Rögtön felébredsz, ha megtudod, mit tesz a kávé az agyaddal

GettyImages-1277166519

A kávé nélküli élet sokak számára elképzelhetetlen, egy friss kutatás azonban alapos indokot szolgáltat arra, hogy mégis megfontold a koffein letételét.

A kávé a világ minden táján régóta ismert élénkítő ital: sokak számára ezzel indul el igazán a nap, vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy koffein nélkül neki tudjanak állni megszokott napi tevékenységeik sorának. Van azonban a kávénak egy olyan meglepő hatása, melyet még kutatni kell, de első hallásra meglehetősen ijesztőnek tűnik.

Állatokban jó hatása van a koffeinnek

A világ legelterjedtebben használt pszichoaktív szeréről már tudjuk egy ideje, hogy állatokban neuroprotektív hatással bír, képes az öregedéssel járó kognitív hanyatlás késleltetésére, csökkenti a krónikus stresszt és a neurodegeneratív betegségek kialakulását.

A humán kísérletek eredményei ugyanakkor nem ennyire egyértelműek: az tény, hogy az emberek élénkségük fokozására isszák, mivel a kávé segít nekik abban, hogy jobban tudjanak fókuszálni feladataikra.

Az alvási mintázatokat ugyanakkor kórosan befolyásolhatja a túlzó kávéfogyasztás:

Jü-Siuan Lin és csapata arra voltak kíváncsiak, hogy ez összefüggésben állhat-e bizonyos agyban okozott változásokkal.

A forró fekete sokak mindennapjainak része – lehet, hogy kávé nélkül mégis jobb lenne?
A forró fekete sokak mindennapjainak része – lehet, hogy kávé nélkül mégis jobb lenne?Westend61 / Getty Images Hungary

Meglepő volt, amit az embereknél találtak

Feltételezésük az volt, hogy a kávé hatására a szürkeállományban változások következnek be, és ez okoz alvászavarokat. Vizsgálódásaik során arra a meglepő tényre jutottak, hogy a kávéfogyasztás hatására a szürkeállomány mérete átmenetileg csökken, ugyanakkor ez meglepő módon nem állt kapcsolatban alvásproblémákkal.

A kísérletben húsz fiatal, egészséges, kávét rendszeresen fogyasztó felnőttnek adtak koffeintablettát kávé helyett. A kísérlet egyik szakaszában napi háromszor 150 milligramm koffeint tartalmazó tablettát kaptak, a másik szakaszban pedig placebót. Mindkét tíznapos periódus után MR-t készítettek, és azt tapasztalták, hogy a koffeinfogyasztás hatására kisebbnek látszik az agy szürkeállománya.

A különbség leginkább a jobb oldali mediális halántéklebenyben, különösen a hippokampuszban volt megfigyelhető, amely a memória szempontjából kritikus struktúra.

Ezek a változások azonban ideiglenesnek tűntek, és az agyi véráramlás koffein által kiváltott változásaihoz kapcsolódtak.

Nem csak a kávé adhat extra energiát
Nem csak a kávé adhat extra energiátPeeradon Warithkorasuth / Getty Images Hungary

Kávé nélkül is van élet

A kutatás kis számú önkéntes bevonásával zajlott, így eredményei további munka szükségességét jelzik leginkább, hiszen arra nézvést nem tudtak megállapításokat tenni a kutatók, hogy az agyban tapasztalt, átmenetinek vélt változás gyakorol-e hosszú távon valamilyen hatást az emberre.

Ha azonban ez is nyugtalanít téged, akkor érdemes kávé helyett valamilyen másféle élénkítő tevékenységre, esetleg élelmiszerre váltanod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra