Tényleg felgyorsítja az öregedést a terhesség?

Úgy tűnik, tényleg gyorsabban öregednek a gyereket vállaló nők, magára a terhességre azonban épp ennek az ellenkezője igaz.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint az elsősorban az anyagcsere-folyamatokat, az immunsejtek szaporodását és az oxidatív stressz mértékét érintő változások tényleg megviselik az állapotos nőket, a várandósság alatt azonban még nem jelentkeznek a „tünetek” - írja a Romper. 

Formaidőzítés

A DNS-t a sejtosztódás miatt bekövetkező rövidüléstől védő telomereket és a DNS szekvenciát közvetlenül nem érintő, a gének kifejeződésével kapcsolatos változásokat megvizsgáló kutatók szerint számszerűsíthető is a dolog: minden egyes terhesség 6-24 hónappal gyorsítja fel a sejtek öregedését.

A terhesség ideje alatt azonban éppen az ellenkezőjét figyelték meg a tudósok: a fenti mutatók alapján ugyanis „fiatalabbnak” tűntek az anyák, mint ahogy arra a koruk alapján számítani lehetett volna.

Van, aki még pesszimistább

Pesszimistább becslések is léteznek egyébként, egy másik, szintén a DNS-t védő telomereket megvizsgáló kutatás szerint ugyanis akár 11 évnek megfelelő telomer rövidülést is okozhat a gyermekvállalás.

A legújabb, maximum 2 évvel számoló kutatás kifejezetten fiatal, 20-22 éves nőket vett egyébként górcső alá. A nők nagyjából fele sosem volt még terhes, 21 százalékuk egy, 12 százalékuk kettő, három százalékuk pedig három terhességen volt túl a vizsgálatok idején.

A terhesség során bekövetkező sejtszintű változások megismerését célzó kutatás résztvevői egytől egyig filippínó nők voltak egyébként, ami azért némileg kétségbe vonja a kutatók következtetéseinek egyetemes érvényességét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra