9 jel, ami arra utal, hogy bőrrákod van

Diósi Szilvia
GettyImages-1266812460
Olvasási idő kb. 4 perc

Még mindig több száz magyar hal meg évente bőrrák miatt, pedig a legtöbb esetben, ha időben felfedezik, még viszonylag egyszerűen gyógyítható a betegség. Összeszedtük, hogy milyen jelekre érdemes figyelni.

A kétezres évek elején Magyarországon 1500-1700 embert diagnosztizáltak melanomával, mára már a háromezret is meghaladja az esetek száma évente. ez is a duplája az ezredfordulós adatoknak. Ha a tendencia így marad, 2050-re ismét megduplázódhat a bőrrákkal diagnosztizáltak száma. Szerencsére a halálozások száma nem nőtt ilyen kiugróan, mivel a terápiák is egyre hatékonyabbak, és egyre többen járnak anyajegyszűrésre. De még így is minden negyedik magyar későn fordul orvoshoz, átlagosan a bőrelváltozás megjelenését követően 1,8-5 évvel, vagyis csökkenteni lehetne a halálozások számát, ami jelenleg évente 300-400 körül van.

Honnan tudhatod, hogy bőrrákod van?

A melanoma tünetei közé tartozik az anyajegy, a szeplő vagy a normál bőrfolt megváltozása, de honnan tudjuk, hogy van-e okunk aggodalomra? Nincs szükség meleg éghajlatra és állandó napsütésre ahhoz, hogy a bőrünk ki legyen téve a káros UV-sugaraknak, amelyek növelhetik az anyajegyek rákosodásának esélyét. Egyértelműen fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőrizzük a bőrünket, de hogyan?

Ha időben észreveszik a bőrrák jeleit, még könnyedén gyógyítható a betegség
Ha időben észreveszik a bőrrák jeleit, még könnyedén gyógyítható a betegségkali9 / Getty Images Hungary

Mik a bőrrák jelei?

Az orvosok szerint öt dologra kell odafigyelni az anyajegyeinket tekintve. Az egyik az aszimmetria, amikor az anyajegy egyik fele nem egyezik a másikkal. A második határ, amikor az anyajegy körvonala szabálytalan, szaggatott vagy elmosódott. Ezenkívül fontos még a szín, ha az egész anyajegy színe megváltozott, és/vagy nem tűnik egységes színűnek. A negyedik az átmérő, ha az átmérője nagyobb, mint 6 mm. Az ötödik pedig, ha az anyajegy fejlődésében változást tapasztalunk.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az egész bőrünket, ne csak az anyajegyeinket ellenőrizzük, ugyanis a bőrrák nem csak melanoma lehet. Egyéb gyanús jelek:

  • ha a bőrön furcsa dudor, elszíneződő folt alakul ki;
  • megszokottnak tűnő bőrfoltok váladékoznak, esetleg kisebesednek;
  • apró, nehezen gyógyuló vagy rendszeresen kiújuló sebek;
  • ha a bőr bizonyos területeken vagy foltokban megvastagodik.

A saját ellenőrzés nem helyettesítheti a szakembert, akivel meg lehet beszélni az aggodalomra okot adó tüneteket is.

A bőrrák jelei vagy mítoszok?

A bőrrák egyik sokak által ismert jele valójában mítosz. Egy anyajegy nem feltétlenül viszket vagy vérzik ahhoz, hogy kivizsgálást igényeljen, vannak más, finomabb elváltozások is, sőt, néha egyáltalán nincsenek tünetek.

A bőrráktól függetlenül néha az anyajegyek egy kicsit megváltoznak az évek során, megemelkedhetnek, a színük, az alakjuk és a méretük módosulhat. Egyesek akár teljesen eltűnhetnek. De ezek évek, hónapok alatt következnek be, azonban ha egy anyajegy gyorsan sötétebbé válik, az már okot adhat az aggodalomra. Ilyenkor mindenképpen sürgősen meg kell nézetni.

Egy másik veszélyes mítosz szerint a bőrrák jobban érinti a világos bőrűeket, mint a sötétebb bőrűeket, ez a szakértők szerint egyszerűen nem igaz. Igen, a sötétebb bőrszínnel rendelkezők valamivel védettebbek a naptól, mint azok, akiknek nagyon világos bőrük van, de ez nem jelenti azt, hogy nem érheti őket annyi UV-sugárzás, ami károsítja a bőrsejteket, és növeli a melanoma kialakulásának valószínűségét.

Ha időben észreveszik, könnyen kezelhető a bőrrák

A kezdeti stádiumban felfedezett bőrrák gyakorlatilag egyetlen kimetszéssel gyógyítható. A célzott terápiáknak és az immunterápiáknak köszönhetően már az áttétes bőrrák ötéves túlélési esélye is 40-50 százalékkal nőtt a 10-15 évvel korábbiakhoz képest.

A bőrrák az esetek túlnyomó többségében melanoma, nagyobb részük laphámrák, kisebb részük a Merkel-sejtes karcinóma.

Nemcsak melanomára, hanem más típusú bőrrákra is utalhatnak jelek
Nemcsak melanomára, hanem más típusú bőrrákra is utalhatnak jelek35007 / Getty Images Hungary

Mit tehetsz, ha aggasztó jeleket észlelsz magadon?

Keress fel egy orvost, ha új anyajegy vagy rendellenes bőrfelület jelenik meg. Ez vonatkozik a talpra és a köröm alatti bőrre is, vagy ha egy meglévő anyajegyen észlelsz változást. Ha tudod, jegyezd meg, hogy mikor vetted észre a változást, valamint tájékoztasd orvosod a családban előfordult rákos megbetegedésekről is.

Akár hét évvel is előrejelezhető a rák egy új kutatás szerint, kattints ide, és olvasd el a részleteket. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek