Le tudnál érettségizni magyarból? – Kvíz!

magyarérettségi cover

2020-ban minden korábbinál több találgatás előzte meg az érettségi időszakot. Idén nemcsak az volt a kérdés, melyik évfordulós szerzőre számíthatunk a magyaros feladatsorban, de az is, megtartják-e egyáltalán a középiskolás éveket lezáró megmérettetést. Nos, úgy néz ki, járványhelyzet ide vagy oda: menni kell.

„Gyönyörű költemények zengenek-bonganak, melyeket oly lelkesen, kipirult arccal olvasgattunk otthon szerető szüleink körében s az iskolában, ahol nagyra becsült tanárunk oly szépen magyarázta el a költemények rejtett szépségeit.” A Tanár úr kéremben ilyen egy majdnem jeles dolgozat szövegezése, de míg Karinthy hősének tanára vevő volt a sóderre, az érettségihez sajnos nem lesz elég, ha valaki jól tudja lökni a rizsát.

A középszintű megmérettetésben - melynek megoldására négy óra áll rendelkezésre - szövegértési, szövegalkotási és műelemzési feladatokat találunk. Így, bár száraz tényekre, adatokra kevésbé kérdez rá a feladatsor, bőven van, amibe bele lehet bukni. Ne feledd, hogy az érettségizőknek nehezebb a dolguk: kérdéseiket nem feleletválasztós formában kapják!

Kvízünkbe az elmúlt évek írásbeli feladataiból válogattunk - a forma miatt elsősorban szövegértési példákat - , a válaszokat pedig a központi javítókulcsok alapján adtuk meg.

Ha ma ülnél díszmagyarban és maszkban a teremben, le tudnál érettségizni magyarból?

Minden kérdés megválaszolására 90 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Borítókép és címlapkép: Csabai Kristóf / Dívány.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek