Izomhúzódás, derékfájás, teniszkönyök: könnyen megelőzhető a baj!

Nem nehéz megelőzni a bajt, mégis sokan lesérülnek.

A leggyakoribb sportsérülések okait, valamint a megelőzésre és a kezelésre vonatkozó információkat is részletező Health24 két ortopédsebész segítségét is igénybe vette az útmutató összeállításakor. A csak az Egyesült Államokban évi 526 000 sürgősségi ellátást okozó edzőtermi sérülések többsége szerencsére elkerülhető: csak a bemelegítésre és a megfelelő tartásra kell odafigyelni.

A derekat érintő húzódások

Dr. Christopher Hogrefe szerint a hát alsó részét érintő húzódások hátterében általában a helytelen technika és a rossz testtartás áll. Főleg a túl nagy súlyokkal dolgozó súlyemelők esetében gyakoriak. A törzs izmainak megerősítése mellett a hajlékonyság javítását célzó gyakorlatok is segíthetnek, a túl feszes térdinak is okozhatnak például hasonló panaszokat – teszi hozzá a szakorvos.

Óvatosan a nagy súlyokkal!
Óvatosan a nagy súlyokkal!Shutterstock

Mint dr. Hogrefe említi, a megfelelő tartásra nemcsak az edzések során, hanem egész nap érdemes odafigyelni, orvoshoz fordulni pedig abban az esetben fontos, ha már a lábakra is kisugárzik a fájdalom és égető érzést vagy zsibbadást tapasztal valaki.

Combfeszítő izom

A combok hátsó részén megtalálható izmok általában akkor sérülnek meg, amikor túl gyorsan és hirtelen, bemelegítés nélkül kezd valaki sprintelni vagy valamilyen intenzív mozgást végezni. A sokszor másfél hónapos kihagyással járó húzódásokat tehát a dinamikus mozdulatsorokból álló bemelegítéssel (kitörések, lábemelés) kerülhetjük el. A sokáig kitartott, statikus nyújtás kerülendő ugyanakkor.

Lágyéki izomhúzódás

A hirtelen, oldalirányú mozdulatok okozta sérülések pontos helye nem mindig egyértelmű az ortopédsebész szerint, számos izom és ín sérülése okozhat ugyanis lágyéktáji fájdalmat. 3-6 hét pihenést is igényelhet a dolog. A kompressziós nadrágok is segíthetik az izmok regenerációját, a megelőzés szempontjából pedig ebben az esetben is a bemelegítés a legfontosabb tényező.

Vállizmok

A vállízületet körülölelő izmok és inak sérülései elsősorban az ütős és a dobómozdulatokkal járó sportok kedvelői között gyakoriak, de a magas intenzitású intervallum edzések is okozhatnak ilyen sérüléseket. A jegelés, a pihentetés és a gyulladáscsökkentők hozhatnak enyhülést, a megelőzést pedig az egyes izmok gumis szalagokkal való megerősítése segítheti. Kerülendő minden olyan gyakorlat a sportorvosok szerint, amely a vállak túlzott hátrafeszítésével jár.

Teniszkönyök

Legtöbbször a csukót és az alkart kifeszítő inak és izmok ismételt megerőltetésével járó ütős sportok, például a tenisz és a golf áll a panaszok hátterében. Megelőzést a karok és a vállak megerősítése segítheti, a kezelés kezdeti szakaszában pedig az érintett területeket tehermentesítő könyökpántok viselése is gyorsíthatja a gyógyulást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek