Az egészséges táplálkozás alapja a sok zöldség, gyümölcs és fehérjében, valamint rostban gazdag élelmiszer fogyasztása. Viszont sokan bedőlnek a „teljes értékű” vagy „teljes kiőrlésű” szavaknak, amikkel önmagukban semmi gond nincs, de érdemes elolvasni a többi összetevőt is. Hiába készül egészséges módon feldolgozott gabonából egy termék, lehet, hogy a cukortartalma már nem ilyen kedvező a szervezetnek.
5 kötelező étel, amit mindennap kellene fogyasztanod
A megfelelő tápanyagokkal való feltöltődés segít a leginkább az egészség megőrzésében. Az ideális étrend személyenként változik, de az biztos, hogy a változatos, tápanyagokban gazdag étrend a helyes út. Ha étkezésedbe beépíted a lenti tápanyagokat, az mindenképp hozzásegíthet a jó egészséghez: ha teheted, mindennap fogyaszd ezeket az egészséges ételeket!
Egyél halat az egészségért
A kék zóna kifejezés a National Geographicben jelent meg először Dan Buetter cikkében arról, hogyan éljünk hosszú és egészséges életet. Buetter beutazta a világot, és a hosszú élet titkait kereste azáltal, hogy meglátogatta azokat a helyeket, ahol az emberek a legtovább élnek.
Észrevette, hogy a kék zónában élők közül sokan naponta fogyasztanak halat.
Mitől olyan egészséges a hal? Rengeteg egészséges zsírt és fehérjét tartalmaz, ráadásul a halolajban található ómega-3 zsírsavak pozitív élettani hatásai régóta ismertek.
Keresztes virágú zöldségek
Idetartozik a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a fehérrépa, a retek, a kelkáposzta, a karfiol, a bok choy és a rukkola.
A növénynemzetség nevét négyszirmú virágaik alakjáról kapta, amelyek keresztre emlékeztetnek. Az egyetem kutatói azt találták, hogy a keresztes virágú zöldségekben található vegyületek „bekapcsolhatják” a daganatokat elnyomó géneket, valamint
csökkenthetik a rákos sejtek terjedési képességét.
Ezek az ízletes és egészséges zöldségek rengeteg esszenciális vitamint is tartalmaznak ráadásként.
Éljenek a bogyós gyümölcsök!
A Everyday Health szerint a bogyós gyümölcsök az egyik legegészségesebb élelmiszercsoport. A bennük található magas antioxidánsszint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megvédhetik szervezetet a betegségektől. A bogyós gyümölcsök segíthetnek a rák megelőzésében és a szív- és érrendszeri egészség támogatásában.
Szóval mit kell enni? Eper, áfonya, szeder, málna, avokádó… Jól olvastad, az avokádó egymagvú bogyónak számít a WebMD szerint.
Ezt az ételt nem lesz nehéz megszeretned: étcsokoládé
Lehet, hogy nem gondolsz a csokoládéra, ha az egészséges táplálkozásról van szó, de valójában egy kevés ebből az édességből mindennap sokat segíthet. A Hopkins Medicine szerint az étcsokoládé számos módon javíthatja az egészséget: segíthet a szív egészségének támogatásában, erősítheti az immunrendszert, javíthatja az agyműködést és csökkentheti a stresszt.
Ne feledd, hogy nem minden csokoládé egyenlő; találhatsz egészségesebb változatokat is.
Keresd a magasabb kakaótartalmat, és a legjobb egészségügyi előnyöket a legalább 70 százalékos kakaótartalmú csokoládéban.
És a magvakkal hogy állsz?
Az Eat This Not That azt javasolja, hogy naponta fogyassz dióféléket, például mandulát, diót, pisztáciát és kesudiót. A dió sok szívbarát zsírt, rostot és növényi fehérjét tartalmaz. Ráadásul jóllakottnak érzed magad tőlük, ami kiváló módja annak, hogy egy kicsit fogyni is tudj a segítségükkel.
A dió éppen úgy néz ki, mint a test azon része, amelyiknek a legtöbb hasznot hozza: az agy! A Nutrition szervezet szerint a dió fontos táplálékokat tartalmaz, amelyek fokozhatják az agyműködést, például ómega-3 zsírsavakat és polifenolokat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés