6 társasjáték karácsonyra minden korosztálynak

Ezúttal korosztályok szerint ajánlunk olyan társasjátékokat a fa alá, amik nem csak az ünnepek alatt lesznek slágerek.

Tavaly karácsonykor családi társasjátékokat ajánlottunk karácsonyra, hogy senki se vonulhasson vissza a mobiltelefonja menedékébe, amíg fenyő- és bejgliillat lengi be a lakást, idén viszont azt szeretnénk, hogy minden korosztály azt a játékot kaphassa karácsonyra, amelyikben a leginkább örömét leli.

Gyerekeknek

  • Rókanyomon

A Rókanyomon idén megnyerte az Ország Játéka címet Társasjáték kicsiknek kategóriában. Nem véletlen. Ez a kooperatív játék úgy tud szórakoztató lenni a legkisebbek számára, hogy meghaladja a klasszikus táblajátékok kockadobálós-lépkedős menetét, mégsem bonyolultak a szabályok, ráadásul a felnőttek is tudják élvezni.

A történet szerint ellopták nagyi rétesét. Senki sem tudja, hogy ki lehet a ludas, nagyi csak annyit látott, hogy egy róka lovasította meg. Az eset megoldásához a tyúkól detektívjeit – vagyis a játékosokat – hívja segítségül, hogy felgöngyölítsék az ügyet. A tetteshez a szemtanúk beszámolói vezetnek el, akik abban segítenek, hogy vajon viselt-e kalapot az elkövető, vagy éppen volt-e gyöngysor a nyakában.

Rókanyomon társasjáték
Rókanyomon társasjátékReflexshop

A játékosok a körük elején eldönthetik, hogy felfednek-e kettőt a gyanúsított kártyák közül, vagy lépnek-e inkább detektívsapka alakú bábujukkal a táblán, hogy eljuthassanak valamelyik szemtanúhoz. Tervezett akciójuk sikere kockadobással dől el. A szemtanúk különféle ruhadarabokat ábrázoló bizonyítékkártyákhoz juttatják őket, amiket a kódfejtő szerkezettel vehetnek alaposabban szemügyre, és deríthetik ki, hogy viselte-e valamelyiküket a torkos tolvaj. A nyomozókat eközben szorítja az idő, ugyanis a rókafigura minden sikertelen kockadobás után egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy kereket oldjon.

A játék olyan, mintha a Cluedo gyerekeknek szóló változata lenne. Ebben az esetben a detektívek azonban nem egymás ellen, hanem egymással játszanak, így a gyerekek fontos képességre tehetnek szert: megtanulhatják, hogyan érhetnek el sikereket másokkal együttműködve. A Rókanyomon jópofa, pörgős játék, amiben a szerencsén túl a döntések is fontos szerepet kapnak. Erőssége, hogy egészen pici gyerekek is élvezhetik – a kockadobások eredményében nekik segíthetnek a szülők vagy más, már számolni tudó gyerekek –, de képes lekötni a nagyobbakat is.

Rókanyomon  kooperatív táblajáték 2 főre és 2 fő felett

Korosztály: 6 éves kor felett

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 4990 forint

Szubjektív vélemény: Szórakoztató, fejlesztő játék kicsiknek és nagyoknak. 

  • Feelinks

A Feelinks különleges játék, amit az oktatásban és egészségügyben dolgozó szakemberek és közösségek Educaflip-díjjal ismerték el. Miután először játszottam vele, világossá vált számomra, hogy ennek a játéknak ott a helye minden gyerek polcán. 

 „Hogyan élhetnénk nagyobb békességben, harmóniában egymás mellett? Hogyan tudnánk megérteni, megismerni egymást, és elfogadni különbözőségeinket? Milyen szerepe van az érzelmeinknek az életünkben? Hogyan fejezhetnénk ki őszintén érzelmeinket anélkül, hogy ítélkeznénk mások felett, vagy mások ítélkeznének felettünk? Számos, ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos beszélgetés eredménye a Feelinks” – írják az alkotók a játékról, ami eredetileg egyébként a Poitiers nevű francia város diszkrimináció ellen küzdő pályázatára készült, és meg is nyerte. 

Feelinks társasjáték
Feelinks társasjátékReflexshop

Biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki próbált már kisgyerekkel vagy kamasszal szót érteni, ütközött kommunikációs akadályokba. Van egy korszak az életükben, amikor a „Hogy vagy?” kérdésre egy vállrándítással vagy egy orruk alatt elmotyogott „Jól”-lal válaszolnak, ahogyan azt is lehetetlen kideríteni, hogy mi történt aznap az iskolában. Én a tizenegy éves unokahúgommal ültem le játszani a Feelinkset, akivel mostanában kizárólag az animékre korlátozódnak a beszélgetéseink, és arról szinte semmit sem tudok kiszedni belőle, hogy érzi magát a kamaszkor küszöbén a világban. Néhány percnyi játék után kiderült, hogy bár tudja, hogy ez sokszor nem látszik, mégis szeret a nagymamánkkal együtt sütni-főzni, hogy nem forgatná fel az életét, ha esetleg kiderülne a bátyjáról, hogy meleg, az viszont, ha bentlakásos iskolába kerülne, nagyon is, mert folyton félti őt. 

A játék menete nagyon egyszerű. Az asztalra különféle érzelmeket ábrázoló kártyák kerülnek, majd a kezdő játékos húz egy szituációkártyát, és felolvas egyet a három helyzet közül. Például hogy egy barátnődről kiderül, hogy éjszakánként bepisil, vagy hogy a nagymamád felkér táncolni a családi ebéd után. Ezután mindenki kettőt választ az érzelemkártyák közül, egyet, ami az ő érzelmeihez leginkább közel áll, és egy másikat, amit a játékban kijelölt párja érezhet. 

A Feelinkset lehet családi és baráti társaságban is játszani, olyan témákat és kérdéseket vet fel, amik talán soha nem kerülnének szóba, mégis fontos lehet őket tisztázni. A játék nemcsak abban segít, hogy a gyerekek (és akár a szüleik) megismerjék az érzéseiket, hanem abban is, hogy empátiát tanuljanak. Pluszpont jár a látványvilágért is, amit francia művészek alkottak meg különféle anyagok és technikák alkalmazásával. 

Feelinks – családi partijáték 3 főre és 3 fő felett

Korosztály: 8 éves kor felett

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 8990 forint

Szubjektív vélemény: Minden gyerekes háztartásban kötelező!

Kamaszoknak

  • Magic Maze – Fogd és fuss!

A Magic Maze gyerekeknek szóló változatáról már írtunk tavaly. A játékosoknak a herceg-, a hercegnő-, a mágus- és a lovagbábukat mozgatva kellett megszerezniük a varázsfőzet alapanyagait együttes erővel, miközben különféle mágikus lények, sebes sodrású folyók, sűrű erdők és persze az idő szűkössége nehezítette meg a feladatukat. Már azt is szerettük, igaz, a feladványok a felnőtt játékosoknak nem jelentettek különösebb kihívást, a játék klasszikus változatát azonban mindenki élvezheti. 

Különös társaság verődött össze a pláza bejáratánál: egy varázsló, egy törpe, egy barbár és egy tünde. Ezek a levitézlett hősök megpróbálják visszaszerezni régi fényüket. Végső elkeseredettségükben elhatározzák, hogy elveszített attribútumaikat a bevásárlóközpontból pótolják, és pénz híján tolvajlásra adják a fejüket. 

Magic Maze társasjáték
Magic Maze társasjátékGémklub

Ismét egy kooperatív játékkal van dolgunk, amiben az összes játékos tudja mozgatni az összes karaktert, azonban mindenki csak adott akciókra képes (felfelé, lefelé vagy oldalirányú mozgatásra, mozgólépcsőzésre, ajtónyitásra vagy teleportálásra). A játékosok nem beszélhetnek egymással, egy piros bábu továbbadásával jelezhetik, ha úgy gondolják, körük véget ért. A játék alatt újabb és újabb termeket fedeznek fel, az idő közben pedig egyre fogy, hogy a karakterek megszökhessenek zsákmányukkal. 

Ebben a pörgős játékban az idő valódi és komoly ellenfél. A játékosoknak társaikra kell hangolódniuk, hogy tudják, milyen tervet kell folytatniuk vagy éppen befejezniük. Mindeközben nem egyszerű megállni, hogy valahogyan jelezzük a többieknek a szándékunkat vagy az éppen soron levő játékos baklövését. A feladat nehézségét különben mi választhatjuk ki, sőt akár saját küldetést is kreálhatunk, ha már magabiztosak vagyunk. 

Magic Maze – kooperációs társasjáték 1-8 fő között

Korosztály: 8 éves kor felett

Játékidő: 10-15 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 7990 forint

Szubjektív vélemény: Pörgős és izgalmas játék a hosszú téli estékre. 

  • Bűnügyi krónikák

A Bűnügyi krónikák a nyomozós játékok egyik legprofibban és legizgalmasabban kivitelezett verziója, ami biztosan megmozgatja a mobiltelefonjukhoz tapadt kamaszokat is, ugyanis egy ingyenesen letölthető appal egészül ki. A játék során egy nyomozó bőrébe kell bújnod (egyedül vagy akár többedmagaddal), hogy megoldj egy ügyet. Különféle helyszínek, szemtanúk, bizonyítékok és kapcsolatok lesznek a segítségedre, hogy felgöngyölíthesd. 

A Bűnügyi krónikák csak az app segítségével játszható, amit érdemes egy nagyobb kijelzőjű eszközre letölteni, hogy mindenki jól láthassa, ugyanis a nyomozás eseményei ezen fognak zajlani, az asztalon pedig a személyekhez, helyszínekhez és tárgyakhoz tartozó kártyákat lehet rendszerezni. 

Bűnügyi krónikák társasjáték
Bűnügyi krónikák társasjátékGémklub

A játékban minden egy valódi nyomozáshoz hasonlóan zajlik. Miután megkaptátok a feladatot a rendőrőrsön, a bűntett helyszínére kell sietnetek, ahol nyomokat vizsgálhattok meg és emberekkel beszélhettek, ha pedig elakadnátok, felhívhattok egy kriminológust, egy hekkert, egy orvost vagy egy tudóst, aki további információhoz segíthet benneteket. Minden kártyához QR-kód tartozik, ezt leolvasva haladhattok a történetben. Közben nem árt, ha az idő múlására is figyeltek. Úgy gondoljátok, hogy megoldottátok a rejtélyt? Térjetek vissza az őrsre, és válaszoljatok néhány kérdésre az üggyel kapcsolatban. 

Egy folyamatosan frissülő listából lehet témát választani nehézségi szint és időtartam szerint. A nyomozáshoz akárhányan csatlakozhatnak, viszont nem árt szem előtt tartani a telefon és a kártyák körüli helyek számát. Azoknak, akik csak az agymunkában vesznek részt, lehet, hogy nem lesz olyan izgalmas a játék. 

A feladatok több helyszínen és sok karakter bevonásával zajlanak, ezért olyan érzésünk támadhat, mintha hirtelen egy interaktív Agatha Christie-regényben találnánk magunkat. A bűntények összetettek, és a nyomozás közben újabb események történhetnek, amik tovább bonyolítják a sztorit.

Bűnügyi krónikák – történetvezérelt társasjáték 1-4 fő számára

Korosztály: 14 éves kor felett

Játékidő: 60-90 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 9990 forint

Szubjektív vélemény: Egész estés interaktív nyomozás krimirajongóknak. 

Felnőtteknek (angol nyelvű játékok)

  • Space Base

– Lehet, hogy te nyertél, de nekem sokkal jobb űrhajóim vannak, mint neked – mondta a barátom, miután diadalittasan hátradőltem az első játékunk után. A győzelmi pontokat jelölő kis, kék kockám elérte a táblámon a 40-es számot, Csabié ekkor még csak valahol 15-nél tartott, de igaz, ami igaz, tényleg menő flottát fejlesztett magának, és ha tovább tartott volna a játék, valószínűleg behozta volna a lemaradását. 

Space Base társasjáték
Space Base társasjátékMetagame

A Space Base története minden sci-fi rajongót az asztalhoz fog szögezni. A játékok flottaparancsnokok, akik a világegyetem meghódításának egy alapflottával vágnak neki, ezt bővíthetik a továbbiakban. Léteznek felfedező-, kereskedelmi, hadi- és építőhajók, amelyek mindegyike másféle pontot hozhat a konyhára. Először is természetesen pénzt, amiből további hajókat lehet vásárolni, állandó jövedelmet és győzelmi pontot, amiből összesen 40-et kell összegyűjtenünk, hogy megnyerhessük a játékot. 

A játék során kockadobással juthatunk a hajók által termelt különféle pontokhoz, vagy aktiválhatunk akciókat, közben új hajókat vásárolhatunk, és eldönthetjük, milyen stratégiával szeretnénk eljutni a győzelemig. A játékhoz érdemes egy egész estét szabaddá tenni, a játék ugyanis a játékosok számától és a döntések gyorsaságától függően több mint egy óra hosszú is lehet, ráadásul ha ráérzünk az ízére, nehéz abbahagyni egy menet után. 

Space Base – stratégiai játék 2-5 fő számára

Korosztály: 8 éves kor felett

Játékidő: 30-75 perc

Játékszabály: közepesen nehéz

Szabály angol nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 12 990 forint

Szubjektív vélemény: Addiktív űrkaland. 

  • Untold: Adventures Await

Annak idején a Sztorikockáknak nagy sikerük volt a családban. Általában születésnapokon, ebéd után került elő, amikor a torta romjai mellől még senki sem állt fel. Ezeknek a dobókockáknak az oldalán számok helyett különféle rajzok találhatók. Miután dobtunk velük, történetet szőttünk a képek alapján, amiben rendre földönkívüliek, varázslók és mágikus lények bukkantak fel. Az Untold készítői ezt az alapjátékot turbózták fel, hogy megírhassuk a saját sorozatunkat. 

A játék elején közösen kell kitalálnotok, hogy hol és mikor játszódik a történetetek, mi a műfaja, mi a témája és mik a világ szabályai. Ezután mindenki megalkotja a saját karakterét, és már kezdődhetnek is a kalandok. Kitalálhatsz több epizódból álló sorozatot vagy egyetlen sztorit is. Ebben a történet öt egysége, a dobókockák és természetesen a fantáziátok fog segíteni. 

Untold: Adventures Await társasjáték
Untold: Adventures Await társasjátékMetagame

Miután a barátokkal kiterítettük a játékot, mindenki megszeppenten, néma csendben ült a tábla fölött. Mind azon tanakodtunk, hogy mit is kéne pontosan csinálnunk, végül megállapodtunk abban, hogy belevágunk, és meglátjuk, hogy mi történik. A mi kis csapatunkban kétféle játékostípus veselkedett neki, hogy megfejtse ennek a minden téren rendhagyó társasnak a célját: voltak, akik nem tudták elképzelni, hogy ebből hogyan lesz majd egy történet, és voltak, akiknek a fejében már a befejezés is ott volt, mielőtt egyetlen sztorikockát is eldobtunk volna. Rá kellett jönnünk, hogy egyik megoldás sem működőkepés, ugyanis néha valóban kreatívnak kellett lennünk, máskor pedig nyugodtan rábízhattuk magunkat a kockák ikonjaira. 

Az Untold szuper, kreativitást fejlesztő játék, ami garantálja a nevetéstől hangos estéket. Az angol nyelvű szabályok kibogarászása és elsajátítása beletelik egy kis időbe, de ha megérted a logikáját, rájössz majd, hogy ez a világ egyik legszórakoztatóbb társasjátéka. 

Untold: Adventures Await – témaközpontú társasjáték 2-4 fő számára

Korosztály: 8 éves kor felett

Játékidő: 45-60 perc

Játékszabály: közepesen nehéz

Szabály angol nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 8990 forint

Szubjektív vélemény: Mindig is forgatókönyvíró akartál lenni? Vagy csak egy jó hangulatú estére vágysz? Akkor hajrá!

Olvasnál még társasjátékokról? Nézd meg a cikkünket a legjobb felnőtteknek szóló társasjátékokról!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek