A mellrák és a nőgyógyászati daganatok esélye is csökken a szüléssel

A menstruációval és bizonyos hormonok mennyiségével összefüggésbe hozható rákos megbetegedések és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti a gyerekvállalás.

Sok szó esik a gyerekvállalás negatív hatásairól, a terhességek alatt és után kialakuló elhízás például tényleg valós veszélyt jelenhet, ugyanis minden egyes gyerek 11 százalékkal emeli meg az esélyét annak, hogy túlsúlyos lesz egy anya - írja a Health  magazin több amerikai kutatásra, köztük az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézetre hivatkozva. Bizonyos rákos megbetegedések kockázatára ugyanakkor kifejezetten pozitív hatással van a gyerekvállalás.

Mellrák

A terhesség egyik pozitív hatása az intézet szerint a menstruáció szünetelésével van összefüggésben. Minél többször terhes valaki, annál kisebb ugyanis a menstruáció során aktív hormonok, az ösztrogén és a progeszteron negatív hatása. Az első gyereküket még 20 éves koruk előtt megszülő, illetve az ötgyerekes anyák esetében a legszembetűnőbbek a változások: az ő esetükben felére csökkent a mellrák kockázata. A hosszú ideig szoptató anyák kilátásai szintén jobbak, a szoptatás alatt ugyanis úgy módosulnak az emlősejtek, hogy kisebb az esély a rosszindulatú daganatok kialakulására.

Petefészekrák

A szülés-nőgyógyász Dr. Ronald Alvarez szerint szintén a hormonok megcsappanásával van összefüggésben. "A fogamzásgátló tabletták és a szoptatás is csökkenti a menstruációs ciklusok számát egy nő életében, ez pedig úgy tűnik, védelmet jelent a petefészekrákkal szemben" - fogalmazott a szakorvos.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyerekvállalás, illetve annak hiánya a legfontosabb tényező, a gének hatása még inkább meghatározó ugyanis.

Méhtestrák

A babavárás kifejezetten jót tesz a testnek
A babavárás kifejezetten jót tesz a testnekFotó: Shutterstock

A méh nyálkahártyájából kiinduló daganatok kockázata szintén kisebb, de a tüdőrák és a vastagbélrák esélyét ugyanakkor már nem csökkenti a gyerekvállalás.

Alzheimer-kór

A nőket nagyobb arányban (a betegek kétharmada nő) érintő Alzheimer-kór kialakulásának kockázata viszont szintén kisebb. A három vagy annál is több gyereket vállaló anyák esetében 12 százalékkal kisebb ez a szám, mint az egygyerekes anyák esetében, ami a kutatók szerint a terhesség során végbemenő immunváltozásoknak köszönhető.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.