Ezekkel a trükkökkel hálózzák be a gyerekeket – és így védheted ki te ezt!

GettyImages-512057344

Akinek gyermeke van, biztosan aggódott már azért, mi történne, ha hozzá nem tiszta szándékkal közeledő felnőtt próbálná megnyerni bizalmát. A bűnözők taktikái többféle séma köré rendeződnek, melyekre szülőként te is felkészítheted gyermekedet!

Akár szexuális indítékból, akár másféle ártó szándékkal közeledik egy felnőtt egy gyermekhez, előnyben van azáltal, hogy meg tudja magát játszani, a legkisebbek pedig nehezen ismerik fel azokat a módszereket, amelyeket ezek az emberek alkalmaznak – hacsak fel nem készítjük őket ezek kivédésére. Cikkünkben a leggyakrabban előforduló taktikákat gyűjtöttük össze – és azokat a módszereket, amelyekkel elébe mehetsz a bajnak.

Tudsz titkot tartani?

A szexuális bűnözők legnagyobb fegyvere az, hogy titokként kell kezelnie áldozatuknak azt, ami vele történik. Kezdetben persze kisebb, ártatlan dolgokban kell titkot tartania a gyermeknek – például arról, hogy ebéd előtt adtak neki egy tábla csokoládét –, az abúzus később következik be, amikor a titoktartás intézménye már kialakult. Amikor a bántalmazó biztos abban, hogy a gyermek nem beszélt senkinek az ártatlan titkokról, akkor következik a valódi abúzus – és ezt egy idő után már azért sem árulja el a gyermek senkinek, mert szégyelli magát.

Épp ezért fontos, hogy gyermeked úgy neveld: nem kell titkot tartania, ha pedig valaki erre kéri őt, azt jeleznie kell neked. A titkok egyébként is csak terhelik a gyerekek lelkét, veled való kapcsolatában az abszolút őszinteség kiépítésén érdemes dolgozni.

Egy kis csoki ebéd előtt? A gyereket a bűnöző megpróbálja titkokba csalogatni
Egy kis csoki ebéd előtt? A gyereket a bűnöző megpróbálja titkokba csalogatniMagMos / Getty Images Hungary

Barátságba csalogatás

Közös érdeklődési kör révén igyekeznek baráti kapcsolatot kialakítani leendő áldozataikkal, amelyen belül minden lehetséges módszerrel éreztetik a gyerekkel, hogy ő különleges és egyedi.

Egy felnőtt természetesen tisztában van azzal, hogy egy óvodásnak nem lehet egy negyvenes felnőtt őszinte, közös érdeklődésen alapuló barátja, de egy óvodás ezt még nem fogja átlátni.

Gyermeked számára legyen egyértelmű, hogy mindenkinek saját korosztályából kell barátokat találnia – ha egy felnőtt vele akar barátkozni, az legyen gyanús mindenki számára!

Ölelés és testi kapcsolat

Vannak olyan helyzetek, amelyekben természetes lehet az, ha egy családon kívüli személy ölel meg egy gyermeket, de idegentől ilyesmi furcsa és veszélyes. A lehető legkisebb kortól érdemes megtanítani gyermekednek a fehérneműszabályt az illetlen érintések elkerülésére, és azt is mondd el neki, hogy jelezze bátran, ha valaki érintése nem kellemes számára. Ne erőltesd azt se, hogy családtagtól elfogadjon puszit vagy ölelést. Nagyon sok esetben nem ismeretlen személy, hanem épp családtag bántalmaz gyerekeket. Ezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy minden esetben ez áll annak hátterében, ha nem akar valakinek puszit adni vagy tőle azt elfogadni, de tartsd tiszteletben saját érzéseit.

Piszkos viccek – gyerekeknek

Ha egy felnőtt és egy gyerek közt helyzethez nem illő piszkos viccek hangoznak el, annak komoly figyelmeztető ereje lehet.

A vicceket hamar követheti pornográf tartalom is vagy felkérés valamilyen szexuális tartalmú játékra.

Ha a gyermeked már internethasználó, akkor nemcsak küldhet neki, de kérhet tőle is explicit tartalmakat egy ártó szándékú felnőtt. Az internethasználat kezdetén tanítsd meg annak alapvető szabályait is gyermekednek, a káros tartalmakról sem megfeledkezve, és használj szűrőprogramot, valamint szülői felügyeletet a kisebb gyerekek készülékein!

Mások nem értenek meg, de én igen

Ha a gyermek nehéz perióduson megy át életében, és erről ártó szándékú felnőtt is tud, céltáblájára kerülhet: a környezetétől eltávolodó gyerekeket könnyebben hálózzák be a sok szeretetet és empátiát mutató, ám annál rosszabb szándékú felnőttek. Ha tudod, hogy gyermeked nehéz időszakon megy át válás, haláleset vagy a családstruktúrában beállt más változás miatt, különös figyelmet szentelj lelki jóllétének!

Nem csak idegenre kell gyanakodni: az elkövető lehet ismerős is
Nem csak idegenre kell gyanakodni: az elkövető lehet ismerős isRapidEye / Getty Images Hungary

A szüleid sosem bocsátanak meg…

…ha kiderül, hogy nem mondtál nekem nemet. Ezzel a hazugsággal hosszan magához láncolhatja a bántalmazó az abúzus áldozatát. Úgy neveld gyermeked, hogy biztos lehessen abban, nincsen olyan rossznak vagy szégyenletesnek tartandó tett, amiről ne beszélhetne veled, ami megszüntethetné a titeket örökre összekötő, stabil szeretetkapcsolatot!

A bűnözők további trükkjei

A fentieken túl a következő szituációkban közeledhetnek még piszkos szándékkal gyermekhez felnőttek:

  • Kihasznált szeretet: sok esetben ismeri a bántalmazott gyermek a bántalmazóját, akár rokoni kapcsolatban áll vele!
  • Kihasznált pozíció: egy edző, vezető, tanár kihasználhatja, hogy utasításokat adhat a gyermeknek. Fontos, hogy ő tudja, ez csak egy területre vonatkozik az életében, de nem mindenre!
  • Megvesztegetés: a gyermeket kívánatos ajándékokkal halmozza el. Ez biztosan feltűnik a szülőnek, és mindig legyen gyanús!
  • Vészhelyzet: a gyermeknek azt hazudják, valami történt a szülővel. Fontos, hogy tudja: ilyen esetben sosem egy vadidegen tájékoztatná őket!
  • Jól informáltság: tudják a gyerek nevét, lakhelyét és egyéb részleteket, így bizalmába férkőzhetnek. Fontos, hogy a gyerek tudja, kit küldenél érte, ha valami baj ért!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra