„A férjem talált egy örökbe fogadható gyereket, de kiderült, hogy a fia” – Szakértő érvel a válás ellen

GettyImages-1167996830

Te mennyire lepődnél meg, ha az örökbe fogadott gyerekedről kiderülne, hogy a férjed a vér szerinti apja? Egy brit nő is ledöbbent, amikor a DNS-teszt bizonyította, hogy nem véletlenül hasonlít oly nagyon a kisfiú a másik négy biológiai gyermekéhez.

A 41 éves anyuka mindig is nagy családot szeretett volna. Miután három lánya és egy fia született, fény derült egy egészségügyi problémájára, ami miatt többször már nem szülhetett. Férjével, a 48 éves Dave-vel viszont még mindenképp szerettek volna egy ötödik gyereket is, így elkezdtek beszélgetni az örökbefogadásról.

Mivel a férfi épp egy hosszabb külföldi útra ment, úgy döntöttek, hogy hazatérése után visszatérnek a témához. Ám a Dave azzal állt elő, hogy megoldható lenne a nemzetközi örökbefogadás, el tudja intézni a papírokat, és teljes lehetne a család egy ötödik gyerekkel.

Képünk illusztráció
Képünk illusztrációMariia Zotova / Getty Images Hungary

A DNS-teszt nem hazudott

Bár erre korábban nem is gondoltak, az események olyan gyorsan történtek, hogy a férfi az utazásról már egy kisfiúval, Kalennel állított haza, aki ma már 7 éves.  A feleség egy nap éppen a fontos dokumentumokat rendezgette az új széfben, amikor az örökbefogadási papírokkal kapcsolatban valami szemet szúrt neki, ezért DNS-tesztet csináltatott a fiúról. 

Az eredmény több, mint meglepő lett: Kalen biológiai apja valójában Dave, a férje.

Az asszony teljesen összetört. Bár mindig viccelődtek, hogy Kalen mennyire hasonlít a család többi tagjára, mélyebben ebbe nem gondolt bele.

„Imádom ezt a gyereket, mindennel együtt, de a rosszullét fog el, ha arra gondolok, hogy a férjem megcsalt, majd Kalent felhasználta egy véletlenszerű örökbefogadáshoz. Dave bocsánatért könyörög, mondván a nő nem akarta ezt a gyereket, és ő megtette, amit a kötelessége diktált. Én maradok Kalen életében, mert az anyja vagyok, de nem bízom többet Dave-ben, rá sem tudok nézni, elárult és hazudott. Beadtam a válókeresetet” – írta a nő a posztjában.

Amikor a párkapcsolati bizalom teljesen felborul

Gyarmati Rita pszichológus szerint azt is borzalmasan nehéz feldolgozni, ha valaki félrelép, de ha ennek a megcsalásnak eredménye is lesz, ami felelősséggel jár, azt egyedül szinte lehetetlen megoldani.

A megcsalás hatalmas károkat tud okozni
A megcsalás hatalmas károkat tud okozniShutterstock

„Egy súlyos félrelépés volt, ilyenkor a párkapcsolati bizalom teljesen felbomlik. Nyilvánvalóan a férj érezte ennek a súlyát, mégis megkockáztatta azt, hogy a gyereket beviszi a családba, hiszen ez meg a felelősségtudatával együtt járt. 

Hatalmas kockázatot vállalt, de mindez az mutatja, hogy az ő családjukat egy nagyon erős szövetség köti össze.

Nehéz az ő kapcsolatukba belelátni, de létezik számukra megoldás, úgy hívják, hogy párterápia” – mondta Gyarmati Rita.

Az emberek 60-70 százaléka megcsalás miatt megy párterápiára

A pszichológus szerint a házaspárok és párkapcsolatban élők 60-70 százaléka félrelépés miatt köt ki párterapeutánál, és ez nagyon magas szám.

„Az jó jel, ha a párok meg akarják oldani ezt a sokszor nagyon is súlyos problémát. Ez a család hét főből áll, egy ekkora családot összetartás és összedolgozás nélkül nem lehetne fenntartani. Én optimista vagyok, így abban bízom, hogy annyira erős alapokra épült a házasságuk – ezt bizonyítja, hogy négy gyerek után még szerettek volna egy ötödiket –, hogy ezeket a sérelmeket fel tudják dolgozni a párterápia keretein belül” – tette hozzá a pszichológus.

Az idő még gyógyír lehet

Az anya nagyon nehéz út előtt áll, hiszen még azt sem tudja, hogy a többi gyerekének hogyan mondja el a történteket. Egyesek máris önzőnek nevezték, amiért nem próbálta meg átgondolni a helyzetet, hogy együtt tartsa a családját. Míg mások siettek megnyugtatni, hogy egyáltalán nem önző, tekintve, hogy férje nagyon komolyan megtépázta a bizalmát.

„Nagyon fontos tényező ilyenkor az idő. Ez most még egy friss trauma, de idővel az érzelmek, a szenvedély és a düh is csillapodni fog.

Előbb-utóbb átveszi a helyét a racionalitás, a gondolkodás. Nem véletlenül tanácsoljuk mindig, hogy magasztos érzelmi állapotban ne hozzunk komoly döntéseket.

Amikor egy traumatizált helyzetben vagyunk, a döntésünk mögött lehetnek olyan tényezők, melyek befolyásolják a gondolkodásunkat” – jegyezte meg Gyarmati Rita, hozzátéve: „Természetes, hogy a nőnek megrendült a bizalma a férjében, de a gyerek, sőt a gyerekek érdekében talán még nem helyrehozhatatlan a helyzet, és idővel lehet belőlük egy igazi, boldog család.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra