Sokféle okból válhat fontossá, hogy a sót mellőzd főzéskor: a szíved is véded, ha sószegényebben étkezel, ráadásul az ételek valódi ízével is jobban megismerkedhetsz, ha kevésbé nyomja el azt a sós alapíz. Szerencsére az, hogy kevesebb sót szórsz a serpenyőbe, nem jár automatikusan íztelen ételek főzésével: így ehetsz ízesen, ám mégsem sósan.
A gyógynövények és más fűszerek, különösen a zöldfűszerek segíthetnek abban, hogy könnyen elfeledd a só egyeduralmát: a mediterrán, indiai és észak-afrikai konyhaművészet trükkjei hathatós segítséget nyújtanak abban, hogy ne akarj automatikusan a sószóróhoz nyúlni. Próbáld ki ezeket az ízletes fűszereket és alapanyagokat te is!
Fokhagyma: ha a sót felezed, a fokhagymát pedig duplázod a paradicsomos szósszal vagy öntettel tálalt ételeknél, továbbra is ízletes, de nátriumszegényebb étel lesz a végeredmény.
Levesekhez és sültekhez is bátran használj ízesítőnek fokhagymát, ami ráadásul kutatások szerint segíthet abban, hogy vérnyomásod alacsonyabb maradjon, valamint támogatja immunrendszeredet is.
A szárított hagymának vagy hagymapornak is hasonló a hatása.
Citrusok leve: meglepő, de só helyett nagyszerűen ízesíthetsz citrom vagy más citrusok levével, esetleg héjával, mivel savassága kiemeli a sós ízt. Nyugodtan spricceld le a sült húsokat vele, vagy alkalmazd saláták ízesítésére.
Fekete bors: a klasszikus só-bors duóból őt megtarthatod akkor is, ha nátriumszegényebben szeretnél táplálkozni. Levesek, tésztaételek és sültek kellemes kiegészítője lehet ez a fűszer, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. A fekete bors mellett fehér borsot vagy színes borsot, illetve csípős paprikafajtákat is kipróbálhatsz.
Balzsamecet: a jellegzetes aromájú, édeskés utóízű balzsamecet kihozza az ételek természetes ízét, így kisebb szükséged lesz arra, hogy sózz. Salátaöntetek mellett leveseknél, sőt, akár főzelékeknél és szószoknál is használhatod hús vagy hal mellé.
Szarvasgombaolaj: a szarvasgomba erős, földes ízét az ínyencek világszerte dicsőítik. Annyira erőteljes, hogy egy cseppnyi is elegendő lehet só helyett főzésnél felhasználva – tészta, pizza, popcorn mellé is próbáld ki!
Zöldfűszerek: a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, a lestyán, a bazsalikom mind izgalmat visznek megszokott ételeidbe.
Készítsd belőlük izgalmas fűszerolajokat: ha ezeket a tésztára, levesre, pizzára cseppented, fokozhatod az ízhatást
anélkül, hogy a só egyáltalán az eszedbe jutott volna!
Gyömbér: az egyik legizgalmasabb fűszer ez a lédús, édeskés, csípős, igazán egyedi ízű gyökér. A gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert gyömbért levesektől kezdve italokba és stir-fry ételekbe is szórhatod: sőt, mézzel elkeverve természetes immunerősítőként is fogyaszthatod.
Fahéj: ne csak akkor jusson eszedbe, ha süteményt készítesz! Az édeskésen csípős fahéj bab vagy lencse készítésénél egy az egyben kiválthatja a sót, de fűszerezheted vele megszokott fogásaidat is, legyen szó levesről, paradicsomszószról, curryről, sült húsról vagy marinádról.
Menta: a zöld levelek frissítő, jellegzetes íze feldobhatja a salátádat, édes és sós ételekben egyaránt jól működik. Tészta, kuszkusz vagy saláta friss összetevőjeként használhatod ki legjobban előnyeit, de a leveleket leforrázva akár tea is készülhet belőle.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés