A fast fashion lenyomja a turkálókat

Idén már többször foglalkoztunk azzal a jelenséggel, hogy szemtelenül sok ruhát halmozunk fel ruhásszekrényünkben: ennek egyik fő mozgatórugója az, hogy képtelenek vagyunk betelni az aktuális divatot szupersebességgel koppintó fast-fashion üzletek csábító és megfizethető kínálatával. Bár abban valóban van valami izgalmas, hogy egyre ritkábban kell viselnünk ugyanazt a ruhát, azért azzal egyre többen tisztában vannak, hogy ennek súlyos következményei lesznek a jövőre nézve. A probléma a Huffingtonpost.com szerkesztőinek is szemet szúrt, így közelebbről is megvizsgálták az ügy komolyságát és azt, hogy mi történik azokkal a pár ezer forintos ruhadarabokkal, amikre ráuntak a divatmániások. Vajon a kukában végzik vagy inkább a használtruha boltoknak tesznek szívességet szenvedélyükkel?

A jótékonysági szervezetek sem tudnak már mit kezdeni a felhalmozott ruhákkal

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy szeretjük az új holmikat, mint a Council for Textile Recycling legfrissebb adatai, melyek szerint csak Amerikában 11 milliárd kiló vadonatúj textíliát vásárolnak az emberek évente, amelynek végül mintegy 85 százaléka a hulladéklerakókban végzi. A fennmaradó 15 százalék olyan használtruha lerakatokba kerül, mint a Goodwill vagy a Salvation Army. Az Üdvhadsereg egyik New York-i üzletébe naponta (!!!) körülbelül 5 tonna ruha érkezett 2012-ben. A szervezet marketing menedzsere, Tim Raines szerint ez a mennyiség a tavalyi évben meghaladta a 36 millió kiló ruhát országszerte. Bár jól láthatóan az üzleteknek semmi okuk nincs a panaszra, azért abban van valami aggasztó, hogy az emberek kizárólag eldobható ruhákban gondolkodnak. 

183016100
John Medland / Europress / Getty

Már a tavalyi ruhákat sem hordjuk

"Az Egyesült Államokban található használtruha üzletek kínálatából tisztán látható, hogy túlfogyasztás van. Hatalmas mennyiségben dobnak ki olyan darabokat is, amik csak egy-két évvel ezelőtt lettek divatosak” – állítja az Etsyn vintage üzletet üzemeltető Susan Choi. A pazarlás annak is betudható, hogy a ruházati cikkek ára őrülten lement az elmúlt pár évben.1901-ben például egy átlagos háztartásban az éves jövedelem 14 százalékát költötték el ruhára, ami most alig három százalékkal több. Napjainkban több értelmét látjuk annak, hogy új ruhát vegyünk, ahelyett, hogy megjavíttatnánk vagy átszabatnánk a régit. Ezért nem meglepő,hogy 1900 és 2013 között a szabók száma 230.000-ről 21.400-ra csökkent az Egyesült Államokban. 

Az adományok nagy része végül szőnyegként végzi

A felajánlott használt ruhák mintegy 80 százaléka jótékonysági szervezetekhez, illetve olyan textil újrahasznosító üzemekhez kerül, melyek a ruhák nagy részéből törlőkendőket készítenek. Ilyen például a Secondary Materials and Recycled Textiles (SMART) vagy az NPR nevű szakmai szervezet, melyek félviccesen az iratmegsemmisítőkhöz hasonlítják munkájukat. A létezésük jól jön a használtruha boltoknak is, hisz amit nem tudnak már hova tenni és eldani, azt olcsón ugyan, de legalább tovább tudják adni ezeknek a cégeknek, ahelyett, hogy kidobnák őket. A Department of Commerse legfrissebb statisztikái szerint az Egyesült Államokból körülbelül 860.000 tonna használtruha került más országokba csak 2013-ban. 

485097201
Usa Network / Europress / Getty

A fast fashion lenyomja a turkálókat

A fogyasztók számára fontos, hogy a legújabb trendeket találják meg az üzletekben, éppen ezért érdekes, hogy nem sokkal kerülnek kevesebbe a használtruha üzletekben található, egy-két szezonnal ezelőtti darabok a fast fashion boltokban újonnan kirakott ruháknál. Ennek fényében felmerül a kérdés, hogy mégis minek menjünk turkálóba? „A Forever 21 nem jó nekünk” – mondja a New York-i Housing Works alelnöke, Bill Gover, aki arra tanítja alkalmazottait, hogy inkább érdekes vintage darabokat válogassanak össze a turkálóikba, ne próbáljanak a trendek után menni, mert abban a fast fashion úgyis jobb. 

A mértékletesség jegyében a Huffingtonpost.com szerkesztői egy listát is készítettek arról, hogy melyek azok a jelek, melyekből arra kellene következtetnünk, hogy túl sok ruhát vásárolunk. Íme!

1. Nem tudod bezárni a ruhásszekrényedet.

2. Találsz valami két évvel ezelőtti holmit a szekrényben, amin még rajta van az árcédula.

3. A Fedexes kiszállító láttán jut csak eszedbe, hogy megint rendeltél valamit online.

4. Azért hagyod a tiszta ruhát a szárítón, mert a szekrény és a polcok roskadásig vannak ruhával.

5. Már neked is feltűnt, hogy legalább húsz darab ugyanolyan farmernadrágod van.

6. Ez már a harmadik alkalom az évben, hogy még több akasztót kell beszerezned.

7. Az eladó a keresztneveden szólít a H&M-ben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra