Ezzel az egyszerű mozdulattal feltöltheted a tested energiával már kora reggel

GettyImages-671907475

Olyan egyszerű módszereket mutatunk, amelyek pluszenergiával töltenek fel, ráadásul segítenek abban, hogy nyugodt tempóban alakítsd ki az egészségesebb élethez szükséges új szokásokat.

Sokunkra jellemző, hogy az új évet világmegváltó tervekkel indítjuk, de ha nem reális célokat tűzünk ki magunk elé vagy túlságosan siettetjük a változást, akkor mostanra ki is fullad a nagy életmódváltó fogadalom. Sokkal hatékonyabb, ha nyugodtan, céltudatosan indulunk el az úton olyan tevékenységekkel, amik örömet is okoznak. Így nagyobb valószínűséggel alakítunk ki olyan egészséges szokásokat, amelyekhez könnyű lesz ragaszkodni. Elég egy egyszerű mozdulatsor reggel, de a 80/20-as szabály és a 30 növényi eredetű étel fogyasztása is sokat segíthet a célok elérésében.

Reális célok

Amikor életmódváltásba kezdünk, fontos, hogy pontosan tudjuk, mit szeretnénk elérni. Ezután jöhet a tervezés: mennyi idő alatt lehet ezt a célt reálisan elérni; hogyan valósítható meg; hogyan hangolhatjuk össze az életmódváltást a mindennapi rutinunkkal? Ne vegyük félvállról! Írjuk le mindezt pontról pontra akár egy életvezetési tanácsadó segítségével – ráadásul, ha papírra vetjük a tervünket, akkor nagyobb eséllyel tartjuk is hozzá magunkat.

Az életmódváltás első lépése a tervezés
Az életmódváltás első lépése a tervezésdamircudic / Getty Images Hungary

Kezdjük apró változtatásokkal

Abból érdemes kiindulni, hogy tudatosítjuk magunkban: azért szeretnénk egészségesebb szokásokat kialakítani, mert azzal jót teszünk magunknak. Például a testmozgást ne szenvedésként és szükséges rosszként fogjuk fel, hanem az öngondoskodás részeként. Épp ezért nem érdemes azonnal nekiállni egy félórás planksorozatnak, ha már hónapok óta nem edzettünk. Ehelyett célszerű egyszerű gyakorlatokkal kezdeni, amiket a napi rutinunkhoz köthetünk. 

Használjuk a környezetünket

A reggeli zuhany előtt beiktathatunk néhány guggolást vagy kargyakorlatot. Kitolhatjuk az esti kutyasétáltatás idejét, vagy picit gyorsabb tempót diktálhatunk. A konyhapult is tökéletesen alkalmas egy-két könnyített „fekvőtámaszra”, például miközben arra várunk, hogy a víz felforrjon. Súlyzóként használhatjuk az ásványvizes üveget, esetleg a fűtéshez használt farönköket. Az élőhelyünk is rengeteg természetes edzőeszközt biztosít: gyaloglás helyett felfuthatunk a bolt vagy a HÉV-állomás lépcsősorán, vagy nyújthatunk egyet egy útba eső fa törzsénél.

Tipp, hogy energikusan kezdjük a napot

Lehet, hogy furcsán hangzik, de ha minden reggel egy-két percig összedörzsöljük a tenyerünket, az megnöveli az energiaszintet, és segít hatékonyabban teljesíteni. Jó kiindulási pont mindenkinek, aki nehezen kel ki az ágyból, vagy csak fél óra éber kóma és egy dupla kávé segítségével tudja elindítani a napot.

Fokozatosan növeljük az állóképességünket
Fokozatosan növeljük az állóképességünketSolskin / Getty Images Hungary

Így növeljük az intenzitást

Ahhoz, hogy megerősödjünk, minden egyes alkalommal ki kell tolnunk a tűréshatárunkat. Például, ha 15 perces futásra indulunk, próbáljuk meg fokozatosan növelni a megtett távot, azáltal, hogy gyorsabb tempót diktálunk. Apránként fejlesszük az állóképességet, szem előtt tartva testünk korlátait, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Ha továbbra is nehezen vesszük rá magunkat, hogy betartsuk az edzéstervet, akkor a zene kitűnő mankó lehet.

A zene átsegít a nehéz pillanatokon: elvonhatja a figyelmet a fájdalomról és a fáradtságról, növelheti az állóképességet és az élvezetet is, hiszen minden tevékenység élvezetesebb, ha közben a kedvenc számunk szól.

Életmódváltás ritkán történik az étrend megváltoztatása nélkül, azonban, ahogy a testedzést, a diétát sem szabad ész nélkül elkezdeni.

Ismerős az a Chuck Norris-vicc, hogy „Chuck Norris egyszer ebédre reggelit vacsorázott?” Nos, nem is kivitelezhetetlen a történet. Ha nem viszünk be reggel elegendő fehérjét a szervezetünkbe, az befolyásolhatja az edzéshez szükséges energiánkat, valamint a nap folyamán megválasztott ételeinket: minél fáradtabbak vagyunk, annál valószínűbb, hogy édesség után nyúlunk. Thalia Pellegrini táplálkozási terapeuta például azt javasolja, próbáljunk meg reggelire sült csirkét, burgonyát és spenótot vagy friss lazacot, tojást és zöldszínű zöldségeket fogyasztani, hogy felkészültebben kezdhessük a napot.

Az életmódváltás nem az önsanyargatásról szól; nem kell megvonnunk magunktól a kedvenc nassolnivalónkat sem
Az életmódváltás nem az önsanyargatásról szól; nem kell megvonnunk magunktól a kedvenc nassolnivalónkat semDeborah Kolb / Getty Images Hungary

Egészen hatásos lehet a 80/20 szabály 

Gyakran abba a hibába esünk, hogy hetekig koplaltatjuk magunkat, hogy beinduljon a fogyás, aztán kezdünk edzeni. Ez általában ahhoz vezet, hogy idő előtt feladjuk. Az étrendünk 80%-át tápláló, teljes értékű élelmiszerek alkossák, és engedjünk a nasi csábításának a maradék 20%-ban. Együnk lassan, figyeljünk a textúrákra, ízekre és aromákra, így időben megtapasztalhatjuk a teltségérzet; az odafigyelés segíthet megelőzni a túlevést.

30 növényi eredetű étel hetente

Tudjuk, hogy a gyümölcs és a zöldség egészséges, de a változatosság is lényeges. Kutatások azt mutatják, hogy a sokféle növényi alapú étel fogyasztása javítja a bélrendszer állapotát, ezáltal véd a betegségektől. Szám szerint 30 különféle zöldség és gyümölcs lenne az ideális, ami soknak tűnik, de ha elkezdjük egy papíron összeírni őket, rájövünk, hogy nem is kivitelezhetetlen ez a küldetés.

Számos lehetőség kínálkozik, hogy megtaláljuk, mi a számunkra legkényelmesebb módja annak, hogy kialakítsunk egy jóval egészségesebb hétköznapi rutint. Nem csak az első lépés a legnehezebb, a kitartáshoz az is szükséges, hogy ne kínszenvedésként éljük meg a változást, vegyük észre és örüljünk a legkisebb eredménynek is, amit elérünk ezen az úton.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek