Nem biztos, hogy a keserűbb erősebb, ettől függ a kávéd koffeintartalma

GettyImages-1345328749

Ha szükségünk van egy kis segítségre reggel, hogy felébredjünk, gyakran az első gondolatunk a kávé. De melyik formáját válasszuk? Mitől függ, hogy mennyi benne a koffein?

Ha úgy érzed, használhatatlan vagy a reggeli kávéd előtt, és elképzelhetetlen, hogy nélküle induljon a nap, akkor nem vagy egyedül. Magyarországon a felnőttek 85%-a rendszeresen kávézik, és többségünknek a reggeli rutin részét képezi a napindító kávé akár otthon, akár a munkahelyen, esetleg is-is. Gyerekkoromban nagyon nem értettem, a szüleim miért isszák azt a keserű fekete italt, aztán amikor elérkezett a hosszú éjszakai tanulások ideje fiatal felnőttként, bizony én is lelkesen iszogattam már, igaz, jó sok tejjel.

 Latte vagy eszpresszó

A magyar nők többsége egy felmérés szerint tejjel fogyasztja a kávét, tejeskávé vagy kapucsínó formájában, míg a férfiak nagyrészt maradnak inkább az eszpresszónál. Általános vélekedés, hogy ez utóbbi erősebb, de ez maximum az íz intenzitására igaz, mert a kávé élénkítő hatását kiváltó koffein mennyiségét a hozzáadott tej nem befolyásolja.

Sokunknál készül a kávé kotyogós kávéfőzőben
Sokunknál készül a kávé kotyogós kávéfőzőben eleonora galli / Getty Images Hungary

Milyen az erős kávé?

Ha erős kávéról beszélünk, érdemes különbséget tennünk ízének intenzitása és élénkítő hatása között. Az ízét befolyásolja a pörkölés, a kávé fajtája és az elkészítés módja, de a koffeintartalom nincs rá jelentős hatással. A koffein önmagában keserű, szappanos ízű anyag, de a kávé aromáját inkább a benne található savak határozzák meg. A kész ital koffeintartalma egyrészt attól függ, milyen fajtájú kávébabot használunk, másrészt attól, hogyan készítjük el. Erős kávé alatt legtöbben a telt, karakteres ízre gondolnak, ami a ristrettóra vagy az eszpresszóra jellemző, de olyan is akad, akinek minél keserűbb a kávé, annál jobb.

Mennyi koffein van a kávéban?

Egyetlen kávébabban körülbelül 6 milligramm koffein van, azonban ez a fajtától is függ. Az arabica kávé körülbelül 12 mg, míg a robusta kávé körülbelül 22 mg koffeint tartalmaz grammonként. De ezt nem csak a fajta, a termesztés helye is befolyásolja, mert minél magasabban fekszik a termőterület, annál kevesebb koffeint tartalmaz a termés. Ez azzal van összefüggésben, hogy a koffein a növények védekezését szolgálja a rovarokkal szemben, de a tengerszint feletti magasság növekedésével számuk egyre csökken, így a védekezésképpen termelt koffein szintje is alacsonyabb.

A pörkölés hatása

A koffein hő hatására lebomlik ugyan, de az igazság az, hogy a legtöbb pörkölési hőmérséklet túl alacsony ahhoz, hogy hatással legyen a koffeinszintre. Jelentősége inkább azért van, mert a folyamat során felszabadul a koffein, ami a nyers magokban a csersavhoz van kötve. A pörkölés közben a szemek vizet veszítenek, kitágulnak, és őrölhetővé válnak, és az, hogy ebből mennyit használunk, már egyáltalán nem mindegy.

Sokat számít, hogyan készül

A koffein vízben oldódó vegyület, és minél nagyobb felületen, minél tovább érintkezik a víz az őrleménnyel, annál nagyobb mennyiség tud kioldódni, de a kávénk koffeintartalmát nagyban befolyásolja, hogy milyen módszerrel készítjük el. Egy berlini termékminősítő intézet által elvégzett teszt során érdekes eredmények születtek:

Rövid kávék koffeintartalma:

  • ristretto (15 ml): 63,15 mg 
  • eszpresszó (25 ml): 68,25 mg
  • tűzhelyen készült eszpresszó (kotyogós, 30 ml): 49,2 mg 

Érdekesség, hogy 100 ml-re vetítve ezeknek magasabb a koffeintartalma, mint a hosszú kávéknak, annak ellenére, hogy rövidebb ideig készülnek. Egy ristretto 15, míg egy eszpresszó 25 mp alatt készül el.

Hosszú kávék koffeintartalma:

  • Filteres, csepegtető kávéfőzővel: 169,75 mg
  • Francia kávéfőzővel (french press): 225,75 mg
  • 8 órás hideg áztatással: 238 mg
  • 24 órás hideg áztatással: 280 mg

Ezekből egy adagra vonatkoznak az eredmények, ami 250 ml. A francia dugattyús és a csepegtetős kávéfőzőt gyakran használjuk otthon vagy a munkában is. A hideg kávé készítése még talán nem annyira elterjedt.

Egy bögrényi francia kávéfőzővel készített kávéban több a koffein, mint két eszpresszóban
Egy bögrényi francia kávéfőzővel készített kávéban több a koffein, mint két eszpresszóban10'000 Hours / Getty Images Hungary

Mennyi koffein biztonságos?

Ha nem hamis hosszú kávét iszunk, ami egy eszpresszó forró vízzel felöntve, akkor egy adag hosszú kávéval valójában több koffeint viszünk a szervezetünkbe, mint két eszpresszóval. Ezzel azért érdemes számolni, mert az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy 200 mg-nál ne fogyasszunk többet egyszerre, és a napi bevitel ne haladja meg a 400 mg-ot. A fenti adatokat figyelembe véve napi 4 presszókávé vagy két hosszú kávé épp elég egy napra.

Egyéb koffeinforrások

Ha instant kávé mellett döntünk, azok általában kevesebb koffeint tartalmaznak, de a pontos adatot mindig feltüntetik a csomagoláson. Ha csak az íze miatt kávéznánk, akkor jó megoldás lehet a koffeinmentes kávé, de nem árt tudni, hogy a „mentesség” kb. 2 mg koffeint jelent csészénként. A napi fogyasztásnál érdemes figyelembe venni, hogy a tea, kóla, energiaitalok, csokoládé is tartalmaznak koffeint. Egy tábla étcsoki vetekedhet egy eszpresszóval is, így ezeket is kalkuláljuk bele a napi fogyasztásba.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra