Ezért ne vidd az ágyadba a mobiltelefonodat

GettyImages-1404741341

Főként a fiatalok körében vált divatossá, hogy a telefonjukkal együtt hajtják álomra a fejüket. Közülük egyesek még a párnájuk alá is beteszik a készüléket, hogy hívás közben könnyen elérhetők legyenek. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen káros lehet az egészségükre, ha a mobiljukkal bújnak ágyba.

Kutatások igazolják, hogy a túlzásba vitt mobilozás megzavarhatja a szervezetünkben zajló egyes folyamatokat. Például hatással lehet a biológiai óránkra, a szívritmusunkra és a hormontermelésre is. Emiatt, ha a telefonunk mellett alszunk, rémálmaink vagy akár alvási nehézségeink is lehetnek, de potenciális veszélyt jelenthet a mentális egészségünkre is. 

A sokoldalúság átka

Az okostelefonok, melyek zsebméretű számítógépként működnek, mára már teljes mértékben beépültek a mindennapi életünkbe, hiszen számos, a hétköznapokhoz, a munkánkhoz, a tanuláshoz vagy a szórakozáshoz szükséges tevékenységet végezhetünk velük. Telefonálhatunk, szöveges üzeneteket küldhetünk, feltérképezhetünk új útvonalakat, szörfözhetünk az interneten, válaszolhatunk e-mailekre, kapcsolatba léphetünk a közösségi médián keresztül is az ismerőseinkkel, játszhatunk, és különféle alkalmazásokat is használhatunk több feladat elvégzésére. Az okostelefonok sokoldalúsága azonban az alvásunkat is befolyásolja, ha az ágyba is magunkkal visszük a készüléket.

A mobiltelefonunkkal bármikor küldhetünk üzenetet, akár az éjszaka közepén is
A mobiltelefonunkkal bármikor küldhetünk üzenetet, akár az éjszaka közepén isStrauss/Curtis / Getty Images Hungary

Megrövidíti az alvási időt

A mobiltelefonnal végezhető számos tevékenység közül sok kényszeres vágyat válthat ki belőlünk. Ilyen például a frissítés, az ellenőrzés, a válaszadás, az olvasás, a görgetés, a közzététel vagy a játék folytatása. Sokszor valóban nehéz megállni, hogy mindezzel felhagyjunk, és letegyük a készüléket. Azonban, ha nem szabunk határokat, saját magunknak ártunk: később alszunk el, és kevesebb idő jut pihenésre. Ez pedig alváshiányt okoz, ami számos, akár krónikus betegség kockázati tényezője.

Összezavarja a belső óránkat

A telefon, a táblagép vagy a számítógép, de még a televízió képernyőjének fénye is hozzájárulhat ahhoz, ha úgy érezzük, nehezen alszunk el. Már a képernyő kis mennyiségű mesterséges fénye is befolyásolhatja a cirkadián ritmusunkat, és a kialvatlanság, az álmatlanság reggeli álmosságot és egész napos fáradtságot okozhat.

Ha sokáig szórakoztatjuk magunkat éjszakánként az okostelefonunkkal, napközben fáradtabbak lehetünk
Ha sokáig szórakoztatjuk magunkat éjszakánként az okostelefonunkkal, napközben fáradtabbak lehetünkGoodboy Picture Company / Getty Images Hungary

A legjobb módja a kék fény csökkentésének, ha közvetlenül lefekvés előtt és után egyáltalán nem használjuk telefonunkat, a készülékhasználat ugyanis késlelteti a szervezet melatonintermelését, ami arra hivatott, hogy segítse az elalvást.

Visszaaludni is nehezebb lesz

A mobiltelefon alvásunkat befolyásoló káros hatásai ellen a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem visszük magunkkal a hálószobába a készülékünket. Ezzel nemcsak azt kerüljük el, hogy éjszakába nyúlóan használjuk a mobilunkat, hanem megakadályozzuk, hogy kényszeresen ellenőrizzük az üzeneteinket, amelyek akár fel is ébreszthetnek, ha fénnyel vagy hanggal jeleznek. Ez éjjel zavaró lehet. 

Szintén kizökkenthetnek az éjszakai pihenésből, és megnehezíthetik a visszaalvást, ha valami idegesítőt olvasunk, és azon jár az agyunk.

Változtassunk a szokásainkon, hogy jobban aludjunk

Tudatos odafigyeléssel és elszántsággal könnyen változtathatunk a berögzött, sokszor egészségkárosító szokásainkon. Próbáljuk ki, hogy reggel nem a mobilkészülék kelt minket, hanem egy ébresztőóra. 

Tartsunk úgynevezett pufferzónát, amikor egyáltalán nem használjuk a telefonunkat, hogy ezzel is csökkentsük éjszaka a kékfény-koncentrációt. A legjobb, ha lefekvés előtt egy vagy két órával már nem vesszük a kezünkbe a mobilt.

Vannak, akik telefonjukat arra használják, hogy különféle alkalmazásokkal nyomon kövessék az alvási és ébrenléti szokásaikat. A legjobb, ha kikapcsoljuk ezeket az alváskövető alkalmazásokat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra