Koronavírus és a gyerekek: 17 tipp túléléshez, ha a 4 fal között maradnátok

Olvasási idő kb. 7 perc

Hónapok óta tartja lázban a koronavírus a világot, az utóbbi hetekben pedig egyértelművé vált, hogy a járvány minket sem kerül el. A szemünk előtt változik meg a világunk, az emberek feszültek és bizonytalanok, hiszen folyamatos az új intézkedések bevezetése, és senki sem tudja biztosan, meddig tart a jelenlegi helyzet.

A vírus nem válogat. Ha nem is közvetlenül, de mindannyian érintettek vagyunk. A kollégáink, a barátaink, a családunk, mindenki. A sok hír és álhír között lavírozva igyekszünk meghozni a megfelelő döntéseket, hiszen felelősek vagyunk a környezetünkért, magunkért és egymásért is. Rajtunk múlik, hogy ebből az egészből mit és hogyan éreznek, értenek meg a gyerekek, sérül-e a biztonságérzetük és a mindennapok stabilitása. Ehhez az kell, hogy biztonságot sugározzunk feléjük, és számukra is érthető, megfelelő módon beszélgessünk a körülöttünk zajló dolgokról. Deliága Éva gyermekpszichológus szedte össze, hogy mi mindenre érdemes figyelni.

Kezeld őket gyerekként

Elkerülhetetlen, hogy beszélgessünk a vírusról és a megelőzéshez szükséges lépésekről. Fontos viszont, hogy mindezt a gyerek életkorának és fejlettségi szintjének megfelelően tegyük. Már az egészen kicsiknek is el lehet mondani, hogy van ez a vírus, ami komoly betegséget okozhat, ezért most itthon maradunk néhány napig, hogy ne kapjuk el. Fontos, hogy az eddiginél alaposabban, gyakrabban mossunk kezet, így nagyobb eséllyel maradunk egészségesek.

Mutass példát

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy hogyan mossanak alaposan kezet. Ehhez segítségül hívhatjuk a kicsi kedvenc dalát is, aminek dúdolása közben biztosan elég ideig tart majd a kézmosás. A tenyerünk helyett tüsszentsünk a könyökhajlatunkba vagy használjunk zsebkendőt, a használt zsepiket pedig ne őrizgessük, menjenek egyenesen a kukába.

Szűrd ki, ami nem lényeges

Fontos, hogy csak olyan mennyiségű és minőségű információt adjunk át a gyerekeknek, amire valóban szükségük lehet. Ne árasszuk el feleslegesen adatokkal, nem kell tudniuk, hogy hány fertőzött van az országban vagy hány haláleset történt a vírus miatt – ezek csak a félelemérzetüket növelik. Fogalmazzunk konkrétan, tömören és egyszerűen, szorítkozzunk azokra az információkra, amikre valóban szüksége lehet egy gyereknek.

A legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát
A legfontosabb, hogy biztonságban érezze magátCatherine Delahaye / Getty Images Hungary

Információáradat helyett biztonság

Próbáljunk meg röviden válaszolni a gyerekekben felmerülő kérdésekre. Nem az a lényeg, hogy mindenről beszámoljunk nekik, sokkal inkább az, hogy biztonságot és nyugalmat árasszunk feléjük.

Készülj fel: téma lehet a halál

A vírus kapcsán előkerülhet a halál témája. A legfontosabb, hogy biztosítsuk a gyerekeket arról, hogy ők és a családjuk nincsenek veszélyben, de ha érdekli, nyugodtan beszélgessetek arról, hogy miért halnak meg emberek, és mi történik a halál után.

Ne tabusíts

Fontos, hogy nyíltan és őszintén beszélgessetek, ne legyenek a vírussal kapcsolatban tabutémák. Miközben válaszolsz a gyerek kérdéseire, tartsd szem előtt, hogy a megnyugtatása a cél, nem pedig az, hogy a világjárványok legnagyobb tudósa váljon belőle.

A te felelősséged, hogy rend legyen a fejében

Beszélgessetek, próbáld kideríteni, hogy mi mindent tud a jelenlegi helyzetről. Az óvodában/iskolában sok mindent hallott az utóbbi hetekben, de egyáltalán nem biztos, hogy minden igaz, amit a gyerek annak gondol. A fejekben lévő zűrzavar gyakran szorongásra adhat okot, ezért érdemes minél előbb tisztába tenni a dolgokat, és biztosítani a gyerekeket arról, hogy bármilyen kérdésük is merül fel, hozzánk nyugodtan fordulhatnak.

Nem gyerek szemének való

Ne engedd a gyereknek, hogy a vírussal kapcsolatos, felnőtteknek szóló hírműsorokat, sajtótájékoztatókat nézze. Az itt elhangzó információk ugyanis további okot adhatnak neki a félelemre, szorongásra.

Fő a nyugalom

Az állandóan változó intézkedések között sokszor még felnőttként is bizonytalanul mozgunk, de a legfontosabb, hogy az esetleges félelmedet ne a gyerek felé kommunikáld. Kérj szakmai segítséget, tájékoztatást, ha úgy érzed, túlságosan aggódsz a jelenlegi helyzet miatt.

A fenyegetésnek nincs helye

Semmiképp se fenyegetéssel, büntetéssel vedd rá a gyereket arra, hogy mosson kezet és tartsa be a szükséges előírásokat. Megindokolhatod neki, hogy miért fontosabb most, hogy figyeljünk a biztonságunkra, de feleslegesen ne kelts pánikot benne.

A te példádból tanul ő is
A te példádból tanul ő isAdam Angelides / Getty Images Hungary

Fontos, hogy értse, mi miért történik

Ne csak elvárd a gyerektől az új, szigorúbb szokások betartását. Magyarázd el, hogy miért változnak a tisztasági rituálék, és miért fontos, hogy most nagyobb figyelmet fordítsunk mindenre. Ő is könnyebben alkalmazkodik majd, ha érti, hogy miért van szükség változtatni az eddig működőképes rutinon.

A védekezés fontossága

Ha az óvoda/iskola bezárása miatt vagy más okból kifolyólag otthon kellene maradni, tudassuk a gyerekkel, hogy bár a helyzet szokatlan, de a számára fontos emberek nincsenek közvetlen veszélyben, csupán a megelőzés miatt alakultak így a dolgok. Fontos, hogy nyugodtak maradjunk, hiszen a gyerekek szavak nélkül, a viselkedésünkből is könnyen leszűrik, ha aggódunk, ha valami nem oké.

A világ biztonságos hely

Beszélgessetek, állítsd vissza a gyerek biztonságos világba vetett hitét. A mostani egy átmeneti állapot, el fog múlni, utána pedig visszatér minden a megszokott kerékvágásba. Elmondhatod neki, hogy bízol benne, hogy a tudósok és az orvosok hamarosan megtalálják a betegség ellenszerét, de addig is fontos, hogy mindent megtegyünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Legyen kiszámítható az otthon töltött idő

Használjátok ki az együtt töltött időt. Akkor is, ha neked esetleg otthonról is dolgoznod kell, állítsatok fel egy alternatív napirendet, amihez igazodva mindkettőtök számára kiszámítható, hogy mikor mi fog történni. Felesleges elvárni egy kisgyerektől, hogy egész nap lekösse magát, inkább tervezz benti elfoglaltságokat.

Mindenkinek nehéz, de ne feledd: ez is el fog múlni
Mindenkinek nehéz, de ne feledd: ez is el fog múlniOliver Rossi / Getty Images Hungary

Ne engedj teret a punnyadásnak

Otthon hajlamosak vagyunk ellustulni, ki se kelni az ágyból, ha pedig muszáj, inkább csak magunk elé vesszük a laptopot. A gyerekek is képesek órákat eltölteni kedvenc meséjük előtt, de az ilyen tevékenységek gyorsan a hangulat rovására fognak menni. Igyekezzetek minél több mozgásos játékra időt szánni: tornázni, zenére mozogni, célba dobni akár otthon is lehet. A gyerekek természetes mozgásigénye ilyenkor halmozottan jön elő. Ahelyett, hogy megtiltanád neki, hogy százszor körbefussa a kanapét, igyekezz úgy alakítani a rendelkezésre álló teret, hogy lehetősége legyen mozogni.

Ő is érzi, amit te

Ne feledd, hogy a gyerekek sokkal könnyebben alkalmazkodnak új helyzetekhez, képesek sokkal lazábban állni a dolgokhoz, de csak akkor, ha a körülöttük lévő felnőttekből nem sugárzik a feszültség.

Szuper lehetőség

Általánosságban elmondható, hogy nem töltünk elég minőségi időt együtt. Ha úgy hozza az élet, hogy akár hetekig is otthon kell maradnunk, próbáljunk erre lehetőségként tekinteni, ami hirtelen az ölünkbe pottyant. Akkor is, ha szülőként muszáj otthonról dolgoznod, próbáljátok úgy beosztani a napot, hogy legyen időtök egymásra is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek