Így készítsd fel a gyereket a síelésre!

A síelés az egyik legfantasztikusabb sport, hiszen gyönyörű helyekre lehet utazni, az ember egész nap kint van a természetben, és aki már tud síelni, az kiélheti a sebesség iránti vágyát. Minél korábban tanul meg a gyerek síléccel közlekedni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy felnőttként is eljár majd síelni.

Mindezek mellett a síelés nagyon veszélyes is tud lenni. Könnyű elesni, könnyű ütközni, a hideg okozta sérülésekről és napégésről nem is beszélve. Nagyon fontos tehát a megfelelő felszerelés, és az is, hogy a gyerekünket megfelelően felkészítsük, mielőtt a pályára engedjük. A Kids Health összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt síelni indulunk, vagy esetleg önállóan sítáborba engedjük a gyereket.

Felszerelés

Síléc: általános szabály, hogy minél hosszabb a léc, annál gyorsabb, és annál nehezebb irányítani. Kölcsönzéskor mindig győződjünk meg róla, hogy a léc megfelel a gyerek méreteinek és tudásszintjének, és arról is, hogy rendesen be legyen állítva!

Kötés: ez gondoskodik arról, hogy eséskor leoldódjon a léc, megelőzve az esetleges lábsérüléseket. Épp ezért különösen fontos a megfelelő beállítás, mert ha túl könnyen oldódik, akkor esést okozhat.

Fontos, hogy minden a megfelelő méretű legyen
Fontos, hogy minden a megfelelő méretű legyenShutterstock

Sícipő: fontos, hogy jól tudja vele irányítani a lécet, miközben komfortos és meleg legyen, valamint tartsa a bokáját. 

Sisak: ma már elképzelhetetlen, hogy valaki enélkül álljon pályára. Ne próbáljuk meg másik fajta sisakkal (pl. biciklis) helyettesíteni, hanem mindenképpen síeléshez gyártott sisakot vegyünk. A méret itt is fontos, ne lötyögjön a gyerek fején.

Napszemüveg: a hegycsúcson sokkal erősebb a napsugárzás, mint a hegy lábánál, ráadásul a fehér hó csak még jobban visszaveri a sugarakat, ami kifejezetten zavaró lehet a szem számára. Ezért gondoskodjunk védőszemüvegről vagy napszemüvegről, ami passzol a sisakhoz. A védőszemüveg ráadásul az esetleges sérülésektől, például az archoz csapódó faágaktól is megvédi a szemet.

Bot: a hosszúság itt is nagyon fontos. Akkor a megfelelő, ha megfordítva (a hegyével felfelé), a hótányér alatt megfogva a felkar és alkar derékszöget zár be.

Kesztyű: lényeges, hogy úgy tartsa melegen a gyerek kezét, hogy közben nem akadályozza a mozgásban, és rendesen meg tudja markolni a botot. Az egyujjas kesztyűk kicsit melegebbek, ha nagyon aggódnánk a hideg miatt.

Ruházat

A jelszó: rétegesen! Ha túl sok ruhát adunk rá, és kiizzad, akkor könnyen megfázhat, amikor a napsütésből hirtelen egy árnyékosabb, hidegebb részhez érkezik, és dideregni sem jó egész nap. Ezért a legjobb, ha úgy öltöztetjük fel, hogy abból könnyedén tudjon le- vagy felvenni, attól függően, hogy milyen az idő.

Aláöltöző: lehetőleg gyapjúból vagy szintetikus anyagból készüljön, mert az könnyebben szárad, mint a pamut ruhák. 

Zokni: a vastagabb nem feltétlenül jobb, mert a vastag zoknitól szűk lesz a csizma, és így könnyebben kihűl a láb. 

A sítábor nagy buli, de alaposan készítsük fel a gyereket
A sítábor nagy buli, de alaposan készítsük fel a gyereketShutterstock

Köztes rétegek: itt is érvényes, hogy a gyapjú vagy szintetikus a legjobb, és kényelmesen férjen el a kabát alatt.

Sínadrág: győződjünk meg róla, hogy szél- és vízálló, vagy legalább vízlepergő anyagból készült! 

Kabát: a jó kabátnak sok zsebe van, hogy minden elférjen benne. Itt is fontos a szél- és vízállóság.

Nyakvédő: a különösen hideg napokon nagy szolgálatot tehetnek a csősálak, melyek felhúzhatók az arcra, de a legjobb a símaszk, ami a fejet is melegen tartja.

Sapka: a hőérzetre nagy hatással van, ha fázik a fej, ezért mindig legyen a gyereknél sapka, ami akkor is melegen tartja a fejét, ha nincsen rajta a sisak. 

Egyéb kiegészítők

A kéz- és lábmelegítők segítenek melegen tartani az ujjakat, és egyszeri, valamint újrafelhasználható változatban is kaphatóak. Létezik elektromos cipőmelegítő is, ami garantáltan melegen tartja a lábat a legnagyobb hidegben is.

Ha még nem tud síelni, akkor feltétlenül írassuk be egyéni vagy csoportos oktatásra!
Ha még nem tud síelni, akkor feltétlenül írassuk be egyéni vagy csoportos oktatásra!Shutterstock

Ha a gyerekekkel külön útvonalon síelünk, akkor hasznos lehet, ha van nálunk walkie-talkie, így könnyebb megtalálni egymást, nem kell telefonálgatni (és amiatt aggódni, hogy a hidegben lemerül a telefon akkumulátora).

A hegyi napsütésben könnyű leégni, ezért érdemes naptejjel is felszerelkezni. A szél pedig könnyen kifújhatja az ajkakat, így ajakápoló is legyen kéznél.

Érdemes egy kis enni- és innivalóról is gondoskodni, mert a síelés fárasztó sport, a gyerekek pedig a friss levegőn még akkor is azonnal megéheznek, ha amúgy nem csinálnak semmit.

Pályára lépés előtt

Ha gyermekünk még nem tud síelni, akkor feltétlenül írassuk be egy iskolába, a legtöbb üdülőhelyen van oktatás. Ha már síelt korábban, akkor sem árt néhány óra, hogy felelevenítse a tudását. 

A legfontosabb szabályok

Mindig társaságban!

Teljesen mindegy, hogy mennyire ügyes, akkor sem szabad egyedül síelni, mert bármikor bekövetkezhet egy olyan esés, ami után nem tudja folytatni a síelést. 

Ismerd a határaidat!

Fontos, hogy tisztában legyen a tudásával és a képességeivel. A sípályák jelzéseit (kék: könnyű, piros: középnehéz, fekete: nehéz) komolyan kell venni, és csak akkor menjen meredekebb terepre, ha már nagyon stabilan tud síelni.

Tartsd be a szabályokat!

Nem szabad elhagyni a jelölt útvonalat, és tilos bemenni az elzárt területekre, mert ezek nem véletlenül vannak elkerítve. 

Síillemtan

Tanítsuk meg arra is, hogyan viselkedjen a pályán! Az előtte haladónak mindig elsőbbsége van, ha pedig előzni szeretne egy szűkebb ösvényen, akkor mindig kiabáljon, hogy melyik oldalról érkezik. Ha meg akar állni, akkor azt sose az út közepén tegye, hanem húzódjon le az út szélére, mert nem biztos, hogy a hátulról érkező időben észreveszi. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra