Felturbózza az immunrendszert, és csodákat tesz a vérkeringéssel ez a furcsa tengeri étel

GettyImages-163633509

Az alga szó hallatán a legtöbbünknek nem az étel jut az eszébe, pedig ezeket az egyszerű tengeri növényeket évezredek óta fogyasztják az emberek, és nem véletlenül: az ehető algák rengeteg pozitív tulajdonsággal bírnak, többek között javítják a vérkeringést, fokozzák a teljesítményt, helyreállítják a vérnyomást, és növényi fehérjében is gazdagok.

Az algák fotoszintézisre nem képes, gyökérrel, levéllel és szövetekkel nem rendelkező, rendkívül egyszerű növények, melyek rengetegféle eltérő formában jelentkezhetnek: léteznek mikroszkopikus méretű algák, de hatalmas, 50-300 méteres növényként is előfordulnak a víz alatt. Az emberiség az idők kezdete óta fogyasztja az algákat; eredetileg véletlenül, a folyók, tavak vizének megivásával kerültek a szervezetbe, később számos kultúra tudatosan építette be őket ételkultúrájába.

Az ázsiai népek például hagyományosan a nagyobb méretű algákat – mint a japán szusi készítéséhez elengedhetetlen norit – gyűjtik be a vizekből, míg a Szaharában élő törzsek leszűrik, majd lepényként és szószként fogyasztják a lúgos vizű tavak felszínén élő zöldes, hártyaszerű spirulina algát. A rengeteg különféle algafaj és -típus közül napjainkban elsősorban négyet fogyasztanak rendszeresen: az említett spirulinát, a chlorellát, a hínárt és a tengeri moszatot.

Nem is gondolnád, mennyire egészségesek az algák

Az édesvízben élő, zöldes színű chlorella kiváló növényi fehérjeforrás, mely különösen vegetáriánus és vegán étrendet követők esetében lehet hasznos az állati fehérje pótlására, és az sem véletlen, hogy napjainkban rengeteg táplálékkiegészítő alkotóelemeként használják. Emellett a chlorella dúskál C- és B12-vitaminban, vasban, magnéziumban, cinkben, kalciumban és más hasznos tápanyagokban, és kiváló méregtelenítő hatással bír – különösen a belélegzett, gyakran rákkeltő hatású vegyipari melléktermékekkel, az ún. dioxinokkal szemben hatékony.

Spirulinából készült ital és egyéb készítmények
Spirulinából készült ital és egyéb készítményekpilipphoto / Getty Images Hungary

Az igazi aduásznak számító spirulina – amely édes- és sós vízben egyaránt megtalálható – a chlorellához igen hasonló megjelenésű zöldeskék növény, és tulajdonságaiban is szinte megegyezik vele. Még társánál is nagyobb mennyiségben található benne növényi fehérje – előbbiben a száraz tömeg 40-50, utóbbi esetében akár 60-70 százaléka is tiszta fehérjéből áll –, ásványianyag- és vitamintartalma hasonlóan kiváló.

A spirulina jellegzetes, kissé kékes színét adó fikocianin vegyület antioxidáns tulajdonságairól híres, csökkenti a szervezetbe került ártalmas anyagok hatását, erősíti az immunrendszert, és gyulladáscsökkentésben is jeleskedik. A szintén ebben az algafajban található zeaxantin és lutein csökkenthetik az időskorban megjelenő makuladegeneráció és szürke hályog kialakulásának kockázatát, illetve lassíthatják ezen betegségek rosszabbodását.

Magas vérnyomás és elhízás ellen is kiválóak

A spirulina és a chlorella fokozzák a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal vérszegénység ellen is hasznosak, továbbá segítik a nitrogén-monoxid képződését is, ami gondoskodik a véredények összehúzódásáról és kitágulásáról, ezáltal javítja a véráramlást, és segít a napjainkban népbetegségnek számító magas vérnyomással szemben is. A hasznos algák emellett remek teljesítményfokozók is, fogyasztásuk segít a fáradtság ellen, és növeli az izomerőt, mely tulajdonság rendszeresen edző, sportoló személyek számára különösen hasznos.

Az algákban található mikrotápanyagok rendszeres bevitele csökkenti a szénhidrátéhséget, így közvetetten csökkenti a túlevés és az elhízás veszélyét. A spirulinában található GLA nevű esszenciális zsírsav szintén hozzájárulhat a testzsír csökkentéséhez, emellett segíti a vércukor és az inzulin szabályozását, az egyenletes vércukorszint fenntartásával szintén csökkenti az idő előtti éhségérzetet. A spirulina és a chlorella antioxidáns hatásuknak köszönhetően akadályozzák az LDL-koleszterin oxidációs károsodását, mely a szívbetegségek egyik legfőbb kiváltó oka; végezetül pedig mindkét algafajta probiotikus hatású, vagyis segítik a vastagbélben a hasznos baktériumok elszaporodását és fennmaradását, ami immunerősítő hatással jár.

Ázsiában népszerű wakame hínársaláta
Ázsiában népszerű wakame hínársalátamurmurbear / Getty Images Hungary

A tengerben található hínár – például az említett, vöröses nori vagy a szintén Ázsiában honos sárgás színű kombu és barnás wakame –, valamint a vöröses színű ír moszat szintén kiváló fehérje- és hasznos tápanyagforrások, tele vannak hasznos zsírsavakkal, gyulladáscsökkentő és az emésztőrendszer egészsége szempontjából jótékony tulajdonságukról közismertek.

Érdemes azért vigyázni velük

A rengeteg hasznos tulajdonság dacára érdemes óvatosnak lenni és nem túlzásba vinni az algák fogyasztását: a bennük található antioxidáns karotinoid vegyületek, elsősorban a béta-karotin túladagolása a bőr elszíneződését, erős dohányos vagy más, a tüdőt károsító anyagoknak kitett emberek esetében pedig akár enyhébb mérgezést is előidézhet. Autoimmun betegségek esetén érdemes mellőzni az algák fogyasztását, immunrendszert stimuláló hatásuk miatt ugyanis előfordulhat, hogy felerősítik a tüneteket, vagy újakat idéznek elő.

A magas nukleinsav-tartalom miatt az algák túlzott fogyasztása köszvényes panaszokat is előidézhet; érdemes a bevitt mennyiséget napi 20 gramm, illetve testsúlykilogrammonkénti 0,3 gramm alatt tartani. A kereskedelmi forgalomban kapható mikroalga-készítmények, táplálékkiegészítők alaposan ellenőrzöttek és veszélytelenek a fogyasztókra, azonban érdemes konzultálni orvossal, táplálkozási szakemberrel az esetleges egyéni kockázatok tekintetében, mielőtt belevágsz a hasonló készítmények fogyasztásába.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra