Talán nincs is olyan háztartás, amelynek kamrájában ne találnánk minimum néhány fej vöröshagymát. Sok étel elkészítésekor kezdjük a főzőcskézést azzal, hogy feldarabolunk hozzá egy fej hagymát, de isteni levest is főzhetünk belőle, ha a francia gasztronómia irányába tennénk kitérőt.
Tény, hogy jellegzetes illata van, de savanyúságok, saláták összetevője is amellett, hogy egy jó pörkölt vagy gulyás nem is nélkülözheti.
Most azonban nem felhasználásának sokrétűsége a téma, hanem az, hogy milyen sok előnyös hatása van fogyasztásának, ha nem zsíros kenyér feltétjének használod.
Sok mindenre jó a hagyma
A vöröshagyma közeli rokona a lila hagyma, a salottahagyma, a fokhagyma, a metélőhagyma, a póréhagyma is: leggyakrabban talán mégis a vöröshagymáért nyúlunk az üzletben. Azt a legtöbben nem tudjuk, hogy már az ókor óta nem az íze miatt fogyasztja ezt a zöldséget az ember: a szájban található elváltozások kezelése mellett szívbetegeknek is adták a régi korok orvosai a hagymát, de fejfájás megszüntetésére is javasolták fogyasztását.
Kevés kalória mellé sok vitamin és ásványi anyag társul ebben a zöldségben:
B-, B6- és C-vitamin-tartalma is jelentős, emellett folátot és káliumot is jelentősebb mennyiségben tartalmaz. Mindezen túl számos további előnye is akad fogyasztásának.
Óvja a szív egészségét
A régiek nem tévedtek: a hagymában megtalálható antioxidánsok visszaszorítják a gyulladásos folyamatokat, csökkentik a koleszterinszintet és a trigliceridszintet, mely mind előnyös a szívbetegségek megelőzésének szempontjából.
Magasvérnyomás-betegségben szenvedők segítségére is lehet a hagyma, amelynek van némi hatása a vérrögösödés megelőzésében is.
A benne megtalálható kvercetin 70 túlsúlyos és magas vérnyomással együtt élő betegnél végzett kutatásban csökkentette a vérnyomást, egy másik kutatásban pedig a nyers hagyma fogyasztása a koleszterinszint csökkenéséhez járult hozzá.
Antioxidáns-tartalma sokféle betegséggel szemben véd
Az antioxidánsok a sejtkárosodások megelőzése révén olyan jó barátaink: ez a tulajdonságuk a rák, a diabétesz és a szívbetegség kialakulása elleni harcban is mellénk áll. A vöröshagymában nem kevesebb mint 17-féle antioxidáns található, közte a külső levelek színéért is felelős antocianinnal, mely már klinikai kutatásokban is bizonyította, hogy hatékony a szívbetegségek megelőzésében.
A hagymafélék nagy mennyiségű fogyasztása emellett 22 százalékkal csökkentette a gyomorrák kockázatát egy kísérletben.
A vércukrodat is karbantartja
A diabéteszben vagy prediabéteszben szenvedők számára azért lehet érdemes hagymát fogyasztani, mert
ez a zöldség segít kontrollálni a vércukorszintet is:
ezt kisszámú résztvevővel végzett humánkíséreltek mellett állatkísérletek is igazolják. A hagymában található kvercetin és kénvegyületek is: azt is kimutatták már, hogy a kvercetin kölcsönhatásba lép a vékonybél, a hasnyálmirigy, a vázizomzat, a zsírszövet és a máj sejtjeivel az egész test vércukorszintjének szabályozása érdekében.
A csontritkulás megelőzésében is hasznos társ lehet
Természetesen a legtöbbet tejtermékek fogyasztásával tehetsz az egészséges csontok érdekében, jó tudni, hogy a hagyma is segíthet abban, hogy csontsűrűséged közelebb álljon az optimális értékhez. Egy kísérlet megállapította, hogy azoknak a menopauzán átesett, vagy épp zajló menopauzában élő nőknek,
akik naponta ettek hagymát, 5 százalékkal volt jobb a csontsűrűsége, mint azoknak, akik csak havonta egyszer, vagy ennél is ritkábban fogyasztottak ilyesmit.
A csípőcsonttörés 20 százalékkal ritkábban fordult elő az első csoportban. A feltételezések szerint a hagyma az oxidatív stresszt csökkenti, ezáltal előzi meg a csontsűrűségvesztést.
Még a kolera ellen is hatásos
Erős antibakteriális hatása még ennek a Föld több országában komoly közegészségügyi gondot okozó baktériumnak a megállításában is hatékony.
Beleid egészségét is védi
Rost- és prebiotikum-tartalma a belek egészségének alapját adja meg: a bélbaktériumok prebiotikumokkal táplálkoznak, és rövid szénláncú zsírsavakat hoznak létre. Kutatások kimutatták, hogy ezek a rövid szénláncú zsírsavak erősítik a bélrendszer egészségét, fokozzák az immunitást, csökkentik a gyulladást és javítják az emésztést. Emellett a prebiotikumokban gazdag élelmiszerek fogyasztása segít növelni a probiotikumok, például a Lactobacillus és a bifidobaktérium törzsek számát, amelyek jótékonyan hatnak az emésztés egészségére.
Ezerféleképp használhatod
Ha úgy érzed, nincs ötleted arra, hogyan add a hagymát étrendedhez, van egy jó hírünk: ezerféle módon felhasználhatod: íme, néhány példa.
- Használd szószokba, például guacamoléba.
- Süss karamellizált hagymával sós finomságokat.
- Add köreteidhez sütve, vagy főzve.
- A rántottát is jól kiegészíti.
- Salátádat lila hagymával is feldobhatod.
- A levesekben is jól elbújik egy kis hagyma.
- Turmixolj le nyers hagymát friss fűszernövényekkel, ecettel és olívaolajjal, hogy ízletes házi salátaöntetet kapj.
- Zöldségfasírtban is felhasználhatod.
Ha pedig a hagymaszagtól akarsz megszabadulni, arra is van tippünk: olvasd el itt!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés