Erősíts, maradj izmos és élj tőle sokkal tovább!

Az acélos izomzattal megáldott, kőkemény öregek tovább élnek egy felmérés szerint. Azt pedig, hogy kinek érdemes súlyzót venni karácsonyra, egy egyszerű teszt segítségével is meghatározhatnák az orvosok.

A 65 évnél idősebb résztvevők egészségügyi adatait elemző kutatók szerint az is sokat elárul az egészségünkről, milyen erős a kézfogásunk. A Michigani Egyetem-hez köthető tanulmány szerzői ugyanis azt is megvizsgálták, mekkora erőt képesek kifejteni a tárgyakat megragadó öregek, ez pedig meglepően fontos tényezőnek bizonyult a várható életkor tekintetében.

Súlyzózó öregeket minden háztartásba!

Az Independent szerint ugyanis a gyengébbeknek jóval nagyobb az esélye arra, hogy idő előtt távozzanak.

Az izomerő megtartása rendkívül fontos, különösen az életünk vége felé, és akkor, ha sokáig és függetlenül szeretnénk élni

- fogalmazott Dr. Kate Duchowny.

Azért ne 65 évesen kezdj sportolni!
Azért ne 65 évesen kezdj sportolni!Shutterstock

46 százalékuk bizonyult gyengének

A kutató és csapata 8326 férfi és nő egészségügyi adatait vette górcső alá. A 65 évesnél idősebb résztvevők 46 százaléka bizonyult túl gyengének a tesztek során. Azért különösen fontos a kutatók szerint, hogy ki milyen erő kifejtésére képes egy-egy tárgy megszorítása, megmarkolása közben, mert minél erősebb valaki, annál kevesebb mozgással kapcsolatos problémája lesz később.

Lásd el súlyzókkal!

Mivel a teljesítményük alapján a gyengébbek közé sorolt öregek körében sokkal, 50 százalékkal nagyobb a korai halálesetek aránya, a kutatók szerint jó ötlet lenne, ha a rutinvizsgálatok részét képeznék a szorítás erejét felmérő tesztek. Így időben egyértelműsíthető lenne, ki az, akinek különösen nagy szüksége van a szörnytestre némi edzésre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek