Nem érted, miért fáj annyit a hasad? Lehet, hogy ez a vitamin hiányzik a szervezetednek

GettyImages-585218843

Az irritábilisbél-szindróma (IBS) számos kellemetlen tünetet okozhat, beleértve az emésztési problémákat, a székletürítés megváltozását, a fáradtságot és a szorongást. Kevesen gondolják, hogy a panaszokat kiváltó okokat akár vitaminhiány is előidézheti.

Az irritábilisbél-szindróma világszerte csaknem az emberek húsz százalékát érinti. A sokszor fájdalommal járó, hasi görcsöket is okozó betegséget az étrend, a stressz, a rossz alvás és a bélbaktériumok is kiválthatják. Ám a tünetek enyhíthetők, ha az érintettek ügyelnek egy, a szervezet számára nagyon fontos vitamin pótlására.

Ez a vitamin segíthet enyhíteni az irritábilisbél-szindrómát

Az irritábilisbél-szindróma a gasztroenterológusok által leggyakrabban diagnosztizált betegség. Az IBS nem csak a betegek, hanem az orvosok dolgát is megnehezíti, mert sem az oka, sem pedig a gyógymódja egyelőre nem ismert. Egyelőre csupán a tünetek, például a hasi fájdalom, a székrekedés, a puffadás és a hasmenés enyhítésében tudtak segíteni pácienseiknek a gasztroenterológusok.

A hasi görcsöket is okozó IBS gyógymódja egyelőre ismeretlen
A hasi görcsöket is okozó IBS gyógymódja egyelőre ismeretlenmartin-dm / Getty Images Hungary

Az angliai Sheffieldi Egyetem kutatói nemrég azonban új módszert találtak az IBS kezelésére. A szakemberek a vizsgálatok során sok IBS-ben szenvedőnél D-vitamin-hiányt észleltek. Ám felfigyeltek arra, hogy a vitaminszint növelése csökkentheti a kellemetlen tüneteket.

A D-vitamin és az IBS kapcsolatát eddig sem az orvosok, sem pedig a tudósok nem vették észre. A szakemberek inspirációja irritábilisbél-szindrómában szenvedő beteggel folytatott beszélgetésből származott.

A belekre is hatással van a D-vitamin

A D-vitamin fontos szerepet játszik számos betegség megelőzésében és gyógyításában, beleértve a mozgásszervi és mentális egészséget, az immunrendszer megerősítését, a különböző bélrendszeri betegségeket, köztük a vastagbélrákot és a gyulladásos bélbetegséget is. 

Az utóbbi két betegség arra engedett következtetni, hogy, a D-vitamin hiányának valószínűleg szerepe lehet más vastagbélbetegségekben is.

Új összefüggéseket tárt fel a kutatás

A brit tudósokból álló csapat áttekintette és integrálta a D-vitaminnal, valamint az IBS-sel kapcsolatos összes rendelkezésre álló kutatást, majd felmérte a D-vitamin pótlására alkalmas étrend-kiegészítők lehetséges előnyeit az IBS-tünetekben szenvedők számára.

Világszerte D-vitamin-hiányban szenvednek az IBS-betegek
Világszerte D-vitamin-hiányban szenvednek az IBS-betegekHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

A kutatók összegzésként arra a megállapításra jutottak, hogy világszerte D-vitamin-hiányban szenvednek az IBS-betegek. Ám arra egyelőre nem találtak választ, hogy ennek mi lehet az oka. Az egyik elmélet szerint a hiányállapotban jelentős szerepet játszhat a betegek étrendje. Egy másik elképzelés szerint az IBS lehet olyan hatással az érintettek napi szokásaira, amely megakadályozhatja, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson az illető szervezete. Például, ha egy irritábilisbél-szindrómában szenvedő páciens nem érzi jól magát, kevesebbet tartózkodik a szabadban, aminek az lesz a következménye, hogy sokkal kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezete.

Sokakat érint a betegség

A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy az IBS-ben szenvedő betegek körülbelül 40 százaléka férfi, és mintegy 60 százaléka nő. Fény derült arra is, hogy az IBS miatt kialakult állapot messze túlmutat a fizikai kényelmetlenségen, ami akár oda is vezethet, hogy az emberek félnek elhagyni az otthonukat, sokszor dolgozni sem tudnak, valamint sokkal gyakrabban kérnek orvosi segítséget. 

Az IBS további hátránya, hogy igen nehéz diagnosztizálni. Ám az, hogy egy beteg D-vitamin-hiányban szenved-e vagy sem, egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthető.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra