Ezeket a zenéket hallgasd, ha jót akarsz a gyereknek!

Azt már régóta tudjuk, hogy a zene jót tesz a kismama hasában növekvő babának, de egy új kísérlet azt is megmutatta, hogy mit érdemes hallgani az aktivitáshoz. A Kis éji zenére például egészen beindultak a magzatok.

Prokofjevet, Bachot, Queent és tradicionális népzenéket is hallgattak a 18-38 hetes magzatok a barcelonai termékenységi központ tesztjei során, de Mozartnak egyik sem ért a közelébe – írja a Daily Mail. Legalábbis ha a nyelvüket nyújtogató babák alapján kéne osztályozni a zeneszerzőket.

Jó, jó, de kidugják rá a nyelvüket?

A tradicionális spanyol karácsonyi dalok, a Queen Bohemina Rhapsodyja és Prokofjev is hasonlóan megbízhatónak bizonyult ugyanis a magzatok szájának és nyelvének átmozgatása terén, Mozart azonban a nyelvük kiöltésére is rávette a miniatűr zenerajongókat: a babák 91 százaléka reagált száj/nyelvmozdulatokkal a Kis éji zenére, 73 százalékuk pedig a nyelvét is kiöltötte. Szemben Prokofjevvel, akire csak a kicsik 10 százaléka reagált nyelvnyújtogatással. Szégyellheti magát!

A tradicionális mexikói zenére és a Bee Geesre mondjuk még kevesebben reagáltak így: a mexikói rancherákra a magzatok 5, a Bee Geesre pedig kerek 0 százaléka, vagyis egyetlen jövevény sem öltötte ki a nyelvét.

shutterstock 275065892

Shakiraért sem rajonganak a 0 évesek

A klasszikusok és a népzenék mellett pop-rock slágerekkel is megkínálták a babákat a mesterséges megtermékenyítéssel is foglalkozó klinika lemezlovasai: Bach, Mozart és Strauss mellett Queent (kategóriája legjobbja lett), Village People-t (YMCA!) Adele-t, Bee Geest és Shakirát is játszottak a kicsiknek.

A Queen és a Village People népszerűnek is bizonyult, az esetek 90 százalékában megmozgatták ugyanis a részt vevő 300 magzatot, Adele és a Bee Gees ugyanakkor már csak az esetek 60 százalékában járt sikerrel, Shakira Waka Wakája pedig már csak 50 százalékos hatékonysági indexet produkált.

A klasszikusok a legsikeresebbek

Összességében a klasszikus zene bizonyult tehát a legnépszerűbbnek: a magzatok 84 százaléka reagált Mozartékra, míg a népzenére 79, a popra pedig 59 százaléka mozdult meg a kicsiknek. Az, hogy miért van ez így, már sokkal kevésbé egyértelműbb:

"A zene tulajdonképpen egy ősi kommunikációs forma. A hangokkal, gesztusokkal és táncmozdulatokkal való kommunikálás után fejlődött csak ki a beszélt nyelv. Az első nyelv sokkal nagyobb mértékben támaszkodott a zenére. Tulajdonképpen ezért használunk a normálisnál magasabb hangfekvést, amikor egy babához beszélünk" – mondta el a klinika vezetője.

A teljes táblázatot itt lehet szemügyre venni. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.