Ez az oka, hogy az ébresztőóra sípszója előtt felébredsz

GettyImages-1129383766

Az emberek jelentős része szoros időbeosztás szerint él a hétköznapokon. Az ébresztőóra hangjára ébredni sokszor kellemetlen, azonban van, amikor éppen az előtt kinyílik a szemünk, mielőtt megszólalna. Vajon miért?

A világ lakosságának mintegy felét érinti valamiféle alvászavar, ami miatt akár rendszeresen is felébredhet éjszakánként a leglehetetlenebb időpontokban. Gyakran előforduló jelenség az is, hogy éppen az ébresztőóra hangja előtt pattannak ki a szemeink. Ez is egyfajta alvászavar lenne? Utánajártunk.

A Díványon is rendszeresen találkozhattok az alvással és a pihenés fontosságával foglalkozó cikkekkel, nem véletlenül. Az egészséges életmód egyik feltétele az éjszakai nyugalom, a test és az immunrendszer regenerálódásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. 

Nem mindenki ébred könnyen reggelente, ezért jó az ébresztőóra
Nem mindenki ébred könnyen reggelente, ezért jó az ébresztőóraPeter Cade / Getty Images Hungary

Jó, ha az ébresztőóra hangjával indul a nap?

Biztos előfordult már legalább egyszer mindenkivel, hogy magától ébredt a megfelelő időben, anélkül, hogy az ébresztőóra – vagy mostanság inkább az okostelefon ébresztő funkciója – jelzett volna. A jelenség általános, sokaknak egyáltalán nincs szükségük külső segítségre az ébredéshez. A kérdés adott: mitől függ, hogy kik képesek felébredni a kellő időben maguktól, és vajon ez egészséges-e?

A kutatások szerint az emberiség felnőtt részének fele nem képes éjjelente hatékonyan pihenni, ennek hátterében különféle alvászavarok állnak, melyek a koronavírus elterjedése óta ráadásul egyre szélesebb réteget érintenek. S míg az alvási nehézségek betegségek jelei és szövődményei is lehetnek, a könnyen induló reggelek inkább a testfunkciók megfelelő működésére utalhatnak.

Miért ébredünk magunktól?

A különös jelenséget a Live Science munkatársai is vizsgálták, és szakértő segítségével igyekeztek megfejteni, vajon mi az oka annak, hogy egyesek rendre maguktól ébrednek. Dr. Sudha Tallavajhula, az UTHealth Houston neurológusa úgy véli, a cirkadián ritmus megfelelő működése lehet ennek az oka. 

A napi 24 óráját felölelő cirkadián ritmust leginkább a fények befolyásolják, testünk a nappali órákban van igazán elemében. Ahogy sötétedik, hormontermelésünk is átáll a pihenésre, melatonint kezd termelni, ez az, ami az alvásra felkészíti a szervezet különböző részeit. Amikor pedig pirkadatkor ismét beszűrődik némi fény, a melatonintermelés leáll, és a test felkészül az ébredésre. 

Programozható életritmus

Bár sokan otthon is fényárban készülnek a lefekvésre, é teljesen besötétített szobában hajtják álomra a fejüket, érdemes a nap járásához igazítani otthonunkat is, hogy cirkadián ritmusunkat segítsük. Félhomályban, kevésbé zajos környezetben testünk is hamarabb lecsendesedik. A szakértő szerint az ébredés is tanulható: ha valaki rendszeresen ugyanabban az időben kel és fekszik, és természetesen megfelelő mennyiségű időt tölt alvással közben, egyre többször tapasztalja majd, hogy ébresztőóra nélkül is képes pont akkor felébredni, amikor szükséges.

A cirkadián ritmus programozható
A cirkadián ritmus programozhatóWestend61 / Getty Images Hungary

Dr. Sudha Tallavajhula azt is nyomatékosította, hogy még az sem baj, ha az első, 2-3 óra alvást követően felébredünk, hiszen a különféle alvásszakaszok közti átmenet nem minden esetben olyan egyszerű, érdemes azonban ilyenkor a sötétben-félhomályban várni az álmot. Ha azonban hosszabb periódusokra éberek lennénk éjjelente, az alvászavart vagy szervi problémát is jelezhet. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek