Tudja meg, mennyi kórokozó tanyázik a sportkulacsán!

Hasznos és praktikus találmány a sportkulacs, nem véletlenül látni mindenkinél az edzőteremben, de még futáshoz vagy kerékpározáshoz is magunkkal vihetjük, hogy pótoljuk a kiadós mozgás során elvesztett folyadékot. De gondolta volna, hogy még ezeknek a palackoknak a kupakján is hemzsegnek a kórokozók? Bizony, egészséges életmód ide vagy oda, egy új vizsgálat szerint, ha folyton ugyanabból a kulacsból kortyolgatunk, azzal legalább annyira ártunk magunknak, mintha a kutya táljából innánk. 

A TreadmillReviews.net kutatói 12  különböző típusú, újratölthető sportkulacsát vizsgálták be laboratóriumi körülmények között és kiderült, hogy egy hét alatt kórokozók százezrei gyűlnek össze az el nem mosott palackok kupakján, illetve szívókáján. Igen, azon a részen, ami közvetlenül a szájjal érintkezik. Az eredmények alapján egy átlagos sportoló kulacsán több mint 300 ezer baktérium él, és ami a legmeglepőbb az egészben, az az, hogy ezek nagy része a legártalmasabb mikroorganizmusok közé tartoznak; ilyen például az E.coli, a Salmonella enterica, illetve olyan baktériumok, amelyek a bőrfertőzések, a tüdőgyulladás és a vérmérgezés kialakulásáért is felelősek.

shutterstock 241325890

Akkor melyiket kerüljük el messziről?

A kulacs típusától függően lényeges eltérések vannak, ezért a vásárlás során érdemes ezt is figyelembe venni. A vizsgálat szerint a csúsztatható szívókás palackok a legveszélyesebbek, mivel azok egyetlen négyzetcentiméterén átlagosan több mint 900 ezer telepképző egység élhet. Ezeken található ráadásul a legtöbb Gram-pozitív coccus, amik bőrfertőzésekhez, tüdőgyulladáshoz és vérmérgezéshez vezethetnek.

A kihúzható szívókás palackoknál ez az arány 162 ezer, míg a csavarható fedelűeknél 160 ezer volt, a „legtisztábbnak” pedig a szívószálas kulacsok bizonyultak, amelyeken nemcsak a legkevesebb, de a legártalmatlanabb mikroorganizmusokat találták. Ezt a szakértők azzal magyarázták, hogy mivel a szívószál végéről lecsöpög a víz, ez a felület kevésbé vonzza a nedvességkedvelő baktériumokat. A kísérlet végeredménye alapján tehát a rendszeresen sportolóknak érdemes egy szívószálas kulacsot beszerezni, ha szeretnék elkerülni az olyan élősködőkkel való gyakori érintkezést, amik komoly rosszulléteket is kiválthatnak.

A TreadmillReviews.net szerint egyébként a rozsdamentes acélból készült kulacs jobb választás a műanyagnál, és emellett a szakértők azt javasolják a sportolóknak, hogy minden egyes használat után - kézzel vagy mosogatógépben, de - alaposan tisztítsák meg a palackot, különösen a kupakot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek