Ezeken a helyeken kell jelezned, ha érettségizik a gyerek: megbüntetnek, ha elfelejted

TB-szakértő összegzi, mi a teendő

GettyImages-1352646477

Az érettségik nem csak az éppen felnőtté váló gyermekek számára jelentenek izgalmakkal teli időszakot, a szülőknek is vannak kötelezettségeik. Az utolsó év vége ugyanis a családi kedvezményeket tekintve is változást hoz.

Számtalan, a családokat érintő kedvezmény és juttatás jogosultsága ér véget a gyermek utolsó tanévével együtt. Hogy mit kell tennünk és mik a határidők, abban Szabó Beáta társadalombiztosítási szakértő volt segítségünkre. 

Már egy gyermek után is többféle kedvezményt vehetnek igénybe a magyar családok, ezek közül a legismertebb a családi pótlék, de adókedvezményre, illetve gázár-támogatásra is jogosultak a gyermeket nevelő szülők. 

Fontos feladat vár a szülőkre az érettségi után: le kell mondani a családi adókedvezményt
Fontos feladat vár a szülőkre az érettségi után: le kell mondani a családi adókedvezménytselcebu / Getty Images Hungary

A családi adókedvezmények megszűnnek az érettségi után

A kedvezmények egy része életkortól, más részük a tankötelezettségtől függ. Sokan nem tudják, de az érettségi és a sikeres egyetemi beiratkozás közötti időszakban még akkor is van ezügyben teendőjük, ha borítékolható a továbbtanulás. Társadalombiztosítási szakértőt kérdeztünk annak érdekében, hogy kiderüljön, mit és hol kell intéznünk június utolsó napjaiban. 

Szabó Beáta TB-szakértő a Díványnak elmondta, az alanyi jogon a tanköteles gyermekek után járó családi pótlékot a Magyar Államkincstár magától megszünteti, ezzel nincs teendője a frissen maturált gyermekek szüleinek. 

"A MÁK automatikusan megszünteti a családi pótlék folyósítását és még levelet is küld erről a szülőnek" – összegezte Szabó Beáta.

Amennyiben három gyermeke van valakinek, a kisebbek után természetesen még jár a családi pótlék, de a nyári hónapokban ne nagycsaládos összegre számítsunk, júliusra és augusztusra a két gyermek után járó összeget kapjuk majd kézhez.

Ha viszont gyermekünk felvételt nyer felsőoktatási intézménybe, szeptemberben visszamenőleg is igényelhetjük utána a nyári hónapokra járó családi pótlékot,

ilyenkor a többi gyermekünk esetén is kifizetik korrekciót. 

"A családi kedvezmény ugyanaddig jár, mint a családi pótlék, azonban annak megszűnése nem automatikus, saját magunknak kell lemondanunk" – magyarázta a szakértő. 

Ezt a munkáltatónknak jelezve tudjuk megtenni.Ha több, kisebb gyermekünk van és az óvodai vagy iskolai étkezéshez igénybe vettük a nagycsaládos étkeztetési kedvezményt, azt is személyesen kell lemondani ugyanekkor, hiszen a nyár folyamán sok intézményben csak időszakos az ügyelet, a szeptemberi étkezési számlákat pedig már augusztusban kiküldik. 

A gázszámlára is figyeljünk

A gyermekek után járó gázár kedvezménnyel kapcsolatban szintén kell egy kört futnunk nyár elején. A gázártámogatás két gyermek után is jár már, de van nagycsaládos változata is, mindkettő esetében a fogyasztónak kell jeleznie a Kormányablakban, hogy egyik gyermeke már nem tanul közoktatásban és nem jogosult utána családi pótlékra. Az Államkincstár tájékoztatása szerint  

"a jogosultság feltételeinek megszűnését, továbbá a kérelemben foglalt adatok megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül be kell jelenteni a kedvezményt megállapító kormányhivatalnak."

Ha valaki erről megfeledkezik és jogosulatlanul veszi igénybe a továbbiakban a kedvezményt, a kedvezményes mennyiség ellenértékének és a fogyasztott mennyiség kedvezmény nélkül számított ellenértékének különbözetét, illetve fogyasztói közösség esetében a kedvezményt általános forgalmi adóval és kamattal növelten köteles a szolgáltatónak megfizetni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek