Így pörögj fel koffein nélkül: ezek a módszerek válnak be kávé helyett

GettyImages-1073867488

Ha úgy érzed, akkumulátoraid lemerülőben vannak, valószínűleg egy csésze kávé után nyúlsz, pedig koffein nélkül is extra energiához juthatsz. Mutatunk néhány módszert kávé helyett!

Hogy ezeket miért érdemes mindenkinek megismernie? Lehet, hogy a nagyobb mennyiségű kávé fogyasztásának hatására átmenetileg megugrik az energiaszinted, később azonban mélyrepülésbe kezd. Egy ideig majd nagyon tettre kész leszel,

azután viszont az ólmos fáradtság soha nem tapasztalt mélysége ránt magával.

Szóval mit is lehetne tenni annak érdekében, hogy koffein – no meg bizonyos típusú kávés italok hozta extra kalória – nélkül kibírj még pár órányi munkát?

Aludj megfelelő mennyiséget!

Mondani könnyű, de érdemes odafigyelni is rá, ráadásul ebben az esetben nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is lényeges. 

Szakértők szerint 7-9 órányi éjjeli pihenésre van szüksége szervezetednek ahhoz, hogy optimálisan működhessen felnőttként.

Gyerekek esetében ugyanez az érték jelentősen magasabb is lehet.

Kávé helyett alvás? Működhet
Kávé helyett alvás? MűködhetMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Ha jelenleg nem érzed eléggé pihentetőnek azt, amennyit és ahogyan alszol, a következőket érdemes kipróbálnod:

  • Legyen fix alvásidőd mindig, még hétvégéken is.
  • Legyen alvás előtti rutinod, melynek elemeit minden este teljesíted.
  • A matracod és ágyneműd is legyen kényelmes.
  • Minimalizáld a beszűrődő fényt és zajt, ugyanakkor teremts optimális hőmérsékletet.
  • Lefekvés előtt fél órával tegyél félre minden kütyüt.
  • Lefekvés előtt már ne igyál kávét vagy koffeintartalmú teát.

Igyál eleget, kávé helyett például vizet

Kétliternyi folyadékot mindenképp be kellene vinned mindennap a szervezetedbe: ehhez használhatsz emlékeztetőt, számolhatod, hányszor töltötted meg a poharad vagy a kulacsod, a módszer mindegy, a mennyiség viszont nem.

Természetesen folyadékigényed sok mindentől függ: milyen munkát végzel, milyen hőmérsékleten, mennyire vagy aktív, esetleg állapotos vagy-e, netán szoptatsz.

Ezek jelentősen meg is emelhetik a folyadékigényt. Ha kiszáradsz, fáradtnak is fogod érezni magadat. Ugye tudod, hogy kávénak is van vízhajtó hatása?

Figyelj oda arra is, mit eszel!

Bizonyos magas rosttartalmú ételek segítik a jobb alvást: a banán, bab, dió, hagyma, fokhagyma, spárga és a bogyós gyümölcsök segíthetnek ebben. Ezek hozzájárulnak beleink egészségéhez, ami viszont összefüggésben van az alvásminőséggel is – biztosan ismered azt a jelenséget, hogy ha nagyon fáradt vagy, időnként megmagyarázhatatlan farkaséhség tör rád. Nos, ez sem véletlen, szervezetünkben minden mindennel összefügg. Ha tehát a megfelelő ételeket eszed, az alvásod is jobb lesz, így kipihentebbé válsz, ami sokkal jobb stimuláns a koffeinnél!

Mondj le az alkoholról – legalábbis egy részéről
Mondj le az alkoholról – legalábbis egy részérőlGiuseppe Lombardo / EyeEm / Getty Images Hungary

Igyál kevesebb alkoholt

Ez pont úgy kiszárít, mint ha túl sok kávét innál, a dehidratáció hatására pedig leeshet az energiaszinted, ahogyan azt korábban említettük. A másnaposság és a dehidratáció nem kedvez a jó teljesítménynek, így mondj le az alkoholról, és megtapasztalhatod, hogy sokkal energikusabb leszel a mindennapokban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek