelzik leginkább, hiszen arra nézvést nem tudtak megállapításokat tenni a kutatók, hogy az agyban tapasztalt, átmenetinek vélt változás gyakorol-e hosszú távon valamilyen hatást az emberre.

Ha azonban ez is nyugtalanít téged, akkor érdemes kávé helyett valamilyen másféle élénkítő tevékenységre, esetleg élelmiszerre váltanod.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek