Ezért ne vidd az ágyadba a mobiltelefonodat

GettyImages-1404741341

Főként a fiatalok körében vált divatossá, hogy a telefonjukkal együtt hajtják álomra a fejüket. Közülük egyesek még a párnájuk alá is beteszik a készüléket, hogy hívás közben könnyen elérhetők legyenek. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen káros lehet az egészségükre, ha a mobiljukkal bújnak ágyba.

Kutatások igazolják, hogy a túlzásba vitt mobilozás megzavarhatja a szervezetünkben zajló egyes folyamatokat. Például hatással lehet a biológiai óránkra, a szívritmusunkra és a hormontermelésre is. Emiatt, ha a telefonunk mellett alszunk, rémálmaink vagy akár alvási nehézségeink is lehetnek, de potenciális veszélyt jelenthet a mentális egészségünkre is. 

A sokoldalúság átka

Az okostelefonok, melyek zsebméretű számítógépként működnek, mára már teljes mértékben beépültek a mindennapi életünkbe, hiszen számos, a hétköznapokhoz, a munkánkhoz, a tanuláshoz vagy a szórakozáshoz szükséges tevékenységet végezhetünk velük. Telefonálhatunk, szöveges üzeneteket küldhetünk, feltérképezhetünk új útvonalakat, szörfözhetünk az interneten, válaszolhatunk e-mailekre, kapcsolatba léphetünk a közösségi médián keresztül is az ismerőseinkkel, játszhatunk, és különféle alkalmazásokat is használhatunk több feladat elvégzésére. Az okostelefonok sokoldalúsága azonban az alvásunkat is befolyásolja, ha az ágyba is magunkkal visszük a készüléket.

A mobiltelefonunkkal bármikor küldhetünk üzenetet, akár az éjszaka közepén is
A mobiltelefonunkkal bármikor küldhetünk üzenetet, akár az éjszaka közepén isStrauss/Curtis / Getty Images Hungary

Megrövidíti az alvási időt

A mobiltelefonnal végezhető számos tevékenység közül sok kényszeres vágyat válthat ki belőlünk. Ilyen például a frissítés, az ellenőrzés, a válaszadás, az olvasás, a görgetés, a közzététel vagy a játék folytatása. Sokszor valóban nehéz megállni, hogy mindezzel felhagyjunk, és letegyük a készüléket. Azonban, ha nem szabunk határokat, saját magunknak ártunk: később alszunk el, és kevesebb idő jut pihenésre. Ez pedig alváshiányt okoz, ami számos, akár krónikus betegség kockázati tényezője.

Összezavarja a belső óránkat

A telefon, a táblagép vagy a számítógép, de még a televízió képernyőjének fénye is hozzájárulhat ahhoz, ha úgy érezzük, nehezen alszunk el. Már a képernyő kis mennyiségű mesterséges fénye is befolyásolhatja a cirkadián ritmusunkat, és a kialvatlanság, az álmatlanság reggeli álmosságot és egész napos fáradtságot okozhat.

Ha sokáig szórakoztatjuk magunkat éjszakánként az okostelefonunkkal, napközben fáradtabbak lehetünk
Ha sokáig szórakoztatjuk magunkat éjszakánként az okostelefonunkkal, napközben fáradtabbak lehetünkGoodboy Picture Company / Getty Images Hungary

A legjobb módja a kék fény csökkentésének, ha közvetlenül lefekvés előtt és után egyáltalán nem használjuk telefonunkat, a készülékhasználat ugyanis késlelteti a szervezet melatonintermelését, ami arra hivatott, hogy segítse az elalvást.

Visszaaludni is nehezebb lesz

A mobiltelefon alvásunkat befolyásoló káros hatásai ellen a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem visszük magunkkal a hálószobába a készülékünket. Ezzel nemcsak azt kerüljük el, hogy éjszakába nyúlóan használjuk a mobilunkat, hanem megakadályozzuk, hogy kényszeresen ellenőrizzük az üzeneteinket, amelyek akár fel is ébreszthetnek, ha fénnyel vagy hanggal jeleznek. Ez éjjel zavaró lehet. 

Szintén kizökkenthetnek az éjszakai pihenésből, és megnehezíthetik a visszaalvást, ha valami idegesítőt olvasunk, és azon jár az agyunk.

Változtassunk a szokásainkon, hogy jobban aludjunk

Tudatos odafigyeléssel és elszántsággal könnyen változtathatunk a berögzött, sokszor egészségkárosító szokásainkon. Próbáljuk ki, hogy reggel nem a mobilkészülék kelt minket, hanem egy ébresztőóra. 

Tartsunk úgynevezett pufferzónát, amikor egyáltalán nem használjuk a telefonunkat, hogy ezzel is csökkentsük éjszaka a kékfény-koncentrációt. A legjobb, ha lefekvés előtt egy vagy két órával már nem vesszük a kezünkbe a mobilt.

Vannak, akik telefonjukat arra használják, hogy különféle alkalmazásokkal nyomon kövessék az alvási és ébrenléti szokásaikat. A legjobb, ha kikapcsoljuk ezeket az alváskövető alkalmazásokat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra