Nem is gondolnád, hogy az alvásnak ilyen fontos hatása is van

GettyImages-1448461961

Kevesen tudják, hogy a több és jobb minőségű alvásnak fájdalomcsillapító hatása van. Ezért van az, hogy ha nem elég pihentető az alvás, még a fejfájást is kínzóbbnak érezzük. Nem véletlen, hogy sokan úgy érzik, fájdalmas tüneteik valamelyest enyhülnek egy jobb éjszakai alvás után. Éppen ezért azok számára, akik krónikus fájdalommal küzdenek, az alvás prioritása kulcsfontosságú lehet a gyógyuláshoz vezető úton.

A világon több millió ember él krónikus fájdalommal, jelentős részük orvos által felírt vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szerekkel igyekszik csökkenteni a kellemetlen érzést. Amerikai orvosok arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja az alvászavar a fájdalomérzékenységet.

Az agyunk értelmezi a fájdalmat

A fájdalom egy kellemetlen érzés, amelyet akkor tapasztalunk, amikor az idegreceptorok jelet küldenek az agynak, jelezve, hogy valami nincs rendben. Az, hogy agyunk hogyan értelmezi a fájdalmat, számos tényezőtől függ, beleértve a testi egészségünket, hangulatunkat és a fájdalom okát is. Ha éjszaka jelentkezik a fájdalom, az zavarhatja az alvást. A krónikus fájdalommal küzdő emberek éppen ezért akár hosszú távú alváshiányban is szenvedhetnek.

A fájdalom annál erősebb lehet, minél kevesebbet alszunk
A fájdalom annál erősebb lehet, minél kevesebbet alszunkJena Ardell / Getty Images Hungary

Ezért az alvás a legjobb fájdalomcsillapító

Ismert, hogy az alváshiány számos hatással van az agyra, a kognitív károsodás részegséghez hasonló állapotának kiváltásától egészen a tanulási nehézségeken át az új emlékek kialakításának akadályozásáig. Egy új kutatás rávilágít az elégtelen alvás egy másik neurológiai hatására, a fokozott fájdalomérzékenységre.

Egy kutatás szerint az alvásmegvonás növeli a fájdalomérzetet, miután csökkenti az agy természetes fájdalomcsillapító reakcióját.

Mindezt amerikai kutatók 24 egészséges fiatal bevonásával végzett vizsgálattal is igazolták. A vizsgálat kezdetén a résztvevőknek nem volt sem alvászavaruk, sem bármilyen fájdalommal összefüggő panaszuk. A tudósok elsőként feljegyezték a bevont egyének fájdalomküszöbét egy pihentető éjszakai alvás után úgy, hogy egy működőképes MRI-készülékkel átvizsgálták az agyukat, miközben egyre nagyobb hőhatással terhelték a résztvevők bőrét. Mindezt megismételték egy alvás nélküli éjszaka után is, és a kutatók azt tapasztalták, hogy a csoport minden résztvevője kényelmetlenül érezte magát, amikor csökkentették a hőmérsékletet.

Ez pedig egyértelműen azt igazolja, hogy megnőtt a fájdalomérzékenységük azután, hogy nem volt megfelelő és pihentető az alvásuk.

Megnő a fájdalomérzékenységünk, ha nem megfelelő és pihentető az alvás
Megnő a fájdalomérzékenységünk, ha nem megfelelő és pihentető az alvásThe Washington Post / Getty Images Hungary

A kutatók azt találták, hogy az agy egyik legfontosabb része, a fájdalomérzékenységgel összefüggő régió, a szomatoszenzoros kéreg hiperaktív volt, amikor a résztvevők nem aludtak eleget. Ez megerősítette azt a feltételezést, hogy az alvásmegvonás megzavarja a fájdalomfeldolgozó idegi áramköröket.

Meglepő eredmény volt továbbá, hogy már egyetlen álmatlan éjszaka után csökkent az agy azon részének aktivitása, amely kapcsolódik a pszichológiai jutalmazási rendszerekhez és a motivációhoz, így a szervezetben kevesebb dopamin szabadult fel, ami az élvezet növeléséért és a fájdalom enyhítéséért felelős. 

A kutatók végül arra a megállapításra jutottak, hogy az alváshiány nemcsak felerősíti az agy fájdalomérzékelő területeit, hanem blokkolja is a természetes fájdalomcsillapító központokat.

Ennek pedig az az oka, hogy az agy azon része, amely felméri a fájdalomjeleket és előkészíti a szervezet fájdalomra adott reakcióját, szintén alulműködött, ezért az alvásmegvonás miatt nem indult be a test saját természetes fájdalomcsillapító reakciója.

Az alvás természetes fájdalomcsillapító

A fenti vizsgálatot a kutatók több mint 230 önként jelentkező részvételével megismételték, akik több napon át beszámoltak alvási szokásaikról és fájdalomérzékenységi szintjükről. A tudósok azt találták, hogy a résztvevők alvási szokásainak legkisebb változásai a fájdalomérzékenység változásaival korrelálnak, vagyis az éjszakai alvás nagyon finom változásai is – még olyan csekély módosulások is, melyekre nem is gondolnánk – egyértelműen hatással vannak a következő napi fájdalomterhelésre.

A kutatás szerint egy kórházi osztályon lehet a legkevésbé pihenni
A kutatás szerint egy kórházi osztályon lehet a legkevésbé pihennijaniecbros / Getty Images Hungary

A kutatók megállapították, hogy az alvás természetes fájdalomcsillapító, amely segíthet a fájdalom kezelésében és csökkentésében.

A szakemberek egyértelműen kijelentették, hogy a zajos kórházi osztály az egyik olyan hely, ahol az emberek a legjobban szenvednek a fájdalomtól, mert ez a legrosszabb hely az alvásra. Eredményeik azt sugallják, hogy a betegek ellátása jelentősen javulna, és a kórházi ágyak hamarabb kiürülnének, ha az egészségügyi ellátás során biztosított lenne a zavartalan pihenés és alvás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra