Ezekre figyelj, ha nehezen megy a visszaszokás az iskolába

Legyél képben a változásokkal, ne oszd be minden percét, és beszélj vele a házikról, ha úgy látod, hogy nehezen megy a tanulás!

Már két hét eltelt a suliból és nem mindenkinek megy könnyen a kezdés vagy a visszarázódás. Van olyan gyerek, akinek extra figyelemre van szüksége, esetleg elköltözött a legjobb barátja, vagy éppen nem találja a közös hangot az új osztályfőnökkel. Fontos, hogy felismerd, ha gond van, és járjatok együtt a végére a dolognak, mert az iskola a második otthona, és nagyon nem mindegy, hogy hogy érzi ott magát. Íme a nyolc leggyakoribb probléma a Huffington Post összeállítása alapján.

#1 Együtt megküzdeni a sok ismeretlennel

Lehet, hogy új tanárokat kapott, új osztályterembe költöztek vagy új tantárgyak vannak, amik miatt nehézkes lehet a visszaszokás, főleg kisebb gyerekek esetében. Legyünk tisztában a változásokkal, és beszélgessünk otthon ezekről, hogy megkönnyítsük a gyerek számára az alkalmazkodást!

#2 Amikor változik a társaság

Egy esetleges iskolaváltás vagy a legjobb barát elköltözése miatt a társasági életben is beállhatnak olyan változások, amikkel nehéz megküzdeni, és a rossz kezdés sokáig elhúzódó gondokat is okozhat. Ha tudjuk, hogy új barátságok köttettek, akkor igyekezzünk ezeket támogatni - miután meggyőződtünk róla, hogy ezek valóban egészséges kapcsolatok.

Ha azonban úgy látjuk, hogy nem azok, akkor beszélgessünk el erről a gyerekünkkel, anélkül, hogy az újdonsült baráto(ka)t hibáztatnánk. Ha megtanulja megkülönböztetni a káros és egészséges kapcsolatokat, akkor a jövőben könnyebben ki tudja szűrni azokat a barátságokat, amikben esetlegesen sérülhet.

shutterstock 139255337
Shutterstock

#3 Ne oszd be minden percét!

Figyeljünk arra, hogy ne táblázzuk be az egész napját. Adjunk időt a visszarázódásra, és csak utána kezdjen el a gyerek különórákra járni.

#4 Ha nem ismeri eléggé a kütyüket

A technológia gyakori feszültségforrás. Vannak gyerekek, akik nem olyan ügyesek a számítógép-használatban, ez pedig adott esetben egy tanórán hátrány is lehet. Próbáljuk meg kideríteni, hogy milyen készülékekkel fognak dolgozni a tanév során, és teremtsünk rá lehetőséget, hogy ezeket előzetesen kipróbálhassa, megtanulhassa a használatukat!

#5 Ha túlságosan kütyüfüggő

A másik véglet, amikor valaki állandóan a számítógépen, tableten, telefonon akar lógni, és ez a tanulás kárára megy. Nehéz az átállás, ha a fél nyarat online játékokkal töltötte, ilyenkor muszáj a szülőnek beállítani az egyensúlyt.

#6 Túl sok/nehéz házi feladat

Ha a gyerek arra panaszkodik, hogy túl sok a házi feladat, akkor először beszélgessünk el vele arról, hogy miért érez így, és csak utána forduljunk a tanárhoz. Előfordul, hogy nem is a házi mennyiségével, mint inkább a megértésével vannak nehézségek. Ha sikerül feltérképezni a probléma gyökerét, akkor könnyebb lesz megtalálni a megoldást.

shutterstock 456413764
Shutterstock

#7 Ha utálja az iskolát

Az ilyen gyerekeknek gyakran szociális vagy tanulási nehézségeik vannak. Bátorítsuk, hogy mondja el, mi a probléma! Fontos, hogy érezze, megbízhat bennünk, és bármikor fordulhat hozzánk.

#8 Ha a jó kezdést nagy buktatók követik

Lehet, hogy nagy lelkedeséssel veti bele magát az új tanévbe, de aztán kiderül, hogy valami miatt mégsem megy olyan jól a tanulás. Ha úgy látod, hogy valami nem stimmel, akkor beszélgessetek, próbáljatok megoldást találni, hogy mi adhatná vissza a lendületét.

A lényeg röviden: beszélni, beszélni, beszélni, hiszen kommunikáció a kulcsa minden probléma megoldásának. Lehet, hogy elsőre lepattint, mert szégyelli a dolgot, de légy türelmes és kitartó, megéri!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek