Az egyik legfontosabb gyógynövényünk biztos, hogy nálad is ott lapul a kamrában

GettyImages-1058540854

A fokhagyma rendkívül széles körben jótékonyan ható gyógynövényünk. Számos egészségügyi problémára nyújt megoldást, ezért a legjobb, ha rendszeresen felbukkan az étrendünkben.

  • A fokhagyma egyik legismertebb hatása, hogy csökkenti a vérnyomást. A növényben található értékes anyagoknak ugyanis értágító tulajdonságaik vannak. Magas vérnyomás általában akkor alakul ki, ha az erek összeszűkülnek, így az érrendszerünk tágításával javíthatunk az állapotukon. Ráadásul az ereink rugalmasságát és az érfalaink minőségét is növelhetjük a fokhagyma rendszeres fogyasztásával.
  • A fokhagyma rendkívül jó antioxidáns. A benne található allicin hatására vérünkben megnő az antioxidánsok mennyisége, melyek képesek szembeszállni a szabad gyökök károsító, oxidatív stresszt okozó hatásaival. Az allicinnak ezt az értékes tulajdonságát különféle agyi problémák (például Alzheimer-kór) megelőzésével kapcsolatban is kutatják, vizsgálják.
  • A fokhagyma a vírusok, baktériumok, gombák ellensége. Kénvegyületeinek köszönhetően képes elpusztítani a véráramban és az emésztőrendszerben jelen lévő mikroorganizmusokat és parazitákat is.
  • Természetes antibiotikum: a népi gyógyászatban időtlen idők óta használják különféle megfázásos és légúti megbetegedések kezelésére (is!), ráadásul, mivel teljesen természetes hatóanyagai vannak, a fokhagyma nem okoz bélflóraproblémákat, és hozzá sem lehet szokni.
  • A fokhagyma nemcsak speciális anyagai révén antioxidáns hatású, de rengeteg fontos vitamint is tartalmaz. A-, C- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns. B-vitamin-tartalma is jelentős. Magas szeléntartalma biztosítja a sejtek védelméért felelős glutation peroxidáz enzim zavartalan működését, melynek hatására a testünkben folyamatosan keletkező szabad gyökök nem tudnak kárt okozni a sejtjeinkben.
Ráadásul finom is
Ráadásul finom isKevinDyer / Getty Images Hungary
  • A fokhagyma jó hatással van a vérzsírszintjeinkre is. Csökkenti a vérünkben keringő káros koleszterin (LDL) mennyiségét, miközben növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét. Ezáltal segít abban, hogy elkerüljük a magas koleszterinszint következtében kialakuló komolyabb szív- és érrendszeri betegségeket.
  • Vérhígító hatással rendelkezik. Segít megelőzni a vérlemezkék összetapadását, ezáltal csökkenti a káros vérrögök kialakulását. (Éppen emiatt vérhígító készítményeket szedőknél csak körültekintően, óvatosan alkalmazható!)
  • A fokhagyma fűszerként, ízesítésre használva elősegíti és fokozza a megfelelő emésztést, valamint rostjainak köszönhetően hozzájárul az egészséges bélműködéshez is. 
  • A hagyományos gyógyászatban régóta alkalmazzák emésztőrendszeri betegségek, hasmenés, gyomor- és bélgyulladások kezelésére is.
  • Érdekesség, hogy elődeink annyira szívesen használták a fokhagymát, hogy például Egyiptomban a piramisokat építő munkások fokhagymával dúsított ételeket fogyasztottak, a görög atléták pedig állóképességük fokozására, természetes doppingszerként alkalmazták ezt a markáns illatú, tulajdonképpen gyógynövényt.

 

(A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra